10 tips voor Halloween

Halloween, één van de leukste feestdagen van het jaar! What’s not to like? Verkleden, gezellig feestje, en wellicht je favoriete horrorfilm erbij? Mocht je wat inspiratie nodig hebben, hier een lijst met gezellige halloweenfilms. We waarschuwen de kijkers voor eventuele moorden, ingewanden, duistere wezens en bovennatuurlijke hocus-pocus.

Halloween – 1978
Het ligt misschien iets te voor de hand om de lijst met deze klassieker te beginnen.. Je kan er niet omheen, deze film hoort ook in het canon van de horror/slasher films. Jamie Lee Curtis werd de Scream queen van Hollywood, en de film maakte de weg vrij voor een hele serie vervolgen. Niet zo goed als deze eerste, maar Michael Myers, de killer in deze film, is een hele nare baas. De Rob Zombie remakes zijn ook aardig om te kijken. Niet goed mind you, maar aardig.

Dawn of the Dead – 1978
Romero maakt enkele klassiekers in zijn “of the dead” series, maar ik koos toch voor deze. De film krijgt vaak veel credit als een commentaar op westerse verspilling en kapitalisme, maar is voor mij vooral een lekker spannende Zombie film. Het feit dat de zombies trage wezens zijn maakt dat sommigen deze films niet eng menen te vinden. Maar de prima timing van DotD maakt zelfs dat spannend. Shaun of the Dead is natuuurlijk ook een optie als je iets meer comedy wil.

Friday the 13th – 1980
Klassiekers worden dat met een reden. Deze filmserie mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Oplettende kijkers zullen in deze film een piepjonge Kevin Bacon ontdekken. Mensen die Scream niet hebben gezien komen nu achter het antwoord: wie was de moordenaar in Friday the 13th? Samen met Halloween staat deze film aan de wieg van het tiener-slasher genre.

An American Werewolf in London – 1981
Weerwolffilms zijn er in alle soorten en maten, maar deze is toch wel iets… aparts. Twee vrienden maken een trektocht door Engeland en worden aangevallen door een weerwolf. De film won een oscar dankzij een van de meest freaky transformatiescenes in een horrorfilm ooit. Horror, Comedy en Jenny Agutter in 1 film. Need I say more?

Evil Dead – 1983
Veel mensen vinden deel twee het beste deel, en daar valt veel voor te zeggen. Maar deel 1 heeft precies het onlogische, chaotische en angstige dat een gemiddelde nachtmerrie ook heeft. Vrienden vinden in een afgelegen huisje het Boek der doden en roepen daarmee ongewild demonen en geesten op. Een voor een worden ze slachtoffer. De film maakte van Bruce Campbell een cult-figuur.

Poltergeist – 1982
Door de enorme remake craze van de laatste tijd is er ook weer aandacht voor de klassiekers die tot voorbeeld dienden. Halloween, Friday the 13th… Poltergeist behoord zeker tot het Canon van de scary movie, maar men ziet de film de laatste jaren helaas soms een beetje over het hoofd. Ga deze Spielberg productie toch maar eens bekijken… They’re hereeeeee…

Critters – 1986
Nee, Critters zijn geen Gremlins. Deze ettertjes hebben na middernacht geen water of eten nodig om totaal fucked up gedrag te vertonen. De Critters ontsnappen tijdens een intergalactisch gevangenentransport. Op Aarde gaan ze los in een klein plaatsje in Kansas. Gelukkig krijgen wij aardlingen hulp van twee ruimte premiejagers. Vermakelijke pulp.

West Craven’s New Nightmare – 1994
Natuurlijk is de eerste Nightmare on Elm Street de klassieker, maar de makers toonden durf met dit deel. Na Freddy’s Dead leek de serie zichzelf letterlijk dood te hebben gemaakt met ongein. Niet alleen werd WCNN weer een stuk donkerder, maar door West Craven, Heather Langenkamp en Robert Englund zichzelf te laten spelen voegt men een nieuwe dimensie aan de film toe: wat is Freddy Krueger nou eigenlijk?

Event Horizon – 1997
Misschien meer SF dan horror, maar een scray film. Ik zag deze film toen ik net op kamers ging wonen, en totaal verlaten ruimtes en nieuwe onbekende geluiden werden ineens een stuk enger. Voeg toe een cast van hier en daar toch wel redelijk bekende koppen, en je hebt een zeer entertaining film die je na afloop nog wel een een paar keer een freaky gevoel op gaat opleveren.

Cherry Falls – 2000
Vermaak op Halloween hoeft niet veel diepgang te hebben. Cherry Falls is simpel. Een enge gek maakt enkele tieners af in een klein plaatsje. Alle slachtoffers hebben één ding gemeen: ze waren nog maagd. De lokale jongeren grijpen naar de voor de hand liggende oplossing, een seksfeest zodat ze geen potentieel target meer zijn. De finale ontspoort op hilarische wijze.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*