La La Land

Een musical vol zang en dans was vrij gangbaar in de jaren ’50. De laatste decennia lijkt dit genre echter uit de bioscoop verdwenen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de klassieke romantische musical zoals Singin’ in the Rain lijkt op sterven na dood. Niet als het aan Damien Chazelle ligt. Eerder schreef en regisseerde deze man al Whiplash, één van mijn persoonlijke favorieten. Ik had dan ook hoge verwachtingen van La La Land.

Najagen van dromen
Mia en Sebastian jagen beiden hun dromen na in Hollywood. Mia wil graag actrice worden, en probeert middels veel audities voor kleine rolletjes haar voet tussen de deur te krijgen. Sebastian is een Jazz-purist/pianist die er van droomt om zijn eigen club te openen. Zijn passie voor Jazz raakt Mia, hoewel ze zelf aangeeft eigenlijk niet van Jazz te houden. Het najagen van dromen is wat de twee verbindt, maar na verloop van tijd lijkt het ook de relatie in de weg te staan. Wanneer geef je je dromen op? Hoeveel slechte audities en teleurstellingen kan je verwerken?

Gaan met de muziek
La La Land speelt niet op safe, maar begint meteen met een grandioos opgezette muzikale opening tijdens een file op een zonovergoten snelweg. Kennelijk was dat voor sommigen om mij heen in de bioscoop een verrassing. Onwennig gniffelen een paar mensen. Ik hoor iemand vragen of dit de hele film zo doorgaat. Musical en Dans als filmgenre is echt iets dat het grote publiek niet meer gewend is. Sommigen lijken zelfs enige gêne te moeten overwinnen voor ze de film ten volle kunnen toelaten.

Filmset
La La Land heeft naast vele muzikale dansmomenten echter meer te bieden. Emma Stone en Ryan Gosling laten weer zien over prima chemistry te beschikken. Het verhaal over liefde en het najagen van dromen is wellicht cliché Hollywood. Maar dat is ook de bedoeling. De wereld van Mia en Sebastian is een filmset. Letterlijk en figuurlijk. Het verliefde duo loopt dwars door opnames, studio’s, jazzclubs en societyfeestjes op zoek naar erkenning, succes en wellicht elkaar.

Kruispunten
Een kruispunt in de film wordt bereikt als Sebastian een deel van zijn droom opgeeft om daadwerkelijk geld te gaan verdienen. Liefde kan soms niet leven op dromen alleen, en Sebastian besluit dat brood op de plank nodig is om de relatie te laten slagen. Het is helaas deze keuze die de twee uit elkaar lijkt te te drijven. Kruispunten en hoe momenten ook anders kunnen verlopen zijn een belangrijk onderdeel van de film. Hoeveel audities van potentieel grote actrices zijn door een moment van slechte timing net mislukt? Hoeveel geweldige liefdesverhalen gingen niet door omdat twee mensen elkaar net misliepen? Hoe vaak nam je niet een belangrijke beslissing en bleef je benieuwd naar de andere kant van de medaille? La La Land durft te dromen van wat had kunnen zijn en laat ook zien wat is.

Conclusie
Sommige minder musicals (Het overschatte Chicago bijvoorbeeld) gebruiken muziek als intermezzo. In La La Land zijn muziek, scenario en karakterontwikkeling echter naadloos met elkaar verbonden. Tijdens het kijken bleek dat een dergelijke film niet voor iedereen is. Enkele bezoekers besloten te vertrekken. Ik zat er echter helemaal in en ben het jaar begonnen met een heerlijke topfilm. Sebastian verzucht op een gegeven moment dat echte Jazz op sterven na dood is, maar dat hij blijft vechten voor zijn muziek. Zo moet Chazelle zich gevoeld hebben toen hij La La Land schreef. Hij blaast met veel liefde een klassiek genre weer nieuw leven in. Voor iedereen die eens wat anders in de bios wil zien, durft te dromen of gewoon van Musicals houdt: ga het zien!

4 Comments

  1. En….je kreeg gelijk. Zeven Golden Globes gekregen.

    Ik ga hem zeker zien.

  2. Na al die publiciteit had ik wel wat verwacht van Lalaland, maar vond ‘t nauwelijks meer dan een aardig nimendalletje, de vormgeving en de dans zeker leuk en soms verrassend, de hoofdrolspelers een lust voor ‘t oog, maar verder zit er niet veel bij. Kom op mensen, al die lof vind ik echt overdreven, waarom praat iedereen elkaar na ..?

  3. Ik vond er voor een niemendalletje toch behoorlijk wat lagen en meta verwijzingen in zitten. Hollywood magie vs liefde vs keuzes uit het echte leven. Ik was er gewoon helemaal weg van. (Ik praat niemand na wat dat aangaat)

    Maar smaken en wat ieder in een film ziet en zoekt verschillen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*