10 Moderne romantische komedies voor warme winterdagen

De feestmaand december komt er aan. Terwijl het herfstweer Nederland in zijn greep heeft staat de winter voor de deur. Tijd om ‘s avonds de gordijnen dicht te doen, de kachel aan, en een fijne film te gaan kijken. Welke RomCom (gemaakt in de afgelopen 20 jaar) kan jouw hart de komende maand gaan verwarmen?

As Good As it Gets (1997)
In 1998 verslond Titanic bijna alle prijzen. Alleen gingen de beeldjes voor beste acteur en actrice naar een andere film. Nicholson speelt een neurotische, onsympathieke schrijver die zo’n beetje alle tics van de wereld lijkt te bezitten. Hij heeft echter een “soft spot” voor serveerster Carol (Hunt). Deze heeft echter al genoeg problemen in haar leven. Extreem grappige film waarin van hoofd- tot bijrollen alles op zijn plek valt.

You’ve got Mail (1998)
Tom Hanks en Meg Ryan werken na Sleepless in Seattle weer goed samen. Het nieuwe medium van e-mail werd slim ingepast in deze remake van The Little Shop Around The Corner. Ryan runt een klein boekenwinkeltje dat te maken krijgt met flinke concurrentie van een winkelketen dat mede gerund word door Hanks. In het dagelijks leven kan Ryan Hanks dus wel schieten, maar zonder dat ze het weten zijn ze via e-mail penvrienden die voor elkaar beginnen te vallen.

The Wedding Singer (1998)
Een Adam Sandler film die ik WEL kan aanraden. Met veel liefde voor de foutheid van de jaren ’80 zijn we getuige van de opbloeiende romance tussen wedding-singer Robbie en serveerster Julia (Barrymore). De film loopt als een klok, de hoofdrolspelers hebben chemie en er zijn een paar leuke bijrollen. Matthew Glave speelt met overtuiging de foute vriend van Julia en Alexis Arquette toont als Boy George wannabe ook de nodige zelfspot. Sandler en Barrymore kwamen later nogmaals samen in 50 first dates en Blended.

10 Things I Hate About You (1999)
Shakespeare blijft ook tegenwoordig nog opduiken op plaatsen waar je ‘m het minst verwacht. Deze bewerking van zijn Taming of the Shrew herbergde een enorm blik aan nieuw jong talent, en werd een onverwachte hit. De combinatie van de onschuldige Gordon-Levitt, de stoere Ledger en de stemmingswisselingen van Stiles zorgden voor een vlotte comedy volgens het boekje.

High Fidelity (2000)
Romantiek kent vele vormen, en Nick Hornby trof met High Fidelity de mannelijke psyche op dat gebied. Bindingsangst, muziek en filmlijstjes, de fascinatie voor het onbekende en het al dan niet nemen van verantwoordelijkheid. Alles komt voorbij terwijl Rob (John Cusack) probeert te ontdekken waarom de liefde van zijn leven niet meer met hem wil zijn. Cusack speelde eerder een romantisch iconische scene in Say Anything, en zet hier in HF een prima prestatie neer.

Bridget Jones’s Diary (2001)
Deze film was de ultrasuccesvolle bewerking van Helen Fielding’s bestseller BJD. Men neme een vleugje Austen, mixt dat met de problemen van een single vrouw van deze tijd, een toefje populaire cultuur… en we hebben BJD. Renée Zellweger kwam flink aan voor de rol die van haar een ster maakte. Hugh Grant zet met veel plezier een sleazebag neer en Colin Firth deed meiden weer terugverlangen naar de BBC bewerking van Pride & Prejudice. Twee sequels zouden (met wisselend succes) volgen.

Love Actually (2003)
Echt voor de kerstdagen: LA is een kleine tour de force van scenarist Richard Curtis. Een tiental verhalen over liefde rond kersttijd worden op slimme wijze ineen gevlochten. Vreemdgaan, kalverliefde, taalbarrières, onbeantwoorde liefde, dood, echtscheidingen en cute English accents… alles komt voorbij. De sterrencast en de gave van Curtis om humor en liefde soms een licht element van tragiek te geven maken deze film een prima kerstfilm. En Natuurlijk Bill Nighy als oude rocker met een goedkope kersthit.

Something’s Gotta Give (2003)
Jack Nicholson krijgt het zowaar voor elkaar om geloofwaardig over te komen als oudere heer die jongere dames het bed in weet te praten. Als hij tijdens zo’n escapade een hartaanval krijgt draagt de dokter hem op even rust te nemen. Hij zit hierdoor een week opgescheept met de moeder van zijn laatste verovering. Deze dame (Diane Keaton) kan hem aanvankelijk wel schieten, maar toch groeien de twee naar elkaar toe. Een film die laat zien dat niet alle hedendaagse RomCom’s over tieners en twintigers hoeven te gaan.

(500) Days of Summer (2009)
Terugkijken op een verbroken relatie doet iemand wiens hart gebroken is nooit op een objectieve wijze van A tot Z. Tom (Gordon-Levitt) wordt tot zijn verbijstering gedumpt door de liefde van zijn leven, Summer (Deschanel). Wanhopig probeert hij na te gaan waar het mis is gegaan. Heeft hij tekens gemist? Kan hij haar terug veroveren? Tom herinnert zich kleine dingen steeds anders, ziet dingen soms door een roze en dan weer door een zwartgallige bril en schotelt iedereen die verliefd is geweest en zijn of haar hart gebroken heeft een herkenbaar beeld voor.

Crazy Stupid Love (2011)
Crazy Stupid love draait om verschillende vormen van liefde: van kalverliefde tot goedkope one night stands en uitgebluste liefde. Cal is zijn passie voor het leven kwijt en ziet hierdoor zijn huwelijk op de klippen lopen. In een kroeg loopt hij rokkenjager Jacob tegen het lijf die hem met though-love voorziet van een make-over. De film kent diverse plotlijnen en is ondanks dat het de regels van het genre volgt toch verfrissend om naar te kijken. En elke man krijgt hoop als het Ryan Gosling lukt om van Steve Carrel een ladiesman te maken. Bonus!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*