Bride and Prejudice

Gurinder Chadha brak in Nederland door met de film Bend it like Beckham. Een komische cultural cross-over van een Indiaas meisje dat opgroeit in Engeland en graag wil voetballen. In Bride and Prejudice kiest Chadha ervoor om één van de beroemdste engelse werken (Jane Austen’s Pride and Prejudice) te verfilmen met een Indiase twist. Oftewel, een Bollywood musical in de maak, maar of deze in Nederland ook in de smaak zal vallen is nog maar de vraag.

Bruid en vooroordeel
In Bride and Prejudice is de moeder van Lalita (Rai) en Jaya (Shirodkar) op zoek naar een rijke bruidegom voor haar dochters. Op het huwelijk van een vriendin vallen de beide dochters in de smaak bij respectievelijk de rijke en trotse Amerikaan Darcy (Henderson) en de Indiase Balraj Bingley (Andrews). Tussen Jaya en Balraj lijkt de romance prima te verlopen, maar het contact tussen Lalita en Darcy wordt flink verstoord door trots en vooroordelen. Naar gelang de film vordert, zien we de ups en downs van de liefdeslevens en hoe bepaalde eigenschappen moeten worden overwonnen om het verhaal toch tot een goed einde te brengen.

Musical
De film begint als een heuse musical. En ik blijf me afvragen of dat werkt voor het Nederlandse bioscooppubliek. Twee successen op dit gebied waren Moulin Rouge en Chicago, dus het kan wel. De eerste waarschijnlijk omdat hedendaagse nummers met een knipoog in de film zijn verwerkt, en de tweede omdat het een echte musical is. Bij mezelf merk ik dat ik weinig kan met de liedjes en dansjes uit Bride and Prejudice. Het voelt allemaal wat onwaarschijnlijk aan, waardoor de zang en dans niet één lijken te worden met het verhaal. En zeker in het begin is dat funest. Je blijft op een afstand naar de film kijken en het is gewoon houterig en onnatuurlijk.

De referenties
Wie totaal niet bekend is met Pride and Prejudice zal 1001 kleine referenties in de film naar het originele boek missen. Op zich jammer, want ze hebben hun best gedaan. Meest voor de hand liggend is Darcy, die nog steeds Darcy heet. Maar zijn Indiase vriend heet voluit Balraj Bingley. En Bingley is in het boek ook de beste vriend van Darcy. En zo passseren nog wat namen de revue die nagenoeg overeenkomen met het originele verhaal. En zelfs een aantal zinnen zijn mooi geparafraseerd naar moderne tijden. Want in een moderne film kun je natuurlijk niet aankomen met “It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of good fortune must be in want of a wife”. In de film wordt het zoiets als ‘a rich man must be shopping for a wife’. Leuke referenties voor de kenners van het verhaal dus.

De crew aan het zingen
Vaak als acteurs wat over de film vertellen waar ze in hebben gespeeld, krijg je een standaardverhaaltje over hoe ze hun karakter interpreteren etc. Heel saai en iets waar je na 30 seconden al weer zat van bent. Het bonusmateriaal van Bride and Prejudice bevat weliswaar ook veel gepraat van de acteurs en regisseur over de film, maar het is net even anders. Het gaat veel meer inhoudelijk over de film. Over het samenvallen van de westerse invloeden met de Bollywood-industrie. Persoonlijk vond ik dat juist heel interessant, want veel weet ik over het Bollywood-concept niet. En kennelijk is veel zingen en dansen een onderdeel van het concept. Een leuke extra om te bekijken is de crew die aan het dansen en zingen slaat. Het laat zien dat er met veel plezier aan de film is gewerkt en dat er best een lolletje gemaakt kan worden. Anders dan die westerlingen die alles maar zo enorm serieus nemen. Het bonusmateriaal is ditmaal een leuke extra om eens voor te gaan zitten.

Conclusie
Hoewel ik van tevoren bang was dat Bride and Prejudice een draak van een film zou worden, viel het me nog best mee. De musical-intermezzo’s vond ik echt vreselijk en totaal niet grappig. Maar daarentegen is het Gurinder Chadha wel gelukt het bestaande verhaal eigen te maken en in een Indiaas jasje te steken. De knipoog is duidelijk en het overacten van een aantal van de acteurs maakt de film des te gezelliger. Bride and Prejudice is zo’n film die je niet serieus moet nemen, en wie dat lukt kan er best plezier aan beleven. Een kleurrijk tussendoortje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*