Wat nu met Kevin Spacey?

De #Metoo discussie begon een beetje trekjes van de Zwarte Pieten discussie te krijgen. Begeesterde mensen die het heel belangrijk vinden dat deze discussie eindelijk gevoerd wordt, en aan de andere kant twitteraars en Bn-ers die aangaven er een beetje “moe van te worden”. De gemoederen liepen hoog op. En toen was daar ineens de beschuldiging van Anthony Rapp aan het adres van tweevoudig Oscar winnaar Kevin Spacey. De enorme media aandacht en daaropvolgende beschuldigingen zijn een enorme deuk in het imago van de acteur.

#Metoo
Vooropgesteld, bij het schrijven van dit stuk zijn er vooralsnog alleen beschuldigingen en geen bekentenis of bewijslast. Toch waren alle beschuldigingen en het ietwat ongelukkige public statement van Spacey (slecht moment voor een coming out) genoeg voor Netflix, ING en diverse medewerkers om hun samenwerking met de acteur te verbreken. De opmerking dat hij zijn eigen gedrag gaat evalueren doet het één en ander vermoeden. In de media staan steeds meer mannen op die aangeven door Spacey betast te zijn. Hoe goed ik de #Metoo discussie ook vind, op Social Media ben je deze dagen al schuldig bevonden voor de aantijging daadwerkelijk bewezen is. Maar dat het er met zoveel aantijgingen en de totale mediastilte van Spacey’s kant niet goed uitziet moge duidelijk zijn.

Goede films, foute acteur?
En toen was daar gisteren ineens the Usual Suspects op tv. Een ongemakkelijk moment. Want normaliter is dit een zeer goede film die je graag ziet. Maar je bekijkt Spacey nu wel met heel andere ogen. Ineens besef je in hoeveel ontzettend goede films de man iconische rollen speelde. Zijn deze nou voor altijd verpest, of gaat dat nou ook weer wat ver?

Mooie films
Op deze site publiceer ik af en toe een top 10 lijstje. Ik zou moeiteloos een lijstje kunnen maken met de titel: “10 films met Kevin Spacey die je gezien moet hebben.” De vraag of je zoiets momenteel kan doen (Mijn antwoord: nu is niet het moment) leverde enkele hilarische antwoorden op van vrienden: “De dwang in de titel sluit mooi aan.” “American Beauty, waar Spacey betast wordt door een man die doet alsof hij hetero is, maar eigenlijk homo en een aanrander”. “De tien films die jij van Kevin Spacey moet zien”. Op twitter reageerden enkele mensen op deze vraag met het statement dat de films nog steeds mooi zijn, maar de man (als het waar is) een lul met vingers is.

Wat vinden jullie?
Netflix kapt in elk geval het goed bekeken House of Cards af, en laat een ander Kevin Spacey project op de plank liggen. Kan zijn carrière deze tik nog te boven komen? Hoe kijken jullie tegen zijn oude films aan? En zal hij ooit nog nieuw oscarwaardig materiaal kunnen maken?

En dan komt één van de laatste zinnen uit The Usual Suspects bovendrijven:
“After that my guess is that you will never hear from him again.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*