Blackball

Er zijn al heel veel komedies verschenen die een bepaalde sport als uitgangspunt hadden. Films over American football, golf, basketball, autoracen zijn er in overvloed. Maar een film over bowls? Bowls, wat is dat eigenlijk?

De ‘sport’
Wat is blowls nou precies? Je zou het heel plat ‘zomercurling meets Jeux de boulles’ kunnen noemen. Maar om de echte bowlsfans niet tegen het hoofd te stoten zijn hier de in’s en out’s van het bowlen. De vorm van bowles die in deze film als basis wordt gebruikt is het traditionele ‘lawnbowling’. Dit gebeurd op een strak geschoren stuk gras, ook wel de green genoemd. Dan werpt men een klein balletje, de ‘Jack’ weg en is het de bedoeling om met de eigen ‘woods’ zo dicht mogelijk bij de ‘Jack’ te komen. Deze ‘woods’ zijn echter geen mooie ronde ballen, maar zware krentenbol-vormige dingen met een onstabiel evenwicht. Dit onstabiele evenwicht wordt veroorzaakt door de ‘bias’, een verzwaring aan een van de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat de ‘wood’ kan curlen, of terwijl met effect naar binnen kan draaien. De regels zijn simpel: de gene met de wood het dichts bij de Jack wint een ‘end’. De gene die als eerste 21 punten heeft wint. Nou, als dat geen basis voor een leuke film is weet ik het ook niet meer.

De behanger
Cliff Starkey (Paul Kaye) is een ontzettend stuk schorrie-morrie. Hij helpt zijn opa, die behanger is, maar krijgt het voor elkaar om zelfs dat soort simpele klusjes te verknallen. Hij heeft echter een bijzonder talent voor bowles en rolt dan ook met alles wat maar enigszins kan rollen. In de wijk waar Cliff woont is een bolws-club maar dat is veel en veel te chique voor Cliff. Hij werpt liever een ‘wood’ op veldjes waar de lokale jeugd elkaar, zoals het een goed potje straatvoetbal betaamd, de poten onder het lijf vandaan schopt. Als blijkt dat er een team van zeer populaire en ongeslagen Australiërs naar Engeland komt gaat het toch kriebelen bij Cliff en zou hij toch de ‘posh’ wereld van het bowlen moeten betreden wil hij de Aussies kunnen uitdagen.

De stijve hark
Op de bowles-club wordt de dienst al vele jaren uitgemaakt door Ray Speight (James Cromwell). Hij is een van de beste bowlers van Engeland, maar heeft nooit de stap naar het nationale team willen of durven maken. Ray is alles behalve blij met de komst van Cliff en doet er dan ook alles aan om Cliff niet te laten winnen. Daar moet zelfs het regelementenboekje aan te pas komen, maar in een keiharde sport als bowles is alles toegestaan. Het enige nadeel van Ray is dat hij een dochter, Kerry (Alice Evans), heeft en hoe voorspelbaar, Cliff en Kerry zien elkaar wel zitten. Cliff en Ray mogen elkaar niet, Cliff en Kerry wel, Kerry mag beide wel, maar toch ook soms weer niet. Waar zal dit heengaan en zal er een Engels team komen die de Australiërs kan verslaan? Het antwoord is niet heel verrassend.

Typisch Brits
Blackball is een heerlijke typische Britse film. Paul Kaye is zelf al een van de meest verschrikkelijke Britse types die er rondlopen, in de goed zin van het woord dan. Daarnaast is bowles ook een oer Britse sport die alleen wordt beoefend in landen die ooit tot het grote Britse Imperium hebben behoord. Gooi daar nog een flinke schep met Britse humor doorheen en je hebt een bijzonder komische film.

Voorspelbaar
Het verhaal op zich is echter alles behalve origineel. Zoals in (bijna) alle sportfilms weet je al direct hoe het zal lopen. Een sukkel die goed is in een sport, een zelfgemaakte held, een vrouw, een team dat verslagen moet worden, de up’s en down’s enzovoort enzoverder. Dit betekend echter niet dat de film hierdoor minder leuk wordt. integendeel, door het kiezen van een ‘aparte’ sport blijft het juist heel erg leuk om naar te kijken. Ook het feit dat het allemaal super Brits is, zorgt voor een extra pluspuntje.

Conclusie
Blackball is een heerlijke sportkomedie. De voorspelbaarheid van het verhaal moet je maar door de vingers zien, want de keuze van sport maakt een hoop goed. Goede acteurs, lekkere muziek en Britse humor maken deze film een van de leukere in dit genre. Sit back, relax and let’s play bowls!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*