A Bronx Tale

A Bronx Tale. Wat voor film zou dat kunnen zijn. Is het een drama over drugs? Een film over de maffia? Misschien een liefdesverhaal? Ik had geen idee wat ik van deze film moest verwachten, maar had wel vernomen dat het een goede films moest zijn. Nu maar afwachten of ik daar ook zo over denk.

Hoe het begon
De film is grofweg onder te verdelen in twee delen. In het eerste deel maken we kennis met Calogero ‘C’ Anello (Francis Capra) als hij negen jaar oud is. Zijn vader, Lorenzo Anello (Robert de Niro) is buschauffeur. Het gezin woont in een klein appartement in de Bronx. Het is een gebied waar de Italiaanse maffia duidelijk aanwezig is, en Lorenzo ziet er strikt op toe dat Calogero op geen enkele manier in aanraking komt met de verkeerde personen. Vanaf het stoepje voor de deur observeert Calogero het doen en laten van de maffiosi en kent ze ook van naam. Vooral de baas, Sonny (Chazz Palminteri) intrigeert hem.

Hoe het veranderde
Vanaf het moment dat Calogero getuige is van een schietpartij met dodelijke afloop veranderd het leven van de familie Anello langzaam. Nog geen vijf minuten nadat Calogero gezien heeft hoe Sonny een man doodschoot, moet hij van de politie de dader aanwijzen. Calogero doet dit echter niet en Sonny adopteert hem vanaf dat moment binnen de ‘familie’ als zoon. Lorenzo is hier niet van gediend en probeert met alle macht zijn zoontje uit de greep van de maffia te houden.

Hoe het verder ging
Vanaf dat moment gaat de film verder als Cologero, nu ‘C’ (gespeeld door Lillo Brancato) genoemd zeventien jaar oud is. Hij is inmiddels dieper de wereld van de maffia binnengekomen en is een jongen met twee vaders. Sonny beschermt hem en leert hem dingen die zijn vader hem niet kan leren. Lorenzo is nog steeds chauffeur en moet met lede ogen aanzien hoe ‘C’ in de werled van de maffia zijn plaats weet. Zal ‘C’ ook een maffiosi worden?

Het verhaal
A Bronx Tale is een bijzonder mooi verhaal. Daarnaast is het ook nog eens bijzonder goed verfilmd, waardoor het eindresultaat ook bijzonder is. Soms ligt de nadruk in films te veel op sentiment, actie of moraal, maar dat is hier bijzonder goed gebalanceerd. de film is gemaakt in 1993 en dat is er wel aan af te zien, maar het doet absoluut geen afbreuk aan de film.

Ondersteuning
Behalve een mooi verhaal, is de film ook nog een lust voor het oor. De muziek in de film is erg gevarieerd en ondersteund het verhaal bijzonder goed. Daarnaast is de gehele sfeer ook dik in orde. De Italianen zijn zoals Italiaanse maffiosi moet zijn: van glad tot dik, van loser tot pitbull. Ook De Niro was in deze film al een absolute klasse apart, ondanks het feit dat zijn rol niet een van de belangrijkste is.

Conclusie
A Bronx Tale is een bijzondere film. Het is een mooi verhaal met lekkere muziek en goed acteerwerk. Verwacht geen snelle maffia film of drugsdrama. Het is een verhaal over onmacht, liefde, keuzes en opgroeien in een ‘moeilijke’ buurt. Het is een film die zeker de moeite van het kijken, huren, dan wel kopen waard is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*