Moderne Oscar favorieten

We deden al een lijstje met Oscar klassiekers, maar de afgelopen decennia leverden ook genoeg (toekomstige) klassiekers op. We geven je een lijstje van 10 films die sinds de jaren 80 Oscars wonnen en best een avondje op de bank waard zijn.

Amadeus (1984)
Geschiedenis en film zijn soms tricky business. Soms is een film zo goed dat een historische figuur voor altijd blijft plakken aan acties waar hij/zij niet voor verantwoordelijk was. Dankzij deze film zal de componist Salieri de komende decennia bekend zijn als de man die Mozart de afgrond in duwde. Hoewel de film grotendeels op fictie berust is het een mooie weergave van de afgunst en bewondering die ongeleid en zeldzaam talent kan oproepen. Salieri in opperste frustratie: “That was God laughing at me. Through that obscene giggle…”.

Platoon (1986)
Dat Charlie Sheen vandaag de dag een hoofdrol heeft in een Oscarwaardige film is ondenkbaar. Maar destijds was hij de Golden Boy van Hollywood en het middelpunt van dit oorlogsdrama. Oliver Stone putte voor een deel uit zijn eigen Vietnam-ervaringen. Soldaat Taylor komt als groentje in een verscheurde eenheid terecht. Aan de ene kant staat de woeste overlever Sgt. Barnes, aan de andere kant de meer idealistische Sgt. Elias. Beide kanten staan symbool voor een oorlog die ook Amerika verdeelde.

Dances with Wolves (1991)
Vijf jaar had Kevin Costner in dit project gestopt. Het westerngenre leek in Hollywood dood en begraven, en veel geloof dat dit project een succes zou worden was er niet. De debuterend regisseur en hoofdrolspeler moest drie miljoen uit zijn eigen salaris afstaan om de film te kunnen voltooien. Maar het drie uur durende epos over een blanke man die meereist met de verschuivende frontier en banden aangaat met een indianenstam dat op zijn pad komt was een megasucces. 7 Oscars verder was Kevin Costner een superster. Er was weer ruimte voor het wilde westen op het witte doek. Een andere western die Oscar wist binnen te slepen en ook een aanrader is: “Unforgiven” van Clint Eastwood.

Forrest Gump (1994)
Er is nog altijd veel te doen om deze Oscarwinnaar. Velen prefereerden destijds “Pulp Fiction”. Daar valt veel voor te zeggen. Pulp Ficton is een film vol quotes die de tand des tijds prima doorstaat. Maar Forrest Gump is ook zeker het bekijken waard. De ogenschijnlijk weinig snuggere Gump is onze leidraad, maar de hoofdpersoon is eigenlijk de “verenigde staten”. De film brengt alle culturele, politieke en menselijke invloeden van de afgelopen decennia in beeld. En Forrest is door omstandigheden toevallig steeds in het midden van de actie. Je kan de film zien als een clash tussen progressieve en conservatieve krachten, maar ook een film die laat zien dat iedereen lief kan hebben.

Titanic (1997)
“I’m King of the World!”, op deze wijze quote James Cameron zijn eigen film bij het in ontvangst nemen van de Oscar. En daar viel wat voor te zeggen. Met maar liefst 11 oscars is Titanic samen met Ben Hur koploper in het Oscar-klassement. Ook wist deze film als eerste de grens van 1 miljard dollar aan inkomsten te breken. Niet gek voor een mooi gemaakte film met een vrij middelmatig liefdesverhaaltje. Maar Cameron brengt de ramp verder meesterlijk in beeld.

Gladiator (2000)
Met 12 nominaties en uiteindelijk 5 beeldjes was Ridley Scott’s epische “zand en sandalen film” de grote winnaar van deze oscars. Russel Crowe is Generaal Maximus, die na een gewonnen veldslag door de Keizer wordt benaderd om hem op te volgen. De zoon van de Keizer, Commodus, is hier niet blij mee en vermoordt zijn vader. Nog voor Maximus “veni vidi vici” kan zeggen is Commodus keizer. Deze wil van Maximus af en laat zijn familie alvast vermoorden. Maximus ontspringt de dans en zweert wraak. Een eenvoudig verhaal leverde een meeslepende film op.

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
De eerste twee LotR films hadden tot dusver zes Oscars opgeleverd. Maar de grote waterval aan Oscars kwam met het laatste deel. 11 nominaties werden ook allemaal verzilverd. Een klein smetje is dat er geen acteur in de prijzen viel. Alleen Ian McKellen had een nominatie op zak voor zijn rol als Gandalf in Fellowship of the Ring. LotR was de eerste Triologie waarin alle delen een oscar wonnen. The Godfather delen waren allemaal wel genomineerd, maar deel drie won geen enkele Oscar.

The Departed (2006)
Eindelijk was het dan echt raak voor Scorsese. Zijn remake van Hong Kong film Infernal Affairs leverde hem EINDELIJK dat felbegeerde beeldje op. Een prijs die hij natuurlijk al veel eerder had moeten krijgen. Deze misdaadfilm heeft als stralende middelpunt de immer grijnzende Jack Nicholson als wrede crimineel. Zowel de politie als de schurken weten een infiltrant in te zetten in een ingewikkeld kat en muis spel. Een onderhoudende film die ik nog minstens vier keer terugzag.

The Artist (2011)
De Oscaruitreiking over filmjaar 2011 had liefde voor cinema als thema. En The Artist belichaamde de geschiedenis en en liefde voor film als geen ander dat jaar. (hoewel Martin Scorsese’s Hugo ook wel een speciaal plekje bij me heeft). Deze zwart-witte “stomme” film sleepte vijf Oscars in de wacht en maakte van Jean Dujardin de eerste Franse acteur die een Oscar won als mannelijke hoofdrolspeler. Extra credits naar Uggie, een hondje waarvoor een beweging opgang kwam om dieren voortaan ook te nomineren voor Oscars.

Gravity (2013)
Er waren dit jaar heel wat films in de race om de meeste Oscars bijeen te snaaien. 12 Years a Slave, Wolf of Wallstreet en American Hustle bijvoorbeeld. Maar deze ruimte survival film met Sandra Bullock werd de grote winnaar. Maar liefst 7 oscars werden binnengehaald. En niet ten onrechte: de film is een nagelbijtende belevenis op zich. Hoewel het ook een voorbeeld is van een film “die je op het grote doek moet zien” zal een flinke TV ook prima voor spannende momenten in de huiskamer gaan zorgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*