Blood Diamond

De ontwikkelingshulp organisaties noemen ze bloeddiamanten, de diamantindustrie conflictdiamanten. Het gaat in ieder geval om diamanten die worden verhandelt om rebellengroeperingen te financieren. Regisseur Edward Zwick neemt ons mee terug naar de burgeroorlog van Sierra Leone waar een dergelijke diamant een grote rol speelt.

Diamanten
Het dorp van visser Solomon Vandy (Hounsou) wordt overvallen door het RUF rebellenleger. Zijn zoon wordt opgenomen in het leger, zijn vrouw en andere kinderen weten te ontvluchten en Solomon wordt meegenomen en gedwongen om in de diamantvelden te werken voor de RUF. Diamantensmokkelaar Danny Archer (DiCaprio) komt er in de gevangenis bij toeval achter dat Solomon een grote diamant te pakken heeft gekregen en verstopt. Wanneer zijn borg is betaald, koopt hij Solomon, die ondertussen in dezelfde gevangenis is beland, uit. De diamant moet voor Archer zijn kaartje uit de ellende van Afrika worden, en voor Solomon is deze steen de manier om zijn familie weer bij elkaar te krijgen. Journaliste Maddy Bowen (Connelly) kruist hun pad en gaat mee in de hoop de waarheid achter de bloeddiamanten te achterhalen en eens een echt goed verhaal over Afrika te kunnen schrijven.

Thriller met diepere boodschap
Het grote nadeel van de film Blood Diamond is dat deze wat aan de lange kant is. Daarmee verliest de film zijn publiek en zal de boodschap “weet jij wel waar jouw diamant vandaan komt” niet helemaal overkomen. Blood Diamond is daarom lang niet zo’n sterke aanklacht tegen het rebellengeweld in Afrika als bijvoorbeeld Hotel Rwanda. De film moet het toch vooral hier van hebben en niet van de spanningen rondom het vinden van de diamant. Dit komt vooral doordat Danny Archer en Maddy Bowen niet enorm sympathieke en diepgaande karakters zijn.

Oscarnominaties
Ondanks dat dingt Leonardo DiCaprio voor zijn rol als Danny Archer mee naar de felbegeerde. Als DiCaprio genomineerd zou voor de film The Departed had ik dat nog kunnen begrijpen, maar zeker niet voor zijn rol in Blood Diamond. Danny Archer is niet bepaald een rol met een enorme diepgang. Het personage maakt geen grootse ontwikkelingen mee. Ook Jennifer Connelly heeft geen diepgaande rol gekregen. Maddy Bowen is een typische journaliste die met haar charmes en slimheid veel kan bereiken. Daarentegen weet Djimon Hounsou de rol van Solomon Vandy geloofwaardig te maken. Een man wiens dorp wordt overvallen door de rebellen waardoor het gezin uiteen gerukt wordt. Een man die vervolgens probeert zijn gezin weer bij elkaar te krijgen om opnieuw een leven op te bouwen. Ook Djimon Hounsou heeft met zijn rol in Blood Diamond een oscarnominatie op zijn naam gezet. In tegenstelling tot de nominatie van DiCaprio is deze wel terecht.

Conclusie
Blood Diamond is een film die het allemaal net niet heeft. Ondanks dat er twee dagen lang veel in de kranten is verschenen over bloeddiamanten is het een onderwerp dat nu al weer passé is. Van de spanning moet de film het verder niet hebben, want in dat opzicht is Blood Diamond slechts middelmatig. Je zit geen moment op het puntje van je stoel en duurt de film ook nog eens te lang. Blood Diamond mag dan wel geen topper zijn, maar is goed genoeg om in de bioscoop te gaan kijken. Met name door de vertolking van Solomon Vandy door Djimon Hounsou.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*