Ralph Breaks the Internet

In 2017 kregen we als onschuldige biosganger het afschuwelijke Emoji-movie voor de kiezen. Ons gebruik van Social Media en internet lijkt een ideale bron voor zelfbespiegeling, humor en scherpe persiflage. Helaas leverde het in dit geval één van de meeste gehate films van het decennium op. Dat kunnen we beter moeten ze bij Disney hebben gedacht. Wreck it Ralph was destijds een groots succes en een prima hommage aan de tijd van arcade-gaming. De stap van gaming naar het internet lijkt een kleine, toch?

“Super exciting! Just one minor thing: what is an internet?”

Ralph (John C. Reilly) en Vanellope (Sarah Silverman) hebben een luizenleventje in de wereld van de Arcadegames. Overdag werken ze in de welbekende gameswereld, en ‘s avonds gaan ze lekker ontspannen in de arcade-bar van de welbekende game Tapper. Het leven is aangenaam en ontspannend, maar voor Vanellope iets te voorspelbaar. Ze is alle bekende racebanen in haar game een beetje zat en verlangt naar een nieuwe uitdaging. Als verrassing maakt Ralph een nieuw parcours. Maar één en ander loopt uit de hand, en de game van Vanellope raakt beschadigt. Een nieuw onderdeel is de eigenaar van de arcadehal veel te duur. De racegame lijkt definitief bij het grofvuil te belanden. Voor Ralph en Vanellope zit er maar één ding op, ze begeven zich op het internet in de hoop daar het vervangende onderdeel te vinden.

Als kind van de jaren ’80 en ’90 was ik erg blij verrast met de eerste Wreck it Ralph film. De verwijzingen naar de oude games waar ik mee opgroeide voelden als een warm bad. De film begint weer in die bekende wereld, maar maakt de overgang naar het moderne internet zonder problemen. Centraal in de film staan niet alleen de negatieve maar ook de leuke zaken die Internet maken tot wat het is. De knipogen naar spam, social media gebruik en vlogs zijn makkelijk maar voegen ook functioneel iets toe aan het verhaal. Kinderen krijgen op effectieve wijze uitgelegd waarom sommige mensen zo naar reageren op internet, en volwassenen wordt een spiegel voorgehouden.

Er zijn genoeg tekenfilms die zowel kinderen als volwassenen kunnen vermaken. Maar meestal is de boodschap dezelfde: het belang van eenheid, familie en vriendschappen. Veel sequels volstaan slechts in het herbevestigen van de waarden en normen uit de eerste film. Deze film durft een nieuw pad in te slaan. De boodschap dat echte vriendschap betekend dat je elkaar soms moet loslaten is eentje die in mindere films lastig tot zijn recht was gekomen. Dit vervolg op Wreck it Ralph gaat niet verder via de gebaande paden maar durft de karakters nieuwe wegen in te laten slaan. Het internet biedt Vanellope een kans om zich te ontwikkelen en nieuwe werelden te ontdekken. Dat vriendschappen veranderen hoeft niet direct het einde te betekenen, maar Ralph heeft er toch erg veel moeite mee. Loslaten als levensles komt in deze film op bijzonder mooie wijze tot zijn recht.

Conclusie
Ralph Breaks the Internet is een absolute aanrader voor iedereen die zin heeft in een leuke animatiefilm. De makers hebben het aangedurfd om met succesvolle karakters iets anders te doen, en toch blijft een hoop van wat de eerste film leuk maakte behouden. Voor iedereen die fan is van oldschool-gaming of Social Media is het een feest der herkenning. De voice-actors zijn ook op dreef. Als ik al een klein puntje van kritiek heb, dan is het dat de film wel wat aan de lange kant is. Disney films wisten vroeger een prima verhaal neer te zetten in 85 minuten. Desondanks is dit een aanrader voor jong en oud!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*