Boat Trip

Sorry, wat zei je? Boat Trip! Oh, je bedoelt Road Trip met die gast van American Pie. Nee, ik bedoel Boat Trip met Cuba Gooding Jr. Oh, maar is dat ook een leuke film dan? Tja, is Cuba Gooding een grappige acteur? Ik vond hem wel aardig in Rat Race, maar echt heel erg leuk is ie nou ook weer niet. Weet je, volgens mij is dat ook precies een beetje het probleem met deze film…

Liefdesverdriet
Jerry (Gooding) heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Hij heeft een leuk appartement, een trouwe hond en, bovenal, een mooie vriendin. Na een tijd verkering gehad te hebben, besluit Jerry zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Hij wil het aanzoek zo speciaal mogelijk maken en neemt zijn vriendin mee in een luchtballon. Er is alleen één probleempje: Jerry heeft last van hoogtevrees en als hij op het punt staat het aanzoek te doen, kotst hij zijn aanstaande bruid volledig onder. De trouwerij wordt geannuleerd en Jerry raakt depressief. Hij kan zijn vriendin maar niet vergeten en hij gaat de deur bijna niet meer uit. Zijn vriend Nick (Sanz) heeft een oplossing voor Jerry’s probleem. Ze gaan samen een cruise maken om zo nieuwe vrouwen te leren kennen, zodat Jerry zijn gedachten weer eens kan verzetten.

Homo
De cruise wordt geboekt en Jerry en Nick stappen vol verwachting aan boord. Als het schip de haven eenmaal heeft verlaten en de twee vrienden de boot nader verkennen, komen ze erachter dat er wel erg weinig vrouwen aan boord zijn. Sterker nog: er zijn helemaal geen vrouwen. Jerry en Nick zijn als enige twee heteromannen op een homocruise beland. Nick’s mooie plan valt in het water en de mannen hebben geen andere keus dan er het beste maar van te maken. Dan gebeurt er echter iets dat de cruise toch nog tot een succes kan maken. Jerry ontmoet de mooie danslerares Gabriella (Sanchez) en wordt op slag verliefd. Gabriella heeft het echter volledig gehad met heteromannen en Jerry moet zich dus voordoen als homo om in haar gunst te komen.

Cuba Gooding
In de inleiding had ik het al even kort over Cuba Gooding Jr. De man heeft al in flink wat films meegespeeld, maar is op de één of andere manier nooit echt doorgebroken. Eerder ging hij al op de komische toer in de film Rat Race, waarbij hij kon rekenen op de hulp van meester grappenmakers Rowan Atkinson en John Cleese. Nu staat Cuba Gooding er echter alleen voor en al snel blijkt dat zijn personage niet in staat is om de hele film te trekken. Jerry is een redelijk neutraal karakter waarin iedereen wel iets zal herkennen, maar echt heel grappig is hij niet. Ook zijn maatje Nick krijgt het niet voor elkaar meer dan een glimlach bij de kijker los te krijgen. De grappen zijn aardig, maar hilarisch wordt het niet.

Taboe
Boat Trip is een film die volgens mij niet alleen grappig probeert te zijn, maar ook iets wil zeggen over een onderwerp waar (vooral in de VS) nog een taboe op ligt: homoseksualiteit. Nick is de stereotype heteroman die niets moet hebben van homo’s en denkt dat het verkeerd is om met hen om te gaan. Halverwege de film komt Nick er achter dat er eigenlijk helemaal niets mis is met homoseksuele mannen. Sterker nog hij kan best vrienden zijn met homomannen en op een gegeven moment denkt Nick zelfs dat hij zelf homo is. Het is natuurlijk prima dat er films zijn waarin begrip wordt gevraagd voor homoseksualiteit, alleen heb ik het gevoel dat dit aan het Nederlandse publiek niet zozeer besteed is. Wellicht is dit in Amerika harder nodig.

Conclusie
Boat Trip is een aardige film. De karakters Jerry en Nick zijn helaas niet in staat om anderhalf uur lang te kunnen boeien. De andere karakters en grappen zijn redelijk, maar erg stereotiep. Heb je zin in een luchtige komedie waarbij je niet de hele tijd over de grond rolt van het lachen, dan zul je jezelf met Boat Trip zeker vermaken. Ben je toch meer een liefhebber van het hilarische werk, haal dan Road Trip nog eens uit je videotheek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*