Back to the 80’s: Police Academy

7 films, een tv-serie en een tekenfilmserie zijn er van Police Academy gemaakt. Als je het zo bekijkt was deze komedie-franchise vrij succesvol. Maar in 1984 kwam de originele film uit zonder dat er franchise was. Zo’n typische film die veel jaren ’80 kids zagen tijdens Veronica’s meimaand filmmaand of op verjaardagen bij vriendjes. Lachen, gieren, brullen. Maar hoe goed is deze film jaren later nog?

“To me, marriage is a sacred institution. So tell me, you and the wife do it doggie-style, or what?”

Volgens nieuwe regels hoeven nieuwe politierekruten niet meer te voldoen aan normen op het gebied van gewicht, sekse, lengte en dergelijke. Gevolg hiervan is dat iedereen zich aan kan melden bij de Police Academy en de nieuwe groep rekruten een zootje ongeregeld lijkt. Uiteraard vinden de leidinggevenden dat maar niets, met name Lt. Harris is van plan de nieuwe rekruten het leven zuur te maken. Uiteraard blijken de nieuwe mensen, elk met zijn of haar eigen sterke en zwakke punten, op hun eigen manier heel erg geschikt te zijn voor het politiewerk. Ach, verrassend hoef je de verhaallijn niet te noemen, maar Police Academy is een klassiekertje dus wat maakt dat eigenlijk uit.

Eigenlijk is zo’n beetje alles wat uit de Police Academy-franchise is voortgekomen behoorlijk slecht. Met name de zevende film; Mission to Moscow, is om te huilen. Is de eerste Police Academy zoveel beter dan? Absoluut! Gelukkig wel, de cast is hier nog fris en de grappen zijn min of meer origineel. Dat maakt de film natuurlijk niet meteen goed, want hoewel iedereen erg zijn best doet zijn het niet briljante acteurs. Naast het acteerwerk is het montagewerk ook niet echt geweldig en is het verhaal verschrikkelijk standaard. Dat ligt voor een deel aan het feit dat de film uit 1984 komt en nu eenmaal wat verouderd is. Is de film dan nog wel nog steeds leuk? Dat is natuurlijk de vraag.

Toen Police Academy 33 jaar geleden uit kwam was het een groot succes. Iedereen lag dubbel om de flauwe grappen en vele stunts. Hoewel het eerste deel absoluut het beste deel van de serie is, heeft Police Academy de tand des tijds niet echt doorstaan. Wat vroeger dolkomisch was, kan je nu vooral nog om glimlachen. Daarom betwijfel ik dat volwassenen die de film nog niet kennen (bestaan die eigenlijk?) niet heel erg onder de indruk zullen zijn van de film. Deze film is daarom vooral interessant voor diegenen die ‘m vroeger erg leuk vonden, dan kan je je namelijk nog steeds prima vermaken met wat eigenlijk een komedieklassieker is. Het vooral nostalgie dat de film nu nog steeds erg leuk om naar te kijken maakt.

Conclusie
Police Academy is geen geweldig goede film, de grappen zijn ietwat belegen, de verhaallijn standaard en de acteerprestaties mager. Desalniettemin weet de film toch bijzonder te vermaken en een glimlach op je gezicht te toveren. Dit heeft te maken met een stukje nostalgie dat de film siert. Puur al door het feit dat je weet dat je hier ooit hard om hebt gelachen, maakt deze film de moeite van het kijken waard. Voor filmliefhebbers die de film nog nooit gezien hebben is in de eerste plaats een groot ‘hoe kan dat nou‘ op z’n plaats. Hoewel zij deze film wellicht niet echt kunnen waarderen, zullen ook zij eraan moeten geloven, Police Academy moet je ooit gezien hebben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*