Demain tout commence

Als je een Franse comedy met een menselijke boodschap maakt, dan is Omar Sy tegenwoordig een beetje de man die je moet casten. Sinds het overweldigende succes van Intouchables zit zijn carrière behoorlijk in de lift. Na wat Hollywood uitstapjes en nog meer Franse komedies zien we hem nu terug als plotselinge jonge vader.

Een baby, wat nu?
Samuel(Omar Sy) heeft zijn leven ogenschijnlijk prima voor elkaar. Hij werkt in een zuid-Frans vakantieresort, pikt bloedmooie toeristes op en is ieders favoriete boefje met gouden hart. Op een dag komt oude scharrel Kristin (Clémence Poésy) langs met een verrassing: zijn vier maanden oude dochter Gloria. Kristin gaat er direct vandoor en nu zit Samuel met een baby in zijn maag. Na een mislukte poging om Kristin in Engeland te vinden besluit hij Gloria zelf op te voeden. Via een toevallige ontmoeting met impresario Bernie kan Samuel als duur betaalde stuntman aan de slag. In de jaren die volgen groeit Gloria op tot een vrolijke jonge meid. Maar dan keert Kristin weer terug in hun leven. Samuel wil Gloria niet haar moeder ontzeggen, maar heeft ook een groot geheim.

Al te makkelijk
Toen ik de trailer zag dacht ik dat we een iets luchtiger variant van Kramer vs Kramer te zien zouden krijgen. En voor drie kwart  van de film gaat dat ook op. Samuel is een lekker gekke pappa die vooral luchtigheid en vreugde in Gloria’s leven wil. Het plot doet niet moeilijk om potentieel lastige situaties onrealistisch eenvoudig op te lossen. Hoe gaat Samuel een duur huis in Londen vol speelgoed betalen? Simpel, zonder enige ervaring kan hij ineens 6000 pond per maand verdienen als stuntman van een populaire TV-show. Hoe overleeft hij met een baby zonder geld de eerste maanden? Hij vindt bij toeval een vriendelijke man die hem in huis neemt. Zo zit de film vol met al te makkelijke oplossingen voor heel reële problemen.

Het geheim
Zo kabbelt de film een dik anderhalf uur een beetje verder en voelde ik een lichte teleurstelling. Ik had gewoon op een beetje meer spanning of drama gehoopt. De eerste aankondiging hiervan komt als we geconfronteerd worden met Samuels geheim. Ik kan niet zeggen wat het is, maar het is een voorbode van grotere problemen dan een plotseling terugkerende moeder. Naarmate de film vordert komen we erachter waarom Samuel zijn hele leven wegcijfert voor een vrolijk en onbekommerd leven van zijn dochter. Deze emotionele plotwending komt een beetje uit de lucht vallen en komt aanvankelijk wat goedkoop over. Maar hij blijkt wel te werken. Al snel werd het heel stil in de bioscoop en kwamen de zakdoekjes tevoorschijn.

Conclusie
Kramer VS Kramer met een vleugje La Vita e Bella, zo zou ik deze film willen omschrijven. Helemaal geslaagd is de film niet. De mix tussen comedy en drama voelt wat onevenwichtig, en het is te vaak wat al te luchtig en te flauw. De flauwe grappen in het begin zorgen ervoor dat de zwaardere toonzetting tegen het einde wat bevreemdend overkomt. Neemt niet weg  dat de film de doorsnee kijker twee uur prima weet vast te houden en menigeen het aan het einde niet droog weet te houden. Een prima tussendoortje, maar met een strakker script en een vleugje meer durf in het begin had er meer in gezeten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*