Back to the 80’s: The Dark Crystal

Jim Henson werd wereldberoemd met zijn poppen. The Muppets werden over de hele globe een groot succes net als zijn creaties voor Sesamstraat. Jim Henson was echter een man die niet zijn succes niet wilde uitbuiten en bleef daarom ideeën ontwikkelen. Het liefst wilde hij in een fantasiewereld duiken en een volledige speelfilm maken met poppen in de hoofdrol. Door zijn succes heeft Henson deze kans ook gekregen en benut. Hij maakte een wereld waarin een duistere diamant een grote rol speelt. Een diamant met macht over goed en kwaad.

Skeksis vs Ur-ru
Duizend jaar geleden ging de duistere diamant kapot. Een scherf verdween uit de diamant en goed en kwaad kwamen tegenover elkaar te staan in de gedaantes van de wrede Skeksis en de goedaardige mystieke Ur-ru. De Skeksis namen de macht op de planeet over en met hun Garthim-leger roeiden ze het Gelfling-volk uit. De nacht dat de diamant zijn scherf verloor is er ook een voorspelling gedaan. Duizend jaar later, wanneer de drie zonnen in één lijn zouden komen te staan, zou een Gelfling een einde maken aan de macht van de Skeksis. Gebeurt dit niet, dan blijven de Skeksis heersen tot het einde der tijden. Uiteraard is er een Gelfling aan de dans ontsprongen. Gelfling Jen is door de Ur-ru opgenomen in de groep en door hen onderwezen. Op het moment dat de wijste Ur-ru overlijdt, is de tijd voor Jen aangebroken om op zoek te gaan naar de scherf van de diamant om de diamant vervolgens weer te helen.

Best wel eng
Het verhaal blijft boeien en is gewoon heel spannend, ook al is The Dark Crystal in 1982 gemaakt en ziet het er toch wat gedateerd uit. Ondanks de gedateerdheid zien de gemaakte poppen er nog immer prachtig uit. Ook zal de creatie van een fantasiewereld een nieuwe generatie kinderen aan blijven spreken. Zoals ik al zei is The Dark Crystal ook een spannende film. De Skeksis zijn niet alleen slecht, ze zien er ook nog eens flink kwaadaardig uit. Eigenlijk best eng. Een ander interessant element in het verhaal is de wreedheid van deze Skeksis. Ze vangen bijvoorbeeld Podlings. Een volkje dat alleraardigst is en er lief en rond uitzien. Deze Podlings worden op een stoel gezet, en met behulp van de diamant wordt het levensvocht uit hun gezogen en gedronken door de Skeksis opdat ze een paar tellen verjongen. Zo ga je als kijker toch hopen dat Jen de orde in de maatschappij weet te herstellen. Een verhaal waar je dus in meegesleept wordt.

Conclusie
Zelf stam ik uit het tijdperk Muppets en eigenlijk nog meer de Freggles. De eerste keer dat ik The Dark Crystal zag, was ik diep onder de indruk. En hoewel ik niet meer dezelfde spanning voel als toen ik nog klein was, blijft de film me intrigeren. Ondanks dat de nieuwe generatie kinderen opgroeit met veel meer geweld in een flashy jasje of met stoere tekenfilms, denk ik dat juist zo’n film in een fantasiewereld verfrissend kan zijn. Daarnaast durfde Henson zoetsappigheid overboord te gooien. Het verhaal gaat over het goede en kwade. En het kwade kent geen grenzen. Wrede elementen zoals het levenssap aan de Podlings onttrekken past goed in die visie. Het verhaal is geen moment zoetsappig en dat maakt het daarom ook meer realistisch. Volgens mij kan The Dark Crystal zeker nog een flinke tijd mee en zal het velen tot de verbeelding blijven spreken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*