Top en Flop 2017

Het is weer lijstjestijd. De feestdagen vind ik om die reden al leuk: veel recensenten en vrienden publiceren lijstjes met dingen die ze erg leuk of minder vonden. Zoals jullie gewend zijn van mij een lijst met de 10 meest en minst gewaardeerde films van het afgelopen jaar. Deze lijst is natuurlijk subjectief en zegt niet direct iets over kwaliteit. Het zegt vooral hoe ik een film ervaren heb. Laat weten wat jouw favoriete films waren of welke film ik had moeten noemen. Ik zag dit  jaar 50 bioscoopfilms en enkele Netflix exclusives. Die films komen allen in aanmerking voor deze lijst.

Top
De top vier sprong er voor mij dit jaar het meest uit. Lion ontroerde me mede door de jonge hoofdrolspeler Sunny Pawar tot op het bot. Logan was een prachtig einde van een tijdperk. Hugh Jackman nam op fenomenale wijze afscheid van de rol die hem 17 jaar geleden een ster maakte. Moonlight liet zien dat je niet alles hoeft uit te leggen aan het publiek. Tussen de regels door kan een scriptschrijver een wereld aan verborgen emoties, twijfels en niet gemaakte keuzes voelbaar maken. Maar mijn keuze ging naar La La Land. Een film die niet ieders kopje thee bleek. Maar ik merkte dat deze film mij tijdens en na afloop het meeste bezig hield. De lokkende magie van Hollywood, en de frustrerende realiteit van net-niet audities waar je je ziel en zaligheid in had gelegd… Dat in combinatie met de liedjes maakte het voor mij het perfecte avondje bioscoop. Extra shout-outs naar de no man’s land scene in Wonder Woman en het moment dat Luke Skywalker Kylo Ren confronteert. Dat waren de twee meest bad-ass scenes van het jaar.

1) La la Land – Damien Chazelle
2) Moonlight – Barry Jenkins
3) Logan – James Mangold
4) Lion – Garth Davis
5) Wonder Woman – Patty Jenkins
6) Blade Runner 2049 – Denis Villeneuve
7) T2: Trainspotting – Danny Boyle
8) Star Wars: The Last Jedi – Rian Johnson
9) Molly’s Game – Aaron Sorkin
10) Split – M. Night Shyamalan

Flop
Mijn keuze voor de slechtste film van het jaar wilde nooit echt spannend worden. Fifty Shades Darker was een tikkie beter dan zijn voorganger Fifty Shades of Grey, maar dat was lang niet genoeg om ‘m van de eerste plek te redden. De film werkte niet omdat het simpelweg geen echte film is. Het is een soort Dior reclame. Twee mooie mensen die om elkaar heen draaien met een modern popliedje op de achtergrond. Maar bij een reclame krijg je na 30 seconden het merk te zien, en dan zit het er op. Helaas moet je bij Fifty Shades Darker dan nog bijna twee uur door. De enige film die ook maar een beetje in de buurt kwam was Baywatch, een komedie die wel heel makkelijk wilde meeliften op het succes van de 21 Jump Street films. The Dark Tower en The Circle waren vooral teleurstellend omdat er qua cast en materiaal zoveel meer in had gezeten. Bright en Chips hadden hier ook moeiteloos op kunnen staan. Maar ik zette beide films na tien minuten af. Te kort voor een eerlijke recensie, maar lang genoeg om in te zien dat ik hier twee uur van mijn leven ging redden. En als je je afvraagt waarom de Transformers niet op de lijst staan; die film sloeg ik bewust over dit jaar.

1) Fifty Shades Darker – James Foley
2) Baywatch – Seth Gordon
3) Naked – Michael Tiddes
4) The Dark tower – Nikolaj Arcel
5) The Circle – James Ponsoldt
6) Het Verlangen – Joram Lürsen
7) Bella Donna’s – Jon Karthaus
8) War Machine – David Michôd
9) Onze Jongens – Johan Nijenhuis
10) American Assassin – Michael Cuesta

2 Comments

  1. Cool dat Split ook in jouw top 10 staat, dat was echt een toffe, ouderwetse film met een twist die je niet aan zag komen. Geniaal! Lion is een film die ik nog steeds niet heb gezien en waar ik dit jaar toch maar verandering in moet brengen.

    Heb helaas te veel van de films uit je flop 10 gezien 😉

  2. Gelukkig waren dit ook wel de slechtste tien, en was de rest van mijn keuzes dit jaar duidelijk iets beter.Er zijn wel eens jaren geweest dat ik zo 25 films in de min tien kon gooien.

1 Trackback / Pingback

  1. De beste films van 2017 volgens filmbloggers van filmblogs.nl! | De Protagonisten

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*