Chris Rock: Bigger & Blacker

Chris Rock is in Nederland vooral bekend door zijn rollen in komische films. In Amerika kennen ze hem daarnaast ook van zijn aandeel in de succesvolle televisieshow Saturday Night Live, zijn eigen show (met de originele titel The Chris Rock Show) en als stand up comedian. Dat Chris het laatstgenoemde als geen ander kan, bewees hij in 1999 met zijn show Bigger & Blacker.

Groter en zwarter
In Bigger & Blacker behandelt Chris Rock een aantal onderwerpen die, op z’n zachtst gezegd, nogal gevoelig liggen bij de zwarte Amerikaanse man. Racisme, homoseksualiteit, trouw en het vaderschap passeren in hoog tempo de revue. De meest racistische personen op deze aarde? Oude zwarte mannen. Ze stellen zich nederig en gedienstig op tegenover blanken, maar hebben ondertussen een gruwelijke hekel aan alles dat wit is. Homoseksualiteit komt in iedere familie voor en heteroseksuele mannen zijn zo trouw als hun opties. Terwijl vrouwen elke dag piemel aangeboden krijgen, moeten mannen er hard voor knokken om een vrouw in bed te krijgen. Geen wonder dat ze pakken, wat ze pakken kunnen. En ook als vader hebben mannen het niet makkelijk. Moeders worden altijd de hemel in geprezen, maar waarom wordt pappa nooit bedankt voor het harde werk dat hij doet?

Controversieel
De onderwerpen die Chris Rock behandelt zijn dus nogal controversieel. Toch komt hij er goed mee weg. In de eerste plaats natuurlijk omdat hij zelf een jonge zwarte man is en grappen maakt over een bevolkingsgroep waar hij zelf deel vanuit maakt. Minstens net zo belangrijk voor het succes van de show is de manier waarop Chris zijn grappen maakt. Het ene moment kiest hij partij voor de mannen door te zeggen dat vrouwen niet zo moeten zeuren en even later zet hij mannen voor schut door te zeggen dat ze altijd wanhopig op zoek zijn naar seks. Vervolgens gaat het over de onderdrukking van de zwarten, waarna hij hen een spiegel voorhoudt door te zeggen dat zij de meest racistische bevolkingsgroep zijn. Echt partij kiezen doet Chris niet, waardoor er voor iedereen wel wat te lachen valt. Het ene moment lach je om anderen, even later lach je om jezelf. Leedvermaak en zelfspot gaan hand in hand.

Thuiswedstrijd
Chris Rock’s grappen zijn al een feest op zich, maar wat deze DVD echt de moeite waard maakt, is het feit dat alles live is opgenomen in het Apollo Theater. De zaal zit afgeladen vol en de ene fan lijkt nog meer van Chris te houden dan de andere. Rappers Slick Rick en Doug E. Fresh warmen het publiek op met een aantal opzwepende rhymes en als Chris het podium opkomt, lijkt het Apollo uit zijn voegen te barsten. Iedere grap wordt met luid gejuich ontvangen en soms lijkt de show meer op een voetbalwedstrijd dan op een stand up comedy voorstelling. Mensen springen spontaan op uit hun stoel, klappen, juichen en maken oerwoudgeluiden als een grap echt heel erg goed is (en dat zijn ze vaak). Chris Rock speelt duidelijk een thuiswedstrijd en heeft het publiek vanaf het allereerste moment op zijn hand. De sfeer is erg goed en de manier waarop dit op deze DVD in beeld is gebracht, geeft je af en toe het gevoel dat je er zelf bij bent. Schrik dus niet als je ineens naast je bank staat en wild met je vuist in de lucht zwaait terwijl allerlei oerklanken je keel verlaten.

En wat nog meer?
Dat Chris erg grappig is en dat zijn humor goed aanslaat bij het publiek, staat onomstotelijk vast. Als je jezelf echter afvraagt wat deze DVD nog meer te bieden heeft dan een uurtje (meer is het echt niet) Chris Rock, dan kan ik kort zijn: niets. Geen extra’s, geen kijkje achter de schermen, geen interview met Chris en geen verwijderde scènes. Is dat erg? Nee, niet echt. De grappen zijn goed en de manier waarop alles in beeld is gebracht geeft je het gevoel dat je er zelf bij bent. Is het jammer? Ja, dat wel. Je betaalt toch een paar centen voor dit glimmende schijfje en na een uur kan de DVD weer terug in de kast. De oplossing: huren als je een avond goed wilt lachen en alleen kopen als je een echte fan bent en je jouw collectie helemaal compleet wilt hebben.

Conclusie
Chris Rock’s Bigger & Blacker is een geweldige show die iedere liefhebber gezien moet hebben. Chris is razendsnel, zegt waar het op staat en is bovendien ontzettend grappig. Het publiek geniet met volle teugen en al snel wordt je daarin meegezogen en heb je het gevoel echt bij de show aanwezig te zijn. Jammer is het dat dit feestje na een uur al is afgelopen. Er staat geen enkele extra op de DVD en de show duurt echt maar 60 minuten. Dit kan je wellicht tegenhouden om Bigger & Blacker zelf te kopen, maar huren kan absoluut geen kwaad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*