The Big Kahuna

The Big Kahuna is een geestige film over gladde verkopers en hun nog gladdere praatjes.” Een komedie met Danny DeVito, Kevin Spacey en Peter Facinelli, dat moet wel een leuke film worden, toch? Je pakt een bak popcorn en gaat zitten achter de TV, maar dan?

Verkeerde PR
The Big Kahuna is typisch een geval van verkeerde PR. De film wordt overal aangeprezen als een komedie en zal je bijna in elke videotheek ook onder die sectie vinden. Maar begin je de film te bekijken dan zal dit je fiks tegenvallen. De weinige grappen die in de film zitten, zijn ontzettend flauw en bijna de hele film speelt zich af in één enkele hotelkamer. Na het eerste half uur zal je waarschijnlijk je aandacht al kwijt zijn geraakt.

Character study
Maar dan gebeurt er iets magisch. Je begint als kijker te wennen aan de sfeer van de film. The Big Kahuna is absoluut geen komedie, maar een character study-achtige speelfilm. Het laat het leven laat zien van drie verschillende zakenmannen met hetzelfde beroep. Larry (Spacey) en Phil (DeVito) zijn al jarenlang vrienden en zitten in de zakenwereld als verkopers van smeermiddel. Om nieuwe contacten voor hun zaak te winnen organiseren de twee een bijeenkomst in een hotel met als grote doel om de ‘big kahuna’, oftewel een rijke ondernemer, voor zich te winnen. Ook is er een nieuwkomer voor de zaak in het spel, Bob (Facinelli), het groentje dat uiteindelijk als taak heeft om de big kahuna binnen te halen.

Verkeerde instelling
Hoewel je als kijker met een verkeerde instelling aan de film kan beginnen, zal alles na een half uur duidelijk worden. Het gaat in The Big Kahuna absoluut niet om het verhaal zelf, het gaat niet om de rijke zakenman, het gaat om de karakters van de drie hoofdpersonen. Het feit dat de hele film zich afspeelt in een kamer zorgt voor een sterke afremming van de snelheid van het verhaal, maar doordat de film zo sloom verloopt krijgt de kijker de kans om de karakters te leren kennen.

Goed geacteerd
Begin je dan als kijker in het ritme van de film te komen, dan is de film echt geweldig. De hoofdpersonen worden stuk voor stuk ontzettend goed geacteerd. De flauwe grappen van Spacey blijken een eigenschap te zijn van het karakter dat hij speelt en werken daarom alleen maar sterker bij de minachting maar ook de sympathie die je voor zijn karakter krijgt. DeVito speelt eindelijk weer een geweldige rol en laat zien dat hij ook serieuze rollen meer dan goed kan spelen. Facinelli is geweldig als de (te) onschuldige zakenman die geloof erg hoog heeft zitten. De kijker wordt meegenomen in de emotionele wereld van de mannen. In het begin lijken de mannen hetzelfde (doordat ze alle drie zakenmannen zijn) maar later in de film lijken ze toch totaal verschillend. De manier waarop dit is gefilmd is even meeslepend als indrukwekkend.

Conclusie
The Big Kahuna is al een tijdje oud, maar deze nieuwe DVD-release is een kans die de film meer dan verdient. De film is ver onderschat en een echt klein pareltje. Hij past keurig in het rijtje bij Lost in Translation qua snelheid, stijl en ontwikkeling maar haalt het net niet bij Coppola’s meesterwerk. Toch raad ik iedereen die een beetje van dit soort character study-films houdt aan om de film in huis te halen. Hou er alleen rekening mee dat het absoluut geen komedie is, anders mis je het eerste half uur en dat zou meer dan zonde zijn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*