Zin en onzin van “Shared Universes”

Met Universal’s Dark Universe hebben we weer een zgn. shared universe erbij. Nadat Marvel Comics enorm veel succes had met elkaar overlappende superheldenfilms lijken filmstudio’s deze kip met gouden ei zo snel mogelijk uit te willen pimpen. Een beetje zichzelf respecterende studio is nu ook bezig met een shared universe. Zit het publiek hier echt op te wachten, en wat betekent dit voor de kwaliteit van films in het algemeen?

Al die universums
Marvel heeft zijn Cinematic Universe. DCcomics volgde met DC Extended Universe. Universal reboot zijn bekende horror-iconen voor een Dark Universe. Star Wars wordt helemaal uitgewoond met sequels en spin-offs in het Star Was Expanded Universe. En dan is er nog MonsterVerse, de poging van Warner Bros. om monstericonen als Godzilla en King Kong bijeen te brengen. Al deze films volgen hetzelfde stramien: eerst een paar individuele films waarin kleine verbanden zichtbaar worden, en dan een cross-over film waarin alles samenkomt.

Opzetje
Het jammere is dat bijna alle films in alle universums eigenlijk nooit op opzichzelfstaande producten zijn. Een goed voorbeeld is Batman v Superman: Dawn of Justice. De film probeert ergens een weergave te zijn van een cash tussen de twee iconische helden. Maar eigenlijk is de film vooral een enorme opzet voor vervolgfilms. Daardoor valt het eindproduct als opzichzelfstaande film nauwelijks serieus te nemen. Veel van dit soort films zijn vooral enorm bezig met het uitleggen van zaken die pas relevant zijn voor een film die we over twee of drie jaar te zien krijgen. Dit is ook de kritiek op Universal’s The Mummy. Veel scene’s met uitleg voor toekomstige projecten, maar voor het avontuur in The Mummy niet echt noodzakelijk.

Franchise
Steeds vaker lijkt het alsof filmstudio’s eigenlijk het succes van TV-series willen kopiëren naar het witte doek. Acteurs lang vast leggen, proberen een succesvolle franchise te lanceren, en dan uitmelken zolang als het maar kan. Steeds vaker levert dat teleurstellende of middelmatige films op, en het excuus is dan dat we geduld moeten hebben tot alle films in het universum voorbij zijn gekomen. Pas dan zouden we inzien hoe “slim” alles in elkaar zit. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben er wel een beetje klaar mee. Doe mij maar weer een origineel idee in een op zichzelf staande film. Maar zolang het grote publiek blijft komen (en klagen op twitter) hebben de studio’s het gelijk aan hun kant.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*