Back to the 90’s: The Lion King

Het is nu vijfentwintig jaar geleden dat we konden genieten in de bioscoop van een van de beste Disneyfilms aller tijden: The Lion King. En na de release in 1994 zien we dit jaar een moderne Live-Action update in de bioscopen verschijnen. Tijd om mijn special edition DVD af te stoffen even weer even de magie van deze enorme favoriet te herbeleven.

“That’s not my father. That’s just my reflection.”

Het verhaal
The Lion King vertelt het verhaal van Simba, de zoon van een leeuwenkoning die hij ooit moet opvolgen. Simba is jong, ondeugend en nieuwsgierig waardoor hij zo nu en dan in de problemen belandt. Zo komt Simba terecht tussen een groep in paniek geraakte gnoes, waardoor hij zowat vertrapt wordt. Mufasa, Simba zijn vader redt Simba, maar moet het zelf met de dood bekopen. Scar, de jaloerse broer van Mufasa die zelf het koninkrijk wil heersen, jaagt Simba weg met een schuldgevoel. Dan begint de zoektocht van Simba naar zijn ware ik en realiseert hij zich uiteindelijk dat hij niet kan weglopen van zijn angsten. Hij keert terug naar zijn geboorteplek om de strijd met Scar aan te gaan.

Immer fantastisch
The Lion King heeft als één van de weinige films het effect dat hij ook na de 100e keer nog steeds weet te raken. Dat er op de special edition dan een extra scène aan de film is toegevoegd (overigens zijn zowel de nieuwe als de oude filmversie op de DVD te zien), lijkt onbegrijpelijk. Waarom iets toevoegen aan een meesterwerk? Na het zien van de scène valt het allemaal nog best mee. Ik kreeg de indruk dat er wel 5 minuten aan de film waren toegevoegd, en uiteindelijk ging het misschien om een seconde of 45. Wie de film met de extra scène ‘Morning Report’ ziet, zal de film net zo kunnen waarderen als ieder ander.

Cast
Het verhaal zit vakkundig in elkaar en geeft alle karakters een moment om te shinen. De film bezit dan ook een topcast. De altijd imposante stem van James Earl Jones als Mufasa bijvoorbeeld. Of Rowan Atkinson als Zazu. Matthew Broderick als de oudere Simba, Whoopi Goldberg… en ga zo maar door. Maar het is Jeremy Irons die de show steelt als de kwaadaardige Scar. Die stem alleen al. Vol geheimzinnigheid en dreiging. Hij maakt van Scar precies de gevaarlijke manipulator die de animators wilden uitstralen. Misschien wel de meest perfecte stemcasting in een Disneyfilm ooit.

Uitgebreid bonusmateriaal
Waar Disney zich helemaal op heeft uitgeleefd, is het bonusmateriaal. Het was heerlijk om de extra’s van mijn special edition door te struinen. Op de eerste disc zijn er een aantal spelletjes te spelen, waarvan ikzelf de personality test het leukste vond. Door een aantal vragen te beantwoorden, weet je welk karakter uit The Lion King het beste bij je past. Tegenwoordig op internet heel doorsnee, maar destijds een leuke nieuwe vondst. Daarnaast kun je met Timon beestjes grijpen en eten en met Pumbaa dierengeluiden herkennen. Ook heb je de bekende sing-a-long track weer, en zie je een aantal niet gebruikte scènes. Er is nog meer; naast de eerste disc staat er ook nog veel bonusmateriaal op de tweede disc. Je kunt wel zeggen dat de tweede disc alle informatie bevat die je over The Lion King zou willen weten. Per werelddeel kun je bekijken wat het betreffende continent aan invloed heeft gehad op het ontstaan van deze film. Ook een leuke extra is de reis met Timon en Pumbaa, een virtuele safari die op verschillende wijzen gevolgd kan worden. Tegenwoordig gaan wie hiervoor naar Youtube en Wikipedia, maar destijds waren dit soort special editions een geweldige bron voor aanvullende info. Waren alle DVD’s maar rijk gevuld als deze.

Conclusie
The Lion King blijft een fantastische film. Niet alleen de animatie ziet er schitterend uit, maar ook de muziek van Elton John (teksten Tim Rice) blijft betoveren. Het enige dat ik nog op mijn special edition vond ontbreken was de complete soundtrack. Ook het opnieuw bekijken van deze film bevestigt nog eens dat the Lion King mijn favoriete Disney film aller tijden is. De emoties, de actie, de humor, liedjes en de karakters zijn allemaal van de bovenste plank. Absolute aanrader! En het blijft leuk om dit soort films op DVD te hebben in plaats van genoegen te moeten nemen met een stream.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*