Justice League

Het DC-Universum heeft niet echt een vliegende start gehad. Man of Steel kon ik nog redelijk waarderen. maar Batman vs Superman en Suicide Squad zijn op zijn zachtst gezegd middelmatig. Met name van BVS viel me tegen. Na jaren op een film als deze te hebben gewacht was het vooral de donkere en overgeproduceerde stijl van regisseur Zack Snyder die me tegenstond. Wonder Woman gaf de mensen hoop dat een succesvol DCU mogelijk is. Wellicht heeft DC nu de juiste formule gevonden?

Een nieuwe dreiging
Superman (Henry Cavill) is dood, en de criminelen maken van de gelegenheid gebruik om hun slag te slaan. Wonder Woman (Gal Gadot) en Batman (Ben Affleck) doen wat ze kunnen, maar Superman was een baken van hoop en rechtvaardigheid en wordt node gemist. Dan komt machtswellusteling Steppenwolf en zijn leger van demonen naar de Aarde. Hij wil drie geheimzinnige objecten met elkaar verenigen. Met de energie van deze zogenaamde Mother Boxes kan hij de aarde veroveren. Bruce Wayne snapt dat hij als Batman alleen niet instaat is Steppenwolf (Ciarán Hinds) tegen te houden. Samen met Wonder Woman recuteert hij Aquaman (Jason Momoa), The Flash (Ezra Miller) en Cyborg (Ray Fisher) in een poging deze globale dreiging het hoofd te bieden.

Whedon en Snyder
De productie van deze film was problematisch. Men zou niet tevreden zijn over het eindproduct en dus haalde Zack Snyder tovenaar Joss Whedon (The Avengers, Buffy) aan boord voor wat extra scenes. Toen Snyder’s dochter overleed nam Whedon de post-productie voor een groot deel over. Deze tragedie heeft een duidelijke impact op de film gehad. De bekende Snyder stijl (Pompeus, donkere kleuren, special effects en ontploffingen) krijgen een Whedon Sausje (luchtigheid, humor en oog voor individuele karakters). Dat had mooi kunnen uitpakken, maar nu levert het een mengelmoes op die de film niet evenwichtig maakt. Snyders voorliefde voor spieren en over de top actie steekt soms ongemakkelijk af tegen de meer menselijke touches van Whedon.

Saaie schurk
De schurk in deze film is er ééntje van dertien in een dozijn. Steppenwolf wil de wereld overnemen, heeft een apparaatje nodig, en de helden gaan hem tegenhouden. Hinds is een formidabele acteur, maar krijgt letterlijk niets te doen. Zelfs het gezicht van Steppenwolf is CGI, dus er valt voor de acteur weinig eer aan deze rol te behalen. CGI gezichten zijn sowieso een gespreksonderwerp als het over deze film gaat. Henry Cavill moest contractueel een snor laten staan voor een rol in Mission: Impossible 6. Men besloot de snor met speciale effecten weg te werken. Het resultaat is op zijn minst curieus te noemen. Op bepaalde momenten vraag je je echt af of Superman wellicht een robot is: zijn gezichtsuitdrukkingen zijn erg apart vormgegeven.

Twijfels
Het verhaal heeft niet als doel om een geweldige show-down met een schurk neer te zetten. Deze film gaat over het bijeenkomen van de Justice League. Batman worstelt met ouderdom, schuldgevoelens over de dood van Superman en zijn menselijkheid tussen mensen met speciale krachten. Cyborg voelt zich meer machine dan mens en zoekt zijn plaats op aarde. The Flash heeft een vader die wellicht onschuldig in de gevangenis zit. Aquaman wil liever met rust gelaten worden. En Wonder Woman heeft de potentie om het symbool van hoop te worden wat Superman ooit was, maar heeft ze de wil? Alle helden hebben dus zo hun twijfels die de eenheid van  the League ondermijnen.

Snyder’s Batman
De pogingen tot humor kan ik waarderen. Sinds Deadpool, Guardians of the Galaxy en Thor: Ragnarok lijkt humor het toverwoord voor comicverfilmingen. De grauwe DCU kon sowieso wel een kwinkslag hier en daar gebruiken. Met name The Flash heeft duidelijk als doel voor comic relief te zorgen. Jammer genoeg blijft de stijl van Snyder de overhand houden. Zijn visie paste wellicht aardig bij Man of Steel, maar ik ben er persoonlijk wel een beetje klaar mee. Batman is in de comics eigenlijk een atletische ninja en meester in diverse vechtstijlen. In de wereld van Snyder is hij meer een overgespierde worstelaar die zijn tegenstanders door een muur heen kwakt. Affleck zet een goede Bruce Wayne neer, maar helaas is Batman wellicht het grootste slachtoffer van de overkill aan green-screen en speciale effecten.

Conclusie
Whedon’s invloed helpt een handje, maar helaas kon Justice League me niet helemaal meekrijgen. Je hoort over dit soort films wel eens dat het vooral leuk is voor de fans. Die zouden wellicht meer tevreden zijn met een mindere film omdat hun helden in elk geval op het witte doek zijn. Ik ben al vanaf mijn vijfde een enorme DC fan. Superman en Batman zijn mijn favoriete striphelden. En daarom verwacht juist ik gewoon wat meer van deze films. Wonder Woman liet zien hoe je van een DC heldin een geslaagde film kan maken. Wellicht is het tijd dat Snyder een stapje terug doen. Zijn visie voor deze films is te eenzijdig, opgepompt en werkt niet. Tijd voor anderen om te laten zien wat ze met het DCU voor ogen hebben? Justice League heeft zeker zijn momenten, maar ik wil een goede film, niet een paar goede scenes.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*