Avengers: Infinity War

De komende twee Avengers films zijn het einde van een tijdperk. Als we makers, fans en internetgossip mogen geloven zal het Marvel Cinematic Universe na de Infinity War niet meer hetzelfde zijn. 10 jaar en 18 films hebben ons lekker gemaakt voor dit enorme event. Bijna iedereen die iets in het MCU heeft gedaan is van de partij, of het nou gaat om een flinke rol of een kleine cameo. Met zoveel verhaallijntjes, a-list acteurs en verwachtingen hebben regisseurs Anthony en Joe Russo een monumentale klus voorhanden. En ik ook, want een recensie hierover schrijven zonder spoilers is best een uitdaging.

“Stark… you have my respect. I hope the people of Earth will remember you.”

Avengers Assemble!
Thanos (Josh Brolin) heeft letterlijk en figuurlijk de handschoen opgenomen en jaagt op de Infinity Stones. Deze kristallen geven hem macht over de elementen ruimte, geest, realiteit, kracht, tijd en de ziel. Als hij beslag weet te leggen op de Infinity Stones is hij in principe niet meer tegen te houden. Zijn doel in het leven is overpopulatie bestrijden door van elk volk de helft te laten verdwijnen. Op die manier blijft de balans tussen de natuurlijke bronnen van een planeet en de populatie in stand. Terwijl Thanos een aanval doet op het ruimteschip van Thor (Chris Hemsworth) en diens Asgardiaanse volgelingen weet Bruce Banner (Mark Ruffalo) naar de aarde te vluchten. Daar waarschuwt hij Tony Stark (Robert Downey Jr.) en Dr. Strange (Benedict Cumberbatch) voor de komst van Thanos. De Civil War heeft the Avengers uit elkaar gedreven. Maar kunnen de helden weer vrede sluiten nu hun machtigste vijand naar Aarde gaat komen?

Wie gaat er dood?
Op internet gaan veel geruchten over wie deze twee Avengers-films zullen overleven, en wie niet. Gaat Captain America (Chris Evans) een roemrucht einde tegemoet? Tenslotte loopt zijn contract met Marvel af. Of is het Iron-Man die het loodje zal leggen? Tot nu toe waren de sterfgevallen in het MCU vrij beperkt gebleven. Maar Infinity War laat vanaf minuut één zien dat het vanaf nu een serieuze zaak is. Bekende gezichten krijgen het zwaar te verduren, en enkelen zullen we echt niet meer terugzien. De helden worden flink opgejaagd, en Thanos en zijn handlangers zijn niet bepaald mensen die gevangenen nemen. In een strijd op leven en dood moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. Captain America weigert mensen op te offeren voor het grote goed, maar tegen een tegenstander die meedogenloos te werk gaat lijkt hij geen andere opties te hebben. Het is voor de spanning van de film goed dat de inzet van de film hoog is: niemand lijkt veilig, zelfs vaste gezichten niet.

Actie en grandeur
Met zoveel acteurs en bekende gezichten kan men onmogelijk ieder karakter zijn moment geven. Toch slagen de Russo broertjes erin zoveel mogelijk mensen naar voren te halen in deze film. Een prestatie op zich. Één van mijn weinige kritiekpuntjes is dat het tempo van de film zo hoog is dat we soms weinig tijd hebben om  bij best wel heftige momenten stil te staan. Emotionele scenes slaan soms hierdoor een beetje dood. Geen tijd om als kijker te treuren om dat ene karakter, we moeten verder. De actie is verdeeld over meerdere speelvelden, en dat zorgt ook voor enige distantie. Maar WOW, wat weten de regisseurs de actie met veel grandeur op het scherm te toveren! De film ziet er geweldig uit. En de speciale effecten die Thanos tot leven wekken zullen door DC-Comics met jaloezie worden bekeken.

Captain America vs Thanos?
Even een puntje dat vooral comicliefhebbers zal storen. Hoe zit het met de krachtverhoudingen in deze filmwereld? We zien Thanos in gevecht met krachtpatsers als de Hulk en Thor. De man blijft moeiteloos overeind tegen de sterkste wezens die we tot nu toe op het scherm zagen. Maar Captain America weet een harde klap van deze geweldenaar op te vangen. Captain America is weliswaar bovengemiddeld sterk dankzij zijn superserum, maar toch. Zou de kosmische kracht van Thanos hem niet moeten verpulveren? Soms overdrijft men de skills van bepaalde personages, of lijkt het wel alsof bepaalde karakters zich wat inhouden. Het moment dat Thor in de film eindelijk losgaat is geweldig. Maar als de Avengers het wat slimmer hadden kunnen spelen was het rendement van hun krachten een stuk hoger geweest.

Conclusie
Verschillende filmreeksen en visies van regisseurs komen bijeen in deze film. Daarom lijkt het net alsof sommige karakters zich net even wat anders gedragen dan in andere films. De Russo-broertjes hebben natuurlijk niet met elk Marvel karakter ooit gewerkt. Dat deze totale smeltkroes dan toch werkt is een mega-compliment dat ze maar mooi in hun zak mogen steken. Soms verzucht ik wel eens dat er te veel Marvel-films zijn en ze allemaal een beetje op elkaar beginnen te lijken. Maar de puberversie van mijzelf die opgroeide in de jaren ’90 had nooit durven dromen dat er een Marvel film zou komen op deze schaal. Het einde doet me nu al smachten naar het laatste deel van de Avengers. In 2019 zullen we weten hoe de Infinity War tot zijn einde komt. Ik kan bijna niet wachten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*