A Star Is Born

A Star is Born is één van de vele remakes van een oude klassieker uit 1937. De film is het regiedebuut van Bradley Cooper, en met de beroemde zangeres Lady Gaga in de hoofdrol. De film kreeg een licht onsympathiek bijsmaakje toen internettrollen een Twitter-campagne startten met nep reviews over de film Venom in een poging meer bezoekers voor A Star Is Born te genereren. Een vreemde zet, want het lijkt er niet op dat beide films hetzelfde publiek trekken. Laten we dat bijsmaakje gewoon even wegspoelen en ons onderdompelen in de fantasie van beroemdheid en verval die elke generatie weer op nieuw op het witte doek lijkt te komen.

“It’s the same story told over and over, forever.”

De doorgewinterde muzikant Jackson Maine (Bradley Cooper) ontdekt de nog onbekende zangeres Ally (Gaga) en valt als een blok voor haar en haar stem. Ze had eigenlijk haar droom om groot te worden als zangeres al opgegeven totdat Jack haar in de spotlights zet. Maar terwijl Ally’s carrière als een komeet van de grond komt, vervalt die van Jack door een voortdurende strijd met zijn eigen innerlijke demonen. Het balanceren van roem en relatie is voor de twee een enorme uitdaging, en managers, publiek en familie zorgen ervoor dat het persoonlijke welzijn vaak naar de achtergrond verdwijnt.

A Star Is Born is in opzet een simpel verhaal: twee geliefden ontmoeten elkaar op een cruciaal kruispunt. Ally heeft de weg omhoog gevonden en moet alles nog meemaken. Jack zit echter in de herfst van zijn carrière, en ziet daardoor het succes van zijn geliefde met lede ogen aan. Bradley Cooper weet heel goed het interne conflict van Jack neer te zetten. Aan de ene kant wil hij een goede mentor zijn voor Ally. Hij stimuleert haar om haar talenten te gebruiken en leert haar omgaan met de roem. Maar de verhoudingen in de relatie verschuiven dramatisch: als snel heeft Jack het gevoel dat hij voorbij gevlogen is door Ally. Jaloezie en alcohol hebben vervolgens een destructieve uitwerking op zijn gemoed. Ally’s louche manager ziet Jack met al zijn problemen vooral als een sta in de weg. Cooper is in deze film zo sympathiek dat je hem graag al zijn tekortkomingen wil vergeven, en ook zo problematisch dat je begrijpt dat hij wel erg veel vergt van de ambitieuze Ally.

Lady Gaga laat in deze film zien dat ze (in tegenstelling tot haar muzikale rivale Madonna) wel degelijk over acteertalent beschikt. Haar eerste scenes beginnen aanvankelijk wat kneuterig. Dit heeft echter niet zozeer met haar te maken, maar vooral met het hier en daar wat rammelende script. Er zijn wat vreemde momenten in de film waarvan mij als kijker de relevantie en logica een beetje ontgingen. Ally die een ietwat opdringerige fan van Jack op zijn gezicht timmert bijvoorbeeld. Het komt vanuit het niets, en is ook weer voorbij voordat je het weet. Zo zijn er wel meer korte momenten die een beetje onuitgewerkt aanvoelen. De regisseur Bradley Cooper is nog niet zo gepolijst als de acteur in hem. Regisseren is ook keuzes maken ten behoeve van het verhaal. Het is vooral jammer dat de worsteling die Ally moet doormaken minder in beeld komt. Ze geeft wel een paar keer aan een beetje klaar te zijn met Jack’s problemen, maar je twijfelt er eigenlijk geen moment aan dat ze uiteindelijk wel bij hem zal blijven. Hierdoor kwamen enkele dramatische plotelementen voor mij niet helemaal uit de verf.

Conclusie
De film straalt in de scenes waarin Cooper en Gaga op dreef zijn tijdens de muzikale intermezzo’s. Het brede publiek zal ongetwijfeld erg gelukkig worden van de soundtrack. Muzikaal neemt de film overigens een weinig subtiel standpunt in: de arbeiders-rock wordt artistiek duidelijk meer gewaardeerd dan de pop-liedjes van Ally. Ironisch omdat de pop-versie van Ally dicht in de buurt komt van de muziekstijl van Lady Gaga. Lady Gaga is goed op dreef, maar Cooper steelt als Jackson Maine de show. En zijn regie is tijdens de muzikale momenten op zijn best. Jammer dat hij af en toe een paar slordigheden heeft als het op de meer dramatische momenten aankomt. Soms worden best wel belangrijke karaktermomenten te plots geïntroduceerd en gaat het verhaal er te snel aan voorbij om ze de juiste impact te laten hebben. Dat zal het muziekminnende publiek echter niet enorm boeien. Het oude verhaal van A Star is Born is prettig verpakt voor een nieuwe generatie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*