Calendar Girls

In Calendar Girls bevinden we ons in North Yorkshire. De vrouwen uit deze streek zijn bijna allemaal lid van Rylstone Women’s Institute (WI). Eens in de maand komen ze bij elkaar en wordt er een speciale gast uitgenodigd om een en ander te vertellen over zijn/haar specialiteit. Meestal zijn de onderwerpen te saai voor woorden, broccoli bijvoorbeeld, en dat vinden ook Chris Harper (Mirren) en Annie Clarke (Walters).

Beste vriendinnen
Regelmatig liggen deze twee beste vriendinnen onder de tafel van het lachen tijdens de bijeenkomsten. Hoewel vooral Chris al die saaie bijeenkomsten verschrikkelijk vindt, is het ook onderdeel van hun leven. Wanneer Annie’s man John te overlijden komt, is Chris er om haar op te vangen. Annie wil graag nog wat voor het ziekenhuis doen waar haar man heeft gelegen. Samen met Chris vinden ze dat er in de wachtkamer een andere zitbank moet komen te staan. Maar dat is niet zo goedkoop en samen bedenken ze een plan om aan geld te komen.

Jaarkalender
Ieder jaar maakt het WI een jaarkalender die vervolgens helemaal niet wordt verkocht. Voor dit jaar ligt er het plan om twaalf kerken in de omgeving op de kalender te zetten. Maar Chris en Annie hebben een heel ander idee, een idee dat meer in het oog springt: een smaakvolle naaktkalender. De vrouwen laten zichzelf in dagelijkse bezigheden bloot fotograferen met op elke foto een zonnebloem die aan John doet herinneren.Het is echter niet zo eenvoudig dit plan ten uitvoer te brengen. Er moeten sponsors gezocht worden, en ook het landelijke WI moet er toestemming voor geven. Daarnaast levert het ook spanningen op in het gezin van Chris. En uiteindelijk ook tussen de twee hartsvriendinnen zelf wanneer het succes van de kalender Chris naar het hoofd stijgt.

Lekker luchtig
Calendar Girls is een luchtige film, die het verhaal van de dames op een plezierige manier weergeeft. De rode draad is de kalender, maar ook subthema’s als de dood, verdriet, vriendschap en familie komen aan bod. Niets wordt echter overdreven sentimenteel gebracht. Helen Mirren weet Chris Harper geloofwaardig neer te zetten. En ook Julie Walters laat zien dat ze met de rol van Annie Clarke prima overweg kan.

Pittige dames
Minpunt van de film is een aantal onuitgewerkte verhaallijnen. Zo heeft de fotograaf nogal moeite met de pittige dames van het WI, maar het waarom wordt nooit echt duidelijk. Daarnaast gaat één van de mannen vreemd en wanneer zijn vrouw het uiteindelijk ontdekt, stort zij zich op de kalender. Niet zo gek tot dusverre, maar als zij dit voorval laat vallen bij de dames, dan gaat niemand er op in. En dat komt toch een beetje onrealistisch over.

Conclusie
Zoals ik al eerder zei, is Calendar Girls een leuke luchtige film over een aantal vrouwen van het Engelse platteland die laten zien dat met een flinke dosis doorzettingsvermogen iedereen de wereld aankan. Calendar Girls laat helaas te veel losse eindjes in het verhaal hangen, waardoor de film toch een middenmoter wordt. Calendar Girls is zeker de moeite waard als je van dit type films houdt, anders kun je beter een andere film huren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*