10 90’s actiefilms die je gezien moet hebben

Actiefilms waren vooral in mijn tienertijd verplichte kost. Met mijn beste vriend fietste ik menig weekend naar de videotheek om twee films te huren die we vervolgens back to back keken. Ik zou heel makkelijk een lijst actiefilms kunnen maken van de hele filmgeschiedenis. Maar ik vind het leuk om de onderwerpen van deze lijstjes wat specifieker te maken. En dus duik ik terug in mijn eigen jeugd, en zet ik 10 jaren ’90 actiefilms op een rijtje die ik destijds huurde en nog steeds het aanzien waard zijn.

Terminator 2: Judgement Day (1991)
Terminator was een actiekaskraker uit de jaren ’80 die voor de definitieve doorbraak van Arnold Schwarzenegger. Maar het was James Cameron’s T2 die de grenzen van actiefilms radicaal wist te verleggen. De film is vanaf het begin een goed gebalanceerde actierush waarin puntje-van-de-stoel scenes en stilte-voor-de-storm momenten elkaar afwisselen. De special effects waren destijds baanbrekend. Linda Hamilton is als Sarah Connor één van de stoerste heldinnen uit de filmgeschiedenis. En ik weet dat ik aan het einde van de film zelfs nog een brokje in mijn keel kreeg. Genoeg redenen om deze film nog eens te gaan herzien.

Point Break (1991)
Over het acteerwerk van Keanu Reeves is de laatste jaren genoeg geschreven. Maar er zijn maar weinig acteurs die zo gepassioneerd Whoooowww kunnen zeggen als hij. Deze film hoort ook zeker in een top 1o lijst van best bromances thuis. FBI agent Utah heeft een theorie over een ongrijpbaar groepje bankrovers. Het zouden surfers kunnen zijn. Hij probeert te infiltreren in de surfcultuur, maar dat valt nog niet mee. Hij is diep onder de indruk van de spirituele soul surfer Bodhi (Patrick Swayze), en de mannen groeien naar elkaar toe. De actiescènes zijn nog steeds een lust voor het oog. Het verbaast me dat zoveel mensen deze film hun guilty pleasure noemen. Waarom zou je je hierover schuldig voelen!

Under Siege (1992)
Die Hard klonen zijn er in vele soorten en maten. Steven Seagal leverde met Under Siege één van mijn favoriete. Een stel misdadigers onder leiding van Gary Busey en Tommy Lee Jones kaapt een oorlogsschip met gevaarlijke raketten. Alles lijkt goed te gaan, maar ze hadden niet gedacht dat de kok aan boord ook nog eens een voormalige Navy Seal is. Heerlijke onzin die ook nu nog het kijken zeker waard is. Zoals altijd loopt Seagal bijna nooit tegen klappen op, daarvoor is hij “te goed”. Maar toch is de film een heerlijke not so guilty pleasure voor een filmavondje met vrienden.

Demolition Man (1993)
Heerlijke pulp of gewoon een goed vermaak? Zeg het maar. Feit is wel dat ik deze futuristische actiefilm destijds meerdere malen heb gehuurd in de plaatselijke videotheek. Een politieagent (Stallone) en zijn aartsvijand (Snipes) gaan net iets te ver in hun onderlinge strijd, en worden op een nieuwe manier gevangen gezet: ingevroren zullen ze hun straf uitzitten. Decennia later ontsnapt Snipes uit zijn vriesslaap en maakt hij flink amok in de nu vreedzame maatschappij. De politie is niet meer gewend met dergelijk geweld om te gaan, en dus laten ze Stallone vrij om deze dreiging de kop in te drukken. Een prima mix van comedy en actie met een enthousiaste cast. En de meeste bizarre seksscène die je in tijden hebt gezien als bonus.

Speed (1994)
De definitieve doorbraak voor Sandra Bullock en de bevestiging dat Keanu Reeves een blijvertje zou zijn. Een geschifte bommenmaker heeft een stadsbus voorzien van een dodelijke val. Zodra de bus langzamer gaat rijden dan 80km per uur zal deze ontploffen. In de consternatie raakt de chauffeur ook nog eens gewond, en dus moet de jonge Annie (Bullock) het stuur overnemen. Gelukkig staat de stoere agent Jack (Reeves) haar bij. Een lekker waanzinnige Dennis Hopper heeft een sardonisch genoegen in het creëren van zoveel mogelijk hachelijke situaties. Je gaat je bijna afvragen waarin hij meer geïnteresseerd is: de ontploffing of het losgeld dat hij eist.

