Kerstfilms: The Holiday

Een goede romcom kerstfilm maken is iets anders dan een goede film maken. Clichés hoef je niet uit de weg te gaan: het gaat er juist om dat je die met de juiste touch weet te brengen. Het “lekker niets aan de hand” gehalte mag best een beetje hoog zijn. The Holiday is al jaren een “not so guilty pleasure” waar ik elk jaar met veel plezier naar kan kijken. Waarom eigenlijk?

“You, I can tell, are a leading lady, but for some reason you are behaving like the best friend.”

Iris (Kate Winslet) is verliefd op een man (Rufus Sewell) die op het punt staat met een andere vrouw te trouwen. Over de hele wereld beseft Amanda (Cameron Diaz) dat de man met wie ze samenleeft ontrouw is geweest. Twee vrouwen die elkaar nooit hebben ontmoet en 6000 mijlen van elkaar verwijderd zijn, besluiten tegelijk dat het tijd is voor een break. Ze ontmoeten elkaar op een website voor het uitwisselen van huizen en ruilen impulsief van huis op vakantie. Iris vertrekt naar Amanda’s L.A.-huis in het zonnige Californië terwijl Amanda aankomt op het besneeuwde Engelse platteland. Kort na aankomst op hun bestemming vinden beide vrouwen het laatste wat ze willen of verwachten: een nieuwe romance. Amanda is gecharmeerd van Iris ‘knappe broer Graham (Jude Law). Iris, met een duwtje in de rug van de oude scenarioschrijver Arthur (Eli Wallach), ontmoet filmcomponist Miles (Jack Black).

Iedereen die de synopsis hierboven heeft gelezen weet nu ongeveer wel hoe de film gaat verlopen. Eerst moeten de dames weer in zichzelf en de liefde gaan geloven. Natuurlijk komt er uiteindelijk in beide verhalen een kink in de kabel die moet worden overwonnen. Dat hoort er nou eenmaal allemaal bij. De charme van deze film is dat het er allemaal lekker dik bovenop ligt. De goede mannen zijn ook echt leuke gasten. De foute mannen verdienen het echt om zeer bruut afgewezen te worden. En de dames gun je ook echt de liefde en het zelfvertrouwen dat ze aan het begin van de film ontberen. Dit alles komt ook nog eens met een lekker dik kerstmissausje.

Ook de bijrollen weten de juiste snaar te raken. Het subplot rond de oude Arthur is één van mijn favoriete elementen in de film. Deze oude man wijst Iris de goede weg met helpende filmscript-metaforen. Maar zelf beschikt hij ook over een aantal onzekerheden, en daarvoor kan hij de hulp van Iris weer gebruiken. Verder zitten de twee meest schattige en op en top Britse kinderen die ze hadden kunnen casten in deze film. Rufus Sewell is erg goed als zelfingenomen slijmbal die steeds maar weer Iris om zijn vinger weet te winden. De film straalt precies het soort knusheid en geborgenheid uit dat menig kijker zoekt rond de kerstdagen. En die Engelse cottage van Iris zou ik direct zonder nadenken willen kopen als ik de mogelijkheden had.

Conclusie
Is The Holiday een absolute topfilm? Nee, dat niet. Het is allemaal voorspelbaar en oppervlakkig. Maar rond de kerst is het ook precies wat ik zoek. Ik vind het heerlijk om me even niet druk te hoeven maken om de goede afloop van alle verhaallijnen. Je weet gewoon dat iedereen uiteindelijk wel krijgt wat hij of zij verdient in deze film. Ben je niet into romantische komedies, dan zou ik met een grote boog om deze film heen lopen. Niets in The Holiday gaat van jou ineens een onverbeterlijke romanticus maken. Maar kan jij goed tegen een beetje mierzoet kerstvermaak, dan is dit de film die je moet gaan streamen of op dvd kijken. Hoewel… ik gok dat hij wel ergens op TV te zien zal zijn rond de kerst.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*