10 zomerfilms III

We hadden al eerder een top 10 zomerfilms gepubliceerd. Joh, dat hebben we zelfs al twee keer gedaan! En waarom zouden we daar stoppen? Ook deze zomer weer 10 films die je het ultieme zomergevoel geven. Mist er ééntje? Laat het ons weten!

Heavyweights – 1995
“Camp Hope, Camp Hope, we sing to thee…the greatest camp in history!” Je hebt misschien goede herinneringen aan het zomerkamp uit je jeugd, en dat doen de jongens van Camp Hope ook … na een aantal flinke avonturen en aanvaringen met nare bazen. Deze komedie uit 1995 volgt een groep kinderen die veroordeeld zijn om de zomer door te brengen in een zogenaamd “fatcamp“. Zo’n primitief kamp waar jongens gedwongen moeten afvallen. Het lijkt toch nog best een leuke zomer te worden tot een kampverzorger (een heerlijk overacterende Ben Stiller)  net even te ver gaat. Maar wraak zal zoet zijn.

I Know What You Did Last Summer – 1997
Ben je vooral op zoek naar een meer scary invalshoek? I Know What You Did Last Summer blijkt ook nu nog een heerlijke scary movie te zijn. Natuurlijk sprong deze film vol enthousiasme op de achtbaan van genresoortgenoten die door Scream gestart werd. De jonge cast is een behoorlijke 90’s throwback: Ryan Phillippe, Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr. en Sarah Michelle Gellar doen je weer echt even terugkeren naar de jaren van Break Out, David Beckham en Boybands.

The Parent Trap – 1998
Er was een tijd dan Lindsay Lohan nog niet een zelfdestructieve mislukking was. Iedereen was destijds gek op de jonge LiLo en enkele van haar klassieke kinderfilms. In deze remake uit 1998 volgen we tweeling Annie en Hallie die bij hun geboorte werden gescheiden. Op een zomerkamp komen ze elkaar bij toeval weer tegen. De twee beleven vervolgens talloze avonturen om hun (niet echt meewerkende) ouders weer bij elkaar te krijgen, en bewijzen tussendoor dat Oreos gedoopt in pindakaas best een prima combi is.

Wet Hot American Summer – 2001
Wat hebben Paul Rudd, Bradley Cooper, Molly Shannon en Amy Poehler gemeen? Ze hebben allemaal in Wet Hot American Summer gespeeld. Deze hilarische film werd zo’n cult-klassieker dat Netflix er onlangs een serie van maakte. In 1981 bereidt Camp Firewood, een zomerkamp nabij Waterville, Maine, zich voor op de afsluiting van de zomer. Medewerkers hebben nog een laatste kans op een romantische ontmoeting of een seksueel avontuurtje. Dit alles culmineert in een talentenjacht waar iedereen zijn kans probeert te pakken.

Blue Crush – 2002
Hoewel Blue Crush niet echt over zomervakantie gaat, zorgt de Hawaï locatie met zijn blauwe stranden er wel voor dat je toch al rap een zomers gevoel krijgt. Deze surfer-film uit 2002 zal beginnende en wannabe surfers waarschijnlijk naar de dichtstbijzijnde surfschool doen hollen… waar je er vervolgens achterkomt dat het toch even iets lastiger is dan Skateboarden. Deze chickflick zit wel erg vol goed bedoelde “You go girl” aanmoedigingen, maar is zeker goed voor het juiste zomergevoel. Take the ride!

Adventureland – 2009
Stel, je gaat er vanuit dat je deze zomer door heel Europa gaat reizen, totdat je ouders je vertellen dat je een baan moet vinden om omdat je volgend jaar je studie zelf moet betalen… Dat is wel een redelijke downer. Om deze reden moet James (Jesse Eisenberg) de zomer tegen wil en dank doorbrengen in pretpark Adventureland met Em (Kristen Stewart). Ondanks vreselijke collega’s en bizarre situaties groeit er iets moois tussen de twee.

The Inbetweeners Movie – 2011
Deze film kwam voort uit een mij destijds onbekende TV-serie. Sinds American Pie niet had ik niet meer de combinatie van hard gelachen en diepte schaamte zo intens ervaren als tijdens deze film. Vier jonge tieners hopen op spannende avonturen in een vakantieresort, maar komen er keer op keer bedrogen uit. De kracht van de vier losers zit er in dat je ondanks hun oversekste instelling je toch een beetje om ze gaat geven. En net als bij een Rugby match in een Britse Pub heb ik weer een arsenaal aan nieuwe Engelse Quotes erbij. Voor mensen die lekker plat vermaak niet vervelend vinden een prima keuze. De serie zag ik direct na deze film ook, en is zeker de moeite waard. (en dan bedoel ik niet de Amerikaanse remake)

Spring Breakers – 2012
Ja, ik geef het toe. De titel (spring) haalt het zomergegeven van deze lijst een beetje onderuit. Maar toch zijn de plaatjes zomers genoeg om ‘m op deze lijst te zetten. Soms weet een film je op totaal onverwachte manier te verrassen. Ik ging kijken naar een op het oog simpel gegeven: vier meisjes in bikini die ontaarden, met pistolen zwaaien en helemaal los gaan. Wat van deze film echter vooral bijbleef was de rol van James Franco als totaal geflipte gangsta-boy. De film zelf is veel te pretentieus geregisseerd voor wat het zou moeten zijn.

Moonrise Kingdom – 2012
Deze film over twee verliefde kinderen op een eiland die samen de maatschappij ontvluchten is om meerdere redenen fantastisch. De bijrollen (Bill Murray bijvoorbeeld) zijn erg goed, maar de jonge hoofdrolspelers raken precies de juiste vervreemde snaar. van Regisseur Wes Anderson mag je natuurlijk mooi vormgegeven rariteiten verwachten, en ook in deze film stelt hij weer niet teleur. Een film die iedereen gezien moet hebben.

Call me by your Name – 2017
Een film over die ene zomerliefde en verlangen. De jonge Elio krijgt gevoelens voor een oudere Amerikaanse student die bij zijn ouders verblijft. Regisseur Luca Guadagnino en scenarist James Ivory weten heel goed wat ze doen. Ze spelen met het verlangen van de kijker. Die wil net als Elio duidelijkheid en een volgende stap. Door die stappen niet te gehaast te nemen groeit het verlangen. Euforische momenten komen, maar zoals het wel vaker gaat in dit genre zorgt dat niet voor een Happy End. Dit is tenslotte geen romantische komedie, maar een coming of age drama. Dit gaat over die ene zomerliefde waar je vaak je hele leven aan terug zal denken. De aftiteling zal me altijd bijblijven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*