Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

De nieuwe franchise rond de tovenaarswereld van J.K. Rowling is met dit tweede deel van de Fantastic Beasts serie nu echt van de grond. Het eerste deel was voor mij een prettige verrassing. Ik was van te voren niet overtuigd of het opzetten van een spin-off rond de enorm succesvolle Harry Potter films en boeken wel een goed idee was. Maar Fantastic Beasts bleek onderhoudend en wist door nieuwe locaties en personages die we in de Harry Potter films niet zagen te boeien. Kijken of deel twee net zo’n schot in de roos is.

“You’re too good, Newt. You never met a monster you couldn’t love.”

Newt Scamander (Eddie Redmayne) wil graag weer internationaal kunnen reizen om onderzoek te doen naar fabeldieren. Helaas krijgt hij van het ministerie van magie alleen toestemming als hij hen helpt om Credence Barebone (Ezra Miller) op te pakken. Newt verdenkt het ministerie ervan dat ze Credence willen vermoorden en weigert zijn medewerking. Albus Dumbledore (Jude Law) denkt echter dat Credence nog te redden is en doet ook een beroep op Newt. Credence is in Frankrijk om te zoeken naar zijn roots. Haast is geboden, want Grindelwald (Johnny Depp) is ontsnapt en ook op zoek naar Credence. Voor Newt kan vertrekken krijgt echter bezoek van zijn vrienden Jacob en Queenie. Queenie wil dolgraag trouwen, maar omdat Jacob een Dreuzel is gaat dat niet lukken. De tovenaarswetten waren daar jaren geleden vrij strikt in. Queenie’s frustratie drijft haar zo ver dat ze open staat voor vrij extreme oplossingen. De zoektocht naar Credence brengt Newt ook in contact met de twee vrouwen van zijn leven: schouwer Tina Goldstein (Katherine Waterston) en Leta Lestrange (Zoë Kravitz).

Als je na het lezen van deze synopsis het overzicht van waar deze film nou precies over gaat een beetje kwijt bent, het is je vergeven. De film zit tjokvol verhaalelementen en plotlijntjes die in toekomstige films tot wasdom moeten komen. Aan de ene kant toont dit de ambitie en commitment van de filmstudio’s voor dit project. Aan de andere kant zitten we hierdoor met een film opgescheept die plompverloren ergens in het verhaal begint, en je ook achterlaat met de noodzaak om te wachten op de volgende films. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het open einde van Star Wars: The Empire Strikes Back is een schoolvoorbeeld van hoe dat moet. Maar hier voelt het allemaal een beetje… onbevredigend. De Harry Potter films waren weliswaar een ook een serie, maar elke film had toch ook wel een opzichzelfstaand plot en einde. Hier zitten we duidelijk te kijken naar een voorbereidend onderdeel van een verhaal, niet een op zichzelf staande film.

Regisseur David Yates is niet mijn grote favoriet. Ik vond zijn Harry Potter films niet de sterkste in de reeks. De eerste Fantastic Beast leek een soort bevrijding voor hem omdat hij zich niet meer strak aan de wereld uit de boeken hoefde te houden (iets waar hij sowieso al een probleem mee had), en hij kon eindelijk los met zijn visie voor een Amerikaanse tovenaarsmaatschappij. In deze film kan hij ditzelfde doen voor Frankrijk. En qua beelden en actie is deze film prima. Het ziet er allemaal “betoverend” uit en hier en daar is er ook leuke fanservice te bespeuren die de Harry Potter fans zullen waarderen. Jammer genoeg verdwijnen personages, karakterontwikkelingen en karaktermotivaties een beetje naar de achtergrond. Er gebeurt op papier heel veel emotioneels voor de personages in deze film. Letterlijk elk karakter heeft wel een emotioneel dilemma, trauma of heftig moment dat verwerkt zal moeten worden. Jammer genoeg slaagt Yates er niet in deze emoties voor de kijker voelbaar te maken. De film zit daarvoor te veel vol met opzetjes voor volgende films en een overdaad aan plotelementen. Less is more.

Conclusie
Ik beoordeel Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald met pijn in mijn hart als een half geslaagd product. Yates en de producenten zijn duidelijk meer bezig met het creëren van een franchise, en te weinig met het afleveren van een goede film. Voor de doorgewinterde Harry Potter kenner is er genoeg te beleven. Er is zelfs een belangrijke twist waarvan de gevolgen mogelijk ook je blik op de boeken kunnen beïnvloeden. De kans is groot dat dit deel de slechtste in de Fantastic Beasts serie zal zijn. Een noodzakelijk kwaad om de vervolgfilms op de rails te kunnen zetten en te voorzien van achtergrond. Ik hoop dan wel dat men wat meer focus op de karakters gaat leggen in de volgende delen. Wellicht een nieuwe regisseur? Qua beelden en actie heb ik genoten, dat dan weer wel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*