Logan

Het superheldengenre beheerst tegenwoordig de bioscoop. Dat was zo’n 17 jaar geleden wel anders. Batman & Robin had het genre in de jaren ’90 behoorlijk kapot gemaakt. En toen was daar de verfilming van X-Men. Het bleek de start van een enorme hoeveelheid soortgelijke films en de doorbraak van Hugh Jackman als Wolverine. En nu, al die jaren later, groeien de geruchten dat Logan zijn laatste keer als de felle canadees zal zijn. Met recht het einde van een tijdperk.

Ouderdom
We schrijven 2029. Logan (Jackman) is inmiddels op leeftijd. Het metaal dat zijn botten versterkt is hem langzaam aan het vergiftigen en tast zijn genezingsgave aan. De grimmige held leeft een leven in de marge als limo-chauffeur. Ondertussen verbergt hij een hoogbejaarde Xavier (Patrick Stewart) omdat deze door ouderdom zijn gaven niet meer onder controle heeft. Xavier is een gevaar voor zijn omgeving geworden. Mutanten worden niet meer geboren, het ras sterft langzaam uit. Maar dan ontmoet hij Laura (Dafne Keen), een jonge mutante op de vlucht. Laura heeft gaven die heel erg lijken op die van Logan. De geheimzinnige Pierce (Boyd Holbrook) en zijn mannen hebben het op het kind voorzien. Aangespoord door Xavier besluit Logan met frisse tegenzin Laura te helpen. Wat volgt is een roadtrip dwars door een desolaat en grimmig futuristisch Amerika.

Een waardig einde
Logan is in toon totaal anders dan de andere X-Men en Wolverine films. Deze film leende stevig van de bestaande strip Old Man Logan. De tijdlijnen van de diverse X-Men films zijn inmiddels zo vaag geworden dat het lastig is om deze film te plaatsen. Staat Logan op zichzelf, of is deze deprimerende toekomst echt de finale van de X-Men films? Ook opvallend is dat de bloed-en-ingewanden-factor een stukje hoger ligt. Sinds het succes van Deadpool beginnen filmstudio’s in te zien dat een film met een hogere leeftijds-rating ook gewoon geld binnenbrengt. Desondanks moest Jackman wel wat inleveren op zijn salaris om deze film mogelijk te maken. Maar Jackman is uit op een waardig einde van zijn carrière als Wolverine, dus dat bleek geen probleem.

Tijd
In eerste instantie was ik wat teleurgesteld in de schurk. Holbrook is een prima acteur, maar zijn Pierce is nauwelijks een echte bedreiging voor Logan en Laura. Maar al snel blijkt dat Logan’s ware vijand de tijd is. Tijd is genadeloos voor iedereen, ook voor een almachtige telepaat en een vechtjas met metalen-klauwen. Logan lijkt de kansen op een normaal leven allang te hebben opgegeven. Dit tot frustratie van Xavier die Logan probeert open te stellen voor het idee van familie. Laura is een kans daarop. De film grijpt terug naar klassiekers als Shane en leent ook stevig van moderner werk zoals The Wrestler om de innerlijke strijd van Logan gestalte te geven. Is er nog kans op een ander leven voor deze man, of heeft de tijd zijn werk gedaan en is Logan echt de grimmige eenzame held tegen wil en dank? Juist de keuze om dit het belangrijkste plotpunt te maken maakt dat deze film zich weet te onderscheiden van andere genrefilms.

Conclusie
Logan heeft met Jackman en Stewart twee toppers in huis die zich duidelijk nog één keer helemaal geven.  Maar Dafne Keen als Laura is een revelatie. Een kind dat je zeker niet kwaad wil maken. Grimmigheid, melancholie, rauwe actie en laatste mooie momenten wisselen elkaar in rap tempo af. De gevechten zijn vaak niet misselijk, maar daar staan enkele emotionele momenten tegenover die daadwerkelijk een propje in de keel bezorgen. Bovenal is Logan een mooi voorbeeld voor andere filmmakers in het genre. Als je echt wil is er veel meer uit een heldenfilm te halen dan de saaie formulefilms die we de laatste tijd te zien kregen. Je moet als maker wel bereid zijn risico’s te nemen met het karakter en het verhaal. Logan is een prachtige op zichzelf staande film geworden, en geen opzet naar nog meer sequels. En dat is in dit genre al een aanbeveling op zich. Naar de bioscoop dus!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*