Hartenstraat

Nederlandse RomComs zijn vandaag de dag schering en inslag. De ene Love Actually kloon is nog niet de bioscoop uit, of de volgende dient zich al aan. Deze film is ook een kleine ode aan knusse winkelstraatjes zoals de bestaande Hartenstraat in Amsterdam, een leuk onderwerp voor actrice Sanne Vogel voor een regiedebuut.

Liefde is overal
Traiteur Daan (Marwan Kenzari) is redelijk tevreden met zijn leven. Hij heeft een mooie dochter, een winkeltje in een pittoreske omgeving, en buurtgenoten om lief en leed mee te delen. Sinds zijn scheiding staat zijn liefdesleven op een laag pitje. Zijn beste vriend haalt hem over om te internetdaten. Daan zet na aanvankelijk tegenstribbelen voorzichtig zijn eerste stappen in het singleleven. Als Katje (Bracha van Doesburgh) naast hem haar trendy kledingzaak wil openen is het niet bepaald liefde op het eerste gezicht. De succesvolle Katje komt arrogant en koud over. Maar al snel blijkt ook zij niet gelukkig met haar ogenschijnlijk perfecte leventje. Via de datingsite zoekt ze Daan’s profiel op en begint anoniem met hem te chatten.

Warm randje
Hartenstraat is weer te vergelijken met Love Actually. Natuurlijk staat het plot rond Katje en Daan op nummer één, maar er zijn ook andere verhaalelementen die in het klein worden uitgewerkt. Iedereen in de Hartenstraat lijkt wel op zoek naar een vorm van ware liefde. Hoe al die winkeltjes maar open kunnen blijven is een raadsel, door al die drukke liefdeslevens lijkt er weinig tijd voor klantencontact. Waar Sanne Vogel wel in slaagt is om het leven in dit wereldje een aantrekkelijk warm randje te geven.

Visuele grapjes
De film volgt verder de gebruikelijke trucjes voor dit genre. Het plot tussen Katje en Daan heeft een hoog You’ve got Mail gehalte. Er is aanvankelijke desinteresse, daarna groeit de chemie, vlak voor het eind goed al goed lijkt alles kapot te gaan… En dan maar  kijken of alles in de finale kan worden opgelost. Sanne Vogel gaat deze stereotype vertelwijze niet uit de weg, maar probeert met kleine visuele vondsten iets extra’s te creëren. Kijk bijvoorbeeld goed naar het portret op de achtergrond in de zaak waar Daan zijn dates ontmoet. Niet alle grappen en verhaallijnen zijn een schot in de roos. Met name de seksuele voorkeuren van beste vriend Bas (Tygo Gernandt) zijn een merkwaardig verhaalelement. Wel erg leuk en herkenbaar is hipster en slacker (Benja Bruijning) die op alle trends mee lijkt te waaien.

Conclusie
Hartenstraat is zeker geen topfilm, daarvoor is alles echt te doorsnee. Toch weet de film hier en daar toch slim te scoren. Films als deze moeten de kijker vooral even wat escapisme bieden. De kleine wereld van de hoofdpersonen is aantrekkelijk om in te willen leven. Wie zou nou niet een leuk appartementje in deze gezellige straat willen hebben? Hierdoor is het kijken naar deze film ondanks al zijn voorspelbaarheid zeker geen straf.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*