Alien: Covenant

De Alien-films hebben een speciaal plekje in mijn hart. We hoeven niet in discussie over de eerste twee; nagenoeg iedereen ziet deze als onvervalste klassiekers. Maar deel drie en vier zijn gemengd ontvangen. Het zal jeugdsentiment zijn, maar ik vond dat eigenlijk altijd gewoon leuke films, en begreep nooit waarom ze vaak zo hard werden aangepakt. Alien: Covenant kreeg van enkele film-minnende kennissen ook een flinke veeg uit de pan. Terecht?

Een vreemd signaal
Een ruimteschip vol kolonisten is op weg naar een verre bewoonbare planeet. Vanwege de lange duur van de reis zijn alle reizigers diep in een kunstmatige slaap en voert androïde Walter (Michael Fassbender) de nodige onderhoudstaken uit. Door een ongeluk heeft deze echter hulp nodig van de crew. Het ontwaken gaat echter mis, en de kapitein van het schip komt om het leven. De geschrokken crew vangt een menselijk signaal op van een nabije planeet en de nieuwe kapitein besluit dit te willen onderzoeken. De planeet blijkt goed bewoonbaar, maar al snel beginnen de problemen. Twee crewleden worden in rap tempo ziek, en iets in hun lichaam lijkt zich naar buiten te willen werken… Wat is er aan de hand op deze geheimzinnige planeet?

Androïde vraagstukken
Deze film dient als sequel op de film Prometheus, en is een soort hybride tussen twee genres. Aan de ene kant wil regisseur Ridley Scott filosofische vragen over de aard van schepping stellen, en aan de andere kant is er ook nog een straight-up horror element zoals we dat kennen uit de klassieke Alien-films. De androïde uit Prometheus, David, leeft nog. Hij accepteert zijn rol als dienaar van de mensheid niet zonder meer. De nieuwere androïde Walter heeft enkele updates. Één daarvan is dat hij geen mogelijkheid heeft om zelf dingen te scheppen. Deze eigenschap zou aan mensen voorbehouden moeten blijven. David vindt dit verwerpelijk, hij wil voor vol aangezien worden en acht zichzelf superieur aan mensen.

Fassbender
Fassbender speelt in deze film dus een dubbelrol. De rustige, dienende Walter, en de filosoferende, opstandige David. Een acteur van zijn kaliber kan je dit rustig toevertrouwen. Hij bereide zich op de rol voor door het gedrag van de androïdes uit Blade Runner te bestuderen. In die film werden dezelfde vragen over deze levensvorm gesteld, en helaas ook veel beter uitgewerkt. De beweegredenen en filosofische overpeinzingen van David komen niet altijd helemaal goed uit de verf. Hierdoor is het soms lastig zijn acties te verklaren. Aangezien hij in toenemende mate functioneert als de antagonist van deze film is dat wel een probleem. Erg jammer aangezien Fassbender wederom een prima acteerprestatie aflevert.

Scream-crew
En dan is er nog het bekende horrorelement zoals we dat uit de klassieke Alien-films kennen. Die momenten zien er prachtig uit, en de verschillende Aliens spatten van het scherm af. Er is een mooie visuele variatie op de bekende chestburster scènes waar de ingewanden-fans hun hart kunnen ophalen. Minpunt is echter de crew. Teveel van hen gedragen zich als tieners uit de film Scream. Ze gaan er alleen op uit als je beter in een groep kan blijven, ze verkennen geheimzinnige geluiden en maken soms irrationele emotionele beslissingen. Hun gedrag past prima in een doorsnee slasherfilm, maar voor Alien-films verwacht ik net even een onsje meer. Teveel crewleden missen persoonlijkheid en dienen vooral als kanonnenvoer.

Conclusie
Dit klinkt allemaal erg kritisch, en toch heb ik me uitstekend vermaakt. Het mysterie van de planeet hield me aanvankelijk goed bezig, en de actie ziet er verder prima uit. De reden dat deze film (en films drie en vier) zoveel kritiek krijgt van mensen is toch dat men van Ridley Scott en een Alien-film net even iets meer verwacht. Een nette voldoende is niet genoeg. Een nieuwe Alien-film moet voor velen direct een klassieker zijn, anders is het de moeite niet waard. Jammer dat mensen zo hoog inzetten, want ze missen daardoor gewoon de lol die je kan hebben met dit soort films. Alien: Covenant is een vermakelijke film met veel goede ideeën die helaas in de uitvoer hier en daar wat laat liggen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*