Back to the 80’s: De Speurneuzen

Poster door Tom Whalen

In 1985 vond Disney het hoog tijd worden om eens wat met de welbekende Sherlock Holmes en zijn tweede man Dr. Watson te gaan doen. Een spannend verhaal over deze detectives en dan met een Disneyvleugje zou best wat moois kunnen opleveren. En dat is ze gelukt met de avondvullende film De Speurneuzen. Een beetje een vergeten Disney klassieker.

“Ach, zanik toch niet zo! Je was een prima tegenstander”

Van man tot muis
De Disneymagie zit in de verandering van menselijke karakters naar muizen. En de naam van de wereldberoemde detective van Bakerstreet werd veranderd in Basil Holmuis. Het begint allemaal met de ontvoering van een speelgoedmaker. Zijn dochtertje Olivia blijft alleen achter en besluit om Basil Holmuis om hulp te vragen. Omdat ze de weg niet zo goed kent, vraagt ze dat onderweg aan een voorbijganger. Deze muis, Dokter Dawson, begeleidt haar dan naar het beroemde huis aan Bakerstreet. Daar eenmaal aangekomen lijkt Holmuis weinig geïnteresseerd in de zaak, totdat hij verneemt dat de ontvoerder van Olivia’s vader een vleermuis met een houten poot is.

Aartsvijand
De vleermuis met de houten poot is de handlanger van Holmuis’ grootste vijand, Ratbout Rattatoei, ook wel de Professor genoemd. Deze schurk heeft al bijna heel Londen beroofd van zijn schatten en is nu bezig een nieuw plan in uitvoering te brengen. Zelfs de koningin van Engeland is niet meer veilig voor deze ietwat groot uitgevallen ‘muis’ (of is hij stiekem een rat?). De Speurneuzen levert zo een spannend verhaal op en een enerverende race tegen de klok. Lukt het Basil Holmuis samen met Dr. Dawson om Ratbout tegen te houden? Dit alles komt tot een climax in de Big Ben in Londen.

Conclusie
Een jaar of wat geleden kocht ik deze film op dvd. Daar zaten veel leuke extra’s bij. De genoemde climax had er niet kunnen komen zonder gebruik van de eerste computertechnische snufjes. Een mijlpaal voor Disney die de toekomst van hun animatie-projecten zou beïnvloeden. De Speurneuzen is een van de leukste Disneyfilms aller tijden. Een heerlijke kinderfilm met duidelijke helden en schurken. We staan pal achter onze helden de speurneuzen, vinden Ratbout Rattatoei eng en gemeen en we hopen dat alles goedkomt tegen het einde van de film. De Speurneuzen is een tekenfilm die alles in zich heeft: actie, spanning en avontuur. De makers van onder andere Aladdin en De Kleine Zeemeermin hebben hier weer laten zien dat ze een goede tekenfilm kunnen maken. Jeugdsentiment dat best herontdekt mag worden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*