Naked

De laatste jaren maakt de bioscoopindustrie zich zorgen. Netflix en andere streamservices vervingen eerder al de videotheek, is het oude vertrouwde bioscoopstoeltje het volgende slachtoffer? Netflix pompt serieus geld in het maken van Netflix-only producties die niet meer in de bios gaan draaien (of slechts zeer beperkt). Naked met Marlon Wayans is zo’n productie.

Naakt in een lift
Rob (Wayans) staat op het punt te gaan trouwen. Zijn verloofde Megan heeft er zin in, maar Rob probeert alles een beetje af te wimpelen als niet speciaal. En dat is ook zijn levenshouding. Hij wijst bijvoorbeeld een vast contract als docent op een goede school af omdat hij zich niet wil vastleggen, en zijn prioriteiten liggen voortdurend bij triviale zaken. Zijn schoonvader ziet het naderende huwelijk dan ook totaal niet zitten. En ook de andere huwelijksgasten hebben een flinke mening over Rob en de aankomende grote dag. Als de ochtend daar is wordt Rob wakker in een lift. Naakt. Rob zit vast in een timeloop en moet zijn ongemakkelijke trouwdag steeds weer opnieuw herbeleven, en hij begint steeds naakt in die lift. Hoe kan hij zich hieruit redden?

Echte mensen
De makers van deze films zitten ook achter de Haunted House spooffilms en 50 shades of Black. Dat geeft weinig hoop voor het niveau. Het eerste kwartier viel me echter mee. De film is verrassend doorsnee romcom, en de mensen lijken aanvankelijk qua gedrag ook echt op mensen. Bij de eerder genoemde spooffilms zijn mensen vooral voorwerpen die geen ander doel hebben dan een grap over te brengen, net als een aambeeld, banaan of rubberen kip. Dat is hier dus niet het geval. Dat begin van de film hielp me over de eerste angst dat ik hier weer typische Wayans bagger te zien zou krijgen.

Remake van een kopie
De film is gebaseerd op een Zweedse comedy uit 2000. Die film speelde op zijn beurt weer hevig leentjebuur bij Groundhog Day. Groundhog Day is één van de beste komedies ooit gemaakt. Een nare vent komt vast te zitten in een tijdloop en moet eerst enkele belangrijke levenslessen leren voor hij weer verder kan. De Zweedse variant werd destijds lauwtjes ontvangen. Waarom Netflix en Wayans tot een remake van een matige film besloten is mij dan ook een raadsel. Waarschijnlijk was de pitch: Marlon Wayans, steeds opnieuw naakt in een lift, veel gênante situaties. En het moet gezegd: Wayans durft onversaagd ver te gaan in zijn fysieke komedie. (de seksscène met een pop in Haunted House 2 zal ik helaas nooit meer uit mijn gedachtes kunnen wissen). Wat dat betreft past het gegeven van deze film wel bij hem. Jammer dat de rest van de film zo gewoontjes is.

Conclusie
We hoeven de rest van de film natuurlijk niet te spoilen. Het basisverhaal van de film is zo doorsnee dat iedere kijker wel weet waar het op uit zal draaien. Het is verfrissend om Wayans in iets anders te zien dan de zoveelste spooffilm. Hoe voorspelbaar en minimaal ook, er is een verhaaltje, en er is een karakterontwikkeling, iets dat in spoofs vaak afwezig is. Het levert alleen een zeer matige film op. Gezien het aanbod op Netfix is er geen enkele reden om anderhalf uur van je vrije avond aan Naked te besteden. Zolang Netflix zich richt op Adam Sandler en Marlon Wayans hoeft de bioscoop zich geen zorgen te maken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*