Back to the 90’s: Cruel Intentions

Sinds Twilight heeft het “Teen drama” genre een nieuwe dimensie gekregen: franchises, meestal gebaseerd op goed verkopende boekenreeksen en niet direct van een enorm hoog niveau. Maar tienerdrama’s werden vooral in de jaren ’90 erg groot, met series als 90210My So-Called Life en het Australische Heartbreak High. In Nederland hadden we natuurlijk Fort Alpha. Voor mij was één van de not so guilty pleasures uit die tijd Cruel Intentions, een 90’s bewerking van Les Liaisons Dangereuses.

Seksuele spelletjes
Sebastian (Ryan Phillippe) en Kathryn (Sarah Michelle Gellar) zijn twee stinkend rijke, trendy en verwende tieners. Ze gaan naar een zeer exclusieve school en maken zich vooral druk om reputatie, seksuele veroveringen en uitdagingen. Kathryn is van plan de naïeve Cecile (Selma Blair) in het verderf te storten. Cecile date namelijk de ex van Kathryn. Ze wil dat Sebastian Cecile gaat verleiden, maar die ziet hierin geen uitdaging. Veel liever richt hij zijn pijlen op de maagdelijke dochter van het nieuwe hoofd van de school. Deze Annette (Reese Witherspoon) heeft besloten te wachten met seks tot ze de ware heeft gevonden. Dit voornemen an sich is voor Sebastian al genoeg motivatie om Annette het bed in te lokken. Maar Kathryn maakt er een weddenschap van. Als het Sebastian lukt mag hij met Kathryn naar bed. Faalt hij, dan wint Kathryn zijn mooie klassieke auto.

De cast
Sarah Michelle Gellar was dankzij Buffy the Vampire Slayer een icoon van de jaren ’90. Ze werkte al eens samen met Phillippe in de slasherfilm I Know What You Did Last Summer. Voor Phillipe was deze film om twee redenen gedenkwaardig; het betekende zijn definitieve doorbraak, en hij schitterde samen met zijn toekomstige vrouw Witherspoon. Dat huwelijk is inmiddels (zoals dat gaat in Hollywood) alweer verleden tijd. Gellar en Phillippe zijn inmiddels zeker geen a-list acteurs meer, maar Witherspoon stond met deze film aan de vooravond van een glanzende filmcarrière.

Soundtrack
Wat me bij de eerste beelden van deze film direct weer erin sleept is de muziek. De soundtrack is heerlijk ’90’s. Placebo, Fat Boy Slim, Blur, Counting Crows, Marcy Playground, Skunk Anansie, Faithless en The Verve zorgen voor een muzikaal nostalgie moment. Dit was muziek waar ik als tiener zelf ook naar luisterde, en daardoor kon ik me op een bepaald vlak identificeren met de film. Katrhryn en Sebastian moeten dan doorgaan voor doortrapte versierders en onruststokers, maar hun methodes en oneliners zijn alles behalve subtiel. Gelukkig voor hen zijn Cecile en Annette niet enorm bij de pinken. De versiertrucs van Sebastian waren in die tijd gewaagd en doortrapt, nu zijn ze vooral bot en vallen onder het kopje seksuele intimidatie. Ik weet niet of een dergelijke hoofdpersoon in deze tijden nog zou kunnen als anti-held in een tienerfilm. Waren de jaren ’90 zoveel directer of is dit een voorbeeld van veranderende sociale normen? Sebastian is in elk geval heel wat doortastender dan Mr. Grey uit de 50 Shades films.

Weinig plausibele romance
Sarah Michelle Gellar was als Buffy misschien wel stoer en kick-ass, maar ook de heldin. Ze lijkt de schurkenrol in deze film erg leuk te vinden en is enorm op dreef. Het is wellicht één van haar beste filmrollen ooit. Haar zoenscène met Selma Blair won destijds de MTV-award voor best kiss, en let vooral ook op het draadje speeksel aan het einde van de kus. Selma Blair’s Cecile is zo ongelofelijk dom en naïef dat je als kijker je verkneukelt om het ongeluk waarin ze zichzelf lijkt te storten. Annette is net even iets slimmer. Ze lijkt te begrijpen dat  Sebastian vooral een player is. Het feit dat ze al snel toch voor elkaar vallen is wellicht mijn grootste probleem met deze film. Het komt gezien hun karakters niet heel plausibel over.

Conclusie
Cruel Intentions is een vlot gemaakte film met een geweldige soundtrack. De tand des tijds heeft zeker zijn invloed gehad. Wat vroeger voor trendy kleren en snedig taalgebruik doorging doet nu ietwat geposeerd en emo aan. Sebastian’s lange zwarte jas, zijn coltruien, emo zonnebril en zijn Timberlake-krulhaar zijn wel heel erg ’90’s. Toch kan ik niet anders dan toegeven dat de film me bijna twintig jaar later nog steeds weet te vermaken. Ben je op zoek naar een avondje nostalgie, grinniken en vermaak op Netflix, dan is Cruel Intentions zeker een film om nog eens te streamen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*