10 Gouden Frambozen

Het prijzenseizoen in de filmwereld is begonnen. Veel filmliefhebbers zitten met spanning te wachten op de uitreiking van de Oscars. Maar er is ook nog die ene andere prijs waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken: the Golden Raspberries. Wat vond men de slechtste films van het afgelopen jaar? Om in de stemming te komen 10 films die in het verleden de “eer” hadden om één of meer Frambozen te scoren.

Stop! Or my Mom Will Shoot! – 1992
Sylvester Stallone als stoere agent klinkt niet als een bijzonder gegeven. De makers van deze “comedy” bedachten dat het leuk zou zijn als hij zijn moeder op sleeptouw moet nemen. Estelle Getty (Golden Girls) is zijn krakkemikkig ogende moeder die voor de komische noot moest zorgen. De film was om te huilen zo slecht. Sylvester Stallone verklaarde later dat dit de enige film was waar hij ooit echt spijt van had. Drie Frambozen geven hem volkomen gelijk.

Showgirls – 1995
In Showgirls volgen we Nomi Malone op weg naar Las Vegas, vastbesloten een ster te worden als danseres in grote shows. De wereld waarin ze terechtkomt, blijkt nog veel normlozer dan ze vermoedde. Paul Verhoeven was zelf aanwezig om de prijzen op te halen. 11 nominaties en 7 beeldjes doen vermoeden dat het hier om één van de slechtste films ooit gaat. Dat valt nog wel mee, maar de film deed zijn verdere Hollywood carrière geen goed. Gelukkig won Madonna ook een beeldje, en zo ging niet elke Framboos naar Showgirls.

Batman & Robin -1997
The Postman won dit jaar de meeste Frambozen. Toch staat een andere film bij veel kijkers voor eeuwig in het geheugen als het slechtste wat Hollywood dat jaar te bieden had. De vierde Batmanfilm was dramatisch. Elf! nominaties, één beeldje. Als comicfan kon ik wel janken toen ik deze film in de bios zag. Tim Burton had twee toffe films gemaakt, maar toen Joel Schumacher de serie overnam ging het mis. Twee uur slechte decors, one liners, matig acteerwerk en suffe schurken. Zoals George Clooney zelf al zei: I think we might have killed a franchise. Nuff said.

The Avengers – 1998
Er was een tijd dat als je Sean Connerey op de poster zag staan, je wist dat de film nooit heel slecht kon zijn. En toen kwam deze bewerking van de oude TV-serie. Slecht verhaal, matige tot stupide dialogen, en Uma Thurman laat zien dat ze toch wel een beperkte actrice is, en zeker geen Emma Peel. Oh Diana Rigg… Van de negen nominaties won het er eentje: voor meest onnodige remake.

Wild Wild West – 1999
Will Smith en Kevin Kline in een comedy die zich afspeelt in het wilde westen. Wat kon er misgaan? Erg veel. De film werd geplaagd door productieproblemen, ego’s en een gênant slecht plot. Will Smith kon het niet verdragen dat Kline soms ook een leuke zin had, en liet het script aanpassen zodat de leukste “grappen” voor hem waren. Het hielp echter geen fluit, de film was dodelijk niet grappig. Van de negen nominaties verzilverde dit gedrocht er vijf.

Battlefield Earth – 2000
Als je films als Little Nicky en The Blair Witch 2 wilt aftroeven als slechtste film moet je echt je slechtste beentje voorzetten. John Travolta besloot een boek van Scientology oprichter L. Ron Hubbart te verfilmen. De film had het eerste deel van een saga moeten worden. Maar de enorme verliezen die werden geleden, en het failliet van studio Franchise Pictures, zorgden ervoor dat ons dat bespaard zal blijven. Van de acht nominaties verzilverde men er zeven.

Glitter – 2001
Mariah Carey heeft ontegenzeggelijk een dijk van een stem. Of je haar muziek goed vindt is een ander verhaal. En haar zelfverheerlijking kwam op een hoogtepunt met Glitter. Carey liet later zien wel een beetje te kunnen acteren, maar wist dat in deze film verborgen te houden. Het verhaal is slecht, de dialogen lachwekkend en het geheel net zo leuk als puppy’s doodslaan met een honkbalknuppel. Mariah werd dat jaar verkozen tot slechtste actrice.

Catwoman – 2004
Bij Catwoman denk je aan Michelle Pfeiffer uit Batman Returns. Niet aan Halle Berry in dit gedrocht. De enige link met het comic-karakter is dat het om een vrouw gaat en dat ze gaat vechten in een soort van cat-themed-kostuum. Verder is er van Catwoman uit de comics niet veel overgebleven. Twee uur van je leven die je nooit terug zal zien. Zeven nominaties leverden uiteindelijk vier beeldjes op, onder andere voor slechtste actrice. Berry was zo sportief de prijs zelf op te halen.

Sex and the City 2 – 2010
Je hebt vier karakters waar de kijker zich 6 jaar mee heeft kunnen identificeren. Ze zijn neergezet als sterke zelfbewuste moderne vrouwen. Vervolgens breek je 6 jaar in twee films af. SATC2 zet de dames neer als domme, naïeve, racistische, koopjesbeluste, vlag-zwaaiende stereotype Amerikanen, en de film is ook nog eens veel te lang. Drie van de zeven nominaties leverden een beeldje op. Alle vier de dames wonnen het beeldje voor slechtste actrice. Men kon simpelweg niet kiezen wie slechter was.

Jack and Jill- 2011
De Frambozen zijn hofleverancier op het gebied van awards als het om Adam Sandler gaat. De laatste jaren is hij elk jaar wel onder de genomineerden. Soms voor meerdere producties. Voor Jack en Jill won hij zowel beste acteur als actrice omdat hij in deze onzinnige comedy de rol van een tweeling op zich neemt. Deze broer-zus comedy was echt het dieptepunt in zijn carrière. Twaalf nominaties en tien beeldjes waren zijn deel voor deze film alleen al.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*