American Assassin

Binnen het actiegenre heb je toppers, middenmoters en dramatisch slechte films. Maar er is ook een variant die ik zou omschrijven als RTL7 door de week na half elf films. De zender die zich aanprijst als meer voor mannen grossiert rond dat soort momenten in vage actiefilms waarvan je niet wist dat ze gemaakt zijn, en waarvan je je ook afvraagt waarom ze gemaakt zijn. American Assassin is zo’n film.

Wraak
Rapp (Dylan O’Brien) heeft op vakantie in Ibiza net zijn Katrina ten huwelijk gevraagd. Dit mooie moment wordt gruwelijk verstoord door een terroristische aanslag waarbij Katrina om het leven komt. Rapp wil wraak en besluit zichzelf fysiek te trainen om die kans te krijgen. Hij weet te infiltreren in de organisatie van de verantwoordelijke terrorist, maar voor Rapp zijn kans krijgt is de CIA hem al voor. De CIA is onder de indruk van Rapp’s fysieke en deductieve vermogens en wil hem een kans geven om als geheim agent op terroristen te jagen. Hiervoor moet Rapp in training bij Hurley (Michael Keaton), een keiharde veteraan die zich zorgen maakt over Rapps stabiliteit en vermogen om orders op te volgen. Al snel volgt er een gevaarlijke missie waar de twee geconfronteerd worden met een vernuftige tegenstander.

Keaton
Het fijne van dit soort films is dat het verhaal altijd simpel is en er weinig tinten grijs zijn. Die is slecht, die is goed, knallen maar. Men doet wel wat pogingen om de karakters wat diepgang te geven, maar het is allemaal zo stereotype dat je er een beetje om lacht. Rapp is de getalenteerde en getormenteerde die op zijn gevoel afgaat. Hurley is de keiharde man die stiekem een soort vaderfiguur zou kunnen zijn, maar dat maskeert door Rapp nog harder aan te pakken. De schurk is iemand die nog een appeltje met één van de goeien te schillen heeft. Michael Keaton is de enige reden dat deze film niet rechtstreeks op video of RTL7 belande. Zelfs in zeer middelmatige films straalt de man een vakmanschap uit waar anderen niet aan kunnen tippen.

Liever Taylor Kitsch
Dylan O’Brien is de held waar wij voor moeten juichen. Geen moment is hij qua fysiek overtuigend als keiharde geheim agent. De bedoeling is natuurlijk dat de gemiddelde bioscoopbezoeker zich zo met hem kan identificeren. Het is voor sommigen vast een fijne fantasie dat ze met genoeg motivatie in anderhalf jaar tijd zichzelf kunnen trainen tot bijna onoverwinnelijke vechtjas. O’Brien is geen slecht acteur, maar hij mist charisma om een film als deze te dragen. De veertig jaar oudere Keaton ziet er uit alsof hij O’Brien zonder zichtbare moeite tegen de grond zou kunnen werken. Acteur Taylor Kitsch, gecast als tegenstander in deze film, was waarschijnlijk een geloofwaardiger keuze geweest.  Maar de carrière van Kitsch is nog steeds aan het bijkomen van de megaflop John Carter.

Conclusie
De film is verder zo ontzettend doorsnee dat er echt niet meer over te vertellen valt. Het is zo’n film die je met verstand op nul nog wel een beetje zal kunnen waarderen. Maar er zijn zoveel betere genrefilms dat het me echt een raadsel is waarom Michael Keaton er zijn tijd aan besteedde. Komt deze film een keer op RTL7 voorbij, dan kan je er prima naar kijken. Vermakelijk in het moment, maar de volgende dag alweer vergeten. Maar besteed er in hemelsnaam geen geld aan voor bioscoop, dvd of stream, zeker niet met al die andere goede films die je beter zou kunnen zien.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*