In Catch Me If You Can

In Catch Me If You Can gaat Spielberg weer terug naar zijn roots: simpel vermaak voor jong en oud. En jongeren kunnen met deze film veel nuttige levenslessen opdoen. Hoe kan ik gratis naar alle hoeken van de wereld vliegen? Hoe kan ik zonder een diploma arts of advocaat worden? Hoe kan ik zonder ook maar iets uit te voeren miljoenen aan salaris opstrijken? Kijk, noteer en leer.

Gratis Airmiles
In Catch Me If You Can volgen we Frank Abagnale Jr (Leonardo DiCaprio) die na de scheiding van zijn ouders zijn eigen boontjes wil doppen. Zijn vader (prachtrol van Christopher Walken) was een weinig succesvolle zakenman, maar hij leerde Frank Jr wel de fijne kneepjes van het oplichtersvlak. Frank weet een pilotenpak te bemachtigen, en doet zich zodoende met succes voor als werknemer van een luchtvaartmaatschappij. Hij vliegt gratis de hele wereld over, en verkrijgt door valse salaris strookjes een riant inkomen. FBI agent Carl Hanratty (Tom Hanks) zet alles op alles om de jonge oplichter te pakken.

De jaren ’60
Het eerste wat aan deze film opvalt is de presentatie. De film speelt in de jaren ’60, en alles is dan ook in stijl. Een mooi openingsfilmpje wat zo uit dat tijdperk had kunnen komen (een beetje als The Saint), prachtige decors, kleding en kapsels. Spielberg heeft echt zijn best gedaan om dat tijdperk zo authentiek mogelijk weer te geven. DiCaprio moet in het begin van de film een 14 jarige neerzetten, en daar komt hij niet meer mee weg. Gelukkig is dat maar van korte duur, als 18 a 19 jarige is hij al een stuk beter te pruimen.

Twee walletjes
De film probeert van twee walletjes te eten. Enerzijds probeert men een soort stijlvolle oplichtersfilm te maken, anderzijds probeert men toch een psychologische diepgang aan de karakters te geven. Beide verhaalelementen staan elkaar door de uitwerking toch in de weg. De karakterontwikkeling is namelijk uiterst vaag te noemen, en sommige beslissingen en plottwisten zullen soms een beetje raar overkomen. Al met al is dat een beetje rommelig gedaan.

Conclusie
Catch Me If You Can is prima familievermaak. Van begin tot eind is het visueel een lust voor het oog, en valt er heel wat af te grinniken over de oplichterspraktijken van Frank. De film is vrolijk genoeg voor jong en oud. De pogingen van Spielberg om de film een stukje extra diepgang te geven zijn minder geslaagd, ga dus vooral naar deze film voor luchtig vermaak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*