Blockers

In Nederland hebben we niet zoiets als een Highschool prom, maar als ik op films moet afgaan is dat het moment dat tieners hopen hun maagdelijkheid te verliezen. De overgang van middelbare school naar een studie is kennelijk het ideale moment voor jongeren om genitaal los te gaan. Althans, volgens Hollywood dan. Het leverde al een sekspact tussen vier jongens op in American Pie, en in Blockers besluiten drie meiden om gedag te zeggen tegen het label maagd.

“In times of crisis, parents are known to have super-human strength.”

Sekspact
Julie, Kayla en Sam hebben besloten alle vier all the way te willen gaan met een jongen tijdens prom-night. Julie omdat ze van haar vriendje houdt, Kayla omdat het haar wel een mooie ervaring lijkt en Sam omdat ze hoopt dat deze gedeelde ervaring de vriendschap versterkt. Het probleem is dat hun ouders hun chatgesprekken kunnen volgen en zich doodschrikken als ze achter dit pact komen. Julie’s alleenstaande moeder Lisa (Leslie Mann) wil haar dochter behoeden voor een foute levenskeuze. Kayla’s vader Mitchell (John Cena) is sowieso veel te beschermend, en heeft moeite met het feit dat zijn dochter zo snel opgroeit. Hunter (Ike Barinholtz), de vader van Sam, wil deze kans aangrijpen om te laten zien dat hij een goede vader is. Hij gunt zijn dochter juist een mooie avond en probeert aanvankelijk Lisa en Mitchell op een dwaalspoor te brengen.

Ontmaagding
Feesten zijn in films altijd een middel om het leven van filmpersonages blijvend te veranderen. Superbad, American Pie en The Office Christmas Party zijn hier mooie voorbeelden van. De enorme druk die men in films op feestjes legt zou in het echte leven bijna op zeker een ongemakkelijke avond opleveren. Gelukkig kiest deze film een net iets andere invalshoek. Niet de hormonaal gedreven tieners staan centraal, maar hun bezorgde ouders die eigen issues projecteren op hun kinderen. Terecht komt in de film een belangrijke vraag naar voren; waarom reageren ouders zoveel heftiger op de ontmaagding van een dochter dan van een zoon? Is dat eigenlijk niet gewoon hypocriet en niet meer van deze tijd? De vraag blijft helaas een beetje hangen, belangrijker zijn de capriolen die de drie ouders uit moeten halen om hun dochters te achterhalen. Maar de film doet in elk geval een poging om deze vreemde seksuele moraal aan te snijden.

Conclusie
Verder is dit een komedie zoals er vele zijn. Drankgrappen, seksgrappen, kontgrappen en zelfs een penis die in beeld rondslingert. Leslie Mann is een ervaren comédienne die je dit soort rollen wel kan toevertrouwen. John Cena is redelijk vermakelijk als robuuste krachtpatser met een emotioneel zacht plekje als het over zijn dochter gaat. Ike Barinholtz heeft in de film zijn momenten, maar is er vooral om de humor een beetje ranziger te maken. Van de jongere cast viel me vooral de mij verder onbekende Geraldine Viswanathan op. Als Kayla heeft ze een leuke komische timing die ik graag in een paar andere films wil terugzien. Blockers is een prima tussendoor komedie zonder pretenties. Niets meer of minder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*