Brother Bear

Brother Bear is een van de laatste pogingen van Disney om nog een volledig getekende tekenfilm een bioscoopsucces te maken. Met computeranimatie om de hoek (goedkoper vanwege de efficiëntie) lijkt de ‘echte’ tekenfilm voorgoed te verdwijnen van het witte doek. Misschien dat een succesvolle Disneyproductie dit proces kan vertragen, maar buiten de Pixarfilms om heeft Disney zelf niet meer een ware hit gescoord. Wellicht dat Brother Bear daar weer verandering in kan brengen.

Mens – Beer
Brother Bear vertelt ons het verhaal van Kenai die in een beer verandert en in deze gedaante enkele belangrijke levenslessen leert om hem een echte man te maken. Gelukkig is hij niet alleen op de wereld en neemt de jonge beer Koda Kenai min of meer bij de hand in zijn tocht naar de bergen. Want alleen daar kan Kenai weer terugverandert worden in een mens. Maar komt hij eenmaal voor deze keuze te staan, dan is mens worden en zijn niet meer zo vanzelfsprekend als eerst.

Jolige bijfiguren
Disney staat bekend om de jolige bijfiguren die altijd een leuke bijrol vervullen in de films. In Pinokkio is dat Japie Krekel, in The Lion King zijn dat Timon en Pumbaa en in Taran en de Toverketel is het Gorgie, om maar een paar voorbeelden te geven. Zo ook in Brother Bear zijn er weer bijfiguren. Dit keer de twee elanden Sam en Moes. Deze twee ietwat sullige elanden komen gedurende de hele film zo nu en dan even langs met hun geheel eigen (onbelangrijke) problemen.

Conclusie
Helaas weet Brother Bear niet het niveau te halen van de echte Disney klassiekers als Sneeuwwitje, Doornroosje en ga zo maar door. Waar Lilo en Stitch weer op de goede weg leek te zijn, zakt Brother Bear weer helemaal in. De film is bij vlagen zelfs wat saai. Hoewel het beertje Koda uitermate schattig is, voorkomt ook deze beer niet dat het inleven in de filmkarakters eigenlijk ontbreekt. Gelukkig maar dat Sam en Moes nog te versmaden zijn en het bonusmateriaal weer is wat je van Disney mag verwachten. De film zelf is namelijk niet een toekomstige topper te noemen. Hopen dat Disney binnenkort weer eens een echte klassieker uit de hoge hoed weet te toveren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*