Birth

Wat zal je doen als tien jaar na het overlijden van je geliefde er ineens iemand op de stoep staat die beweerd de reïncarnatie van die persoon te zijn? Wat als die persoon heel veel van jou en jullie verleden weet? Zou je gaan twijfelen? Zou je weer verliefd worden?

Dood
Tien jaar na de dood van haar man staat Anna (Nicole Kidman) weer op het punt om te gaan trouwen. Haar toekomstige man is Joseph (Danny Huston). Joseph is al de tijd dat hij Anna kent zeer begripvol geweest voor haar situatie en heeft ruimschoots de tijd genomen om haar rust en vertrouwen te geven. Op de dag dat Joseph en Anna hun huwelijk aankondigen wordt een groot feest gegeven. Op dit feest zijn ook de broer van Anna’s overleden man en zijn vrouw uitgenodigd. In de flat waar het feest zich afspeelt loopt ook een klein jongetje van een jaar of tien rond. Stil zit hij in een hoekje en aanschouwd hij de stoet feestgangers die het pand binnenkomen. Maar ook degene die naar buiten gaan…

Leven
Op de verjaardag van de toekomstig schoonmoeder van Anna komt er ineens een tienjarig jongetje binnenlopen op het feest die doodleuk zegt dat hij Anna wil spreken. Anna gaat met hem naar de keuken en het knulletje (Cameron Bright) zegt dat hij Sean heet en de man van Anna is. Anna geloofd hem natuurlijk niet, maar twijfels zijn er wel. Deze worden alleen maar sterker als ‘Sean’ blijft volhouden dat hij haar man is en ook in de dagen daarna met informatie op de proppen komt die alleen hij zou kunnen weten. Anna, toch nog altijd vol met liefde voor Sean, gaat meer en meer twijfelen aan het ongelijk van zichzelf. Is het mogelijk dat haar man daadwerkelijk is gereïncarneerd?

Langzaam
Al direct bij het begin van de film wordt je gegrepen door een bijzondere sfeer. Dood en het kille, pijnlijke gevoel dat dat achterlaat komen zeer sterk naar voren in het karakter van Anna. Achter een grauw filter zie je hoe ze worstelt met zichzelf, haar gevoelens en Sean. Een rol die zeer goed wordt vervuld door Nicole Kidman. Maar ook Cameron Bright speelt met ijzingwekkend kalmte de sterren van de hemel. Zijn karakter doet je grote vraagtekens zetten bij elke minuut van de film, laat je in het duister tot het laatste kwartier en nadenken na afloop. Maar ook de rest van de cast draag zijn of haar steentje bij aan het geheel. Kortom, een bijzonder sterk geacteerde film.

Stil
Daarnaast is de sfeer in de film stil. Eigenlijk is dat niet helemaal waar want er komt wel degelijk muziek in voor. Heel veel strijkinstrumenten die op een philharmonische manier de gevoelens van twijfel, verdriet, liefde en onzekerheid oproepen. Wat ik hier mee bedoel moet je zelf maar ondervinden door de film te kijken, maar waar het op neerkomt is dat de film bijzonder goed wordt gedragen door de muziek. Langzaam maar zeker zie je de karakters zich een weg banen in hun gevoelens en krijg je als kijker meer en meer inzicht in de situatie.

Conclusie
Birth is een zeer bijzondere film. Het thema reïncarnatie controversieel en de vraag of liefde voor een minderjarige waarin je je eigen overleden partner ziet zo niet nog controversiëler. Birth is bijzonder goed geacteerd, wordt gedragen door de muziek en heeft een beklemmende sfeer. Al deze ingrediënten zijn meer dan voldoende om een goed anderhalf uur in stilte voor de TV te zitten en misschien daarna ook nog wel even. Zeker een aanrader.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*