Die Hard with a Vengeance (1995)
Die Hard blijft natuurlijk één van de beste actiefilms ooit. De tweede film was vermakelijk, maar laten we eerlijk zijn, niemand herinnert zich echt waar die film nog over ging. Deze derde film bleek echter weer een voltreffer. En dat zit hem in drie zaken. John McClane (Bruce Willis) is weer zijn groezelige no-nonsense zelf, en iets meer loser in plaats van gevierde held. Hij heeft weer echt wat te bewijzen. Hij wordt gekoppeld aan Zeus Carver (Samuel L. Jackson) die minstens zo rap van de tong en down to earth is. Maar raciale spanningen en de ego’s van beide heren helpen niet echt mee. Een goede opzet voor een actiefilm met een buddy element. Koppel daaraan een prima Jeremy Irons als schurk, en je hebt het recept voor een topfilm.

Heat (1995)
Michael Mann maakte hiermee misschien wel zijn allerbeste film, en eindelijk delen De Niro en Pacino een scene. Dit zou al genoeg reden voor je moeten zijn om deze film te gaan kijken. Heat is een kat en muisspel tussen doorgesnoven agent Hanna (Pacino) en nuchtere misdadiger McCauley (De Niro). Mann is top in het neerzetten van heftige actiescènes maar gebruikt vooral op meesterlijke wijze een grote stad als decor voor eenzaamheid, contemplatie en een zoektocht naar intimiteit. Eigenlijk komt iedereen hier aan zijn trekken. De actiefanaat wordt getrakteerd op één van de betere shoot-outs uit de filmgeschiedenis. De acteerliefhebber ziet een topcast aan het werk. Liefhebbers van meer serieuze films krijgen goed uitgewerkte karakters met de nodige diepgang. Absolute aanrader.

Desperado (1995)
Robert Rodriguez brak eerder al door met de extreme lowbudgetfilm El Mariachi. Dit gaf hem genoeg krediet bij de filmbonzen, en zo mocht hij deze sequel/reboot maken. Een budget van zeven miljoen is nog steeds niet enorm, maar Rodriguez perst het uiterste uit het budget. De onfortuinlijke gitaarspeler belust op wraak en bloed krijgt deze keer gestalte via een Antonio Banderas in topvorm. Ik had in dit lijstje ook de film Assassins kunnen zetten, nog een actiefilm uit 1995 waarin Banderas laat zien wat hij het genre te bieden heeft. Desperado krijgt echter door voorkeur door stijl, inventiviteit en de broeierige sfeer.

The Rock (1996)
Hoe vaak deze film ook op TV komt, zodra ik er voorbij zap blijf ik toch hangen. Regisseur Michael Bay heeft door de jaren heen een twijfelachtige reputatie gekregen voor patriottistische actieonzin met overdreven ontploffingen, slow-motion en schaars geklede actrices. En met hoofdrolspeler Nicholas Cage gaat het tegenwoordig niet veel beter. Daarom al is het goed om deze film te zien. Het laat je zien waartoe deze heren in staat zijn als alles op zijn plaats valt. Ed Harris is in vorm als schurk met het hart op de goede plaats. Zijn doelen zijn niet direct slecht, maar voor het algemeen belang zal hij toch tegengehouden moeten worden. Good old Sean Connery steelt de show als onwillige gevangene die Cage moet helpen. Cage maakte een jaar later Face/Off en Con Air, films die je ook zeker moet gaan zien.

The Matrix (1999)
Toen ik dit lijstje begon te maken stond deze er als één van de eerste opties in. The Matrix verraste destijds iedereen en werd een absolute hit. Hacker Neo (Keanu Reeves) komt op harde wijze in aanraking met de realiteit wanneer hij leert dat hij leeft in een virtual reality. Deze realiteit werd geschapen door machines, en ze gebruiken de mensen als batterijen om het eigen bestaan te garanderen. Om de mensheid vrij te maken zal Neo deze machines in de echte en virtuele wereld moeten trotseren. Regisseursduo De Wachowskis scoorden een enorme hit die ze sindsdien niet meer hebben kunnen evenaren, ook niet met twee veel mindere sequels. Maar de eerste The Matrix film blijft door vormgeving, geniale actiescènes, diverse quotes en pompende muziek een absolute must.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*