No more Bad Boys als het even kan

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik niet de grootste fan ben van de Bad Boys films. De eerste was nog net te pruimen, maar de tweede wakkerde een haat jegens het overgeproduceerde werk van Michael Bay dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Momenteel zijn nostalgia sequels echter een hot topic, en dus kon je wachten op een aankondiging van een nieuwe Bad Boys film. En net als destijds bij de meest recente Transformers film weet ik niet of ik hier nog wel tijd aan wil besteden. Waarom?

Films afzeiken voor ze uitkomen is een bezigheid ouder dan Internet zelf. Maar dit medium lijkt er bijna voor gemaakt om lekker te zeuren over een productie, nog voor je er ook maar iets van gezien hebt. Rotten Tomatoes geeft al lage scores aan films die nog uit moeten komen, soms vanwege een gehate acteur of actrice, soms omdat men de film verdenkt van een hidden agenda. En meestal is dit vaak volkomen bullshit. Dus een disclaimer vooraf: dit is geen recensie van een film die ik nog niet gezien heb. Dit is puur gebaseerd op mijn afschuw voor Bad Boys 2 (Zelfs de hommage in Hot Fuzz kon die niet wegnemen) en het zien van de trailer.

Even een samenvatting van mijn Bad Boys 2 recensie destijds: “En dan de zwartgallige rand, die kunnen we hier en daar ook gewoon smakeloos noemen. In eerste instantie gaat het nog wel. Marcus wordt in zijn kont geschoten, en dat biedt natuurlijk soelaas voor een behoorlijke hoop kontgrappen. Vervolgens hebben de twee een gesprek over de pijn in Marcus kont, maar dit gesprek wordt gefilmd en in een videozaak per ongeluk via diverse TV’s aan de klanten getoond. Natuurlijk lijkt het gesprek voor deze klanten meer over anale seks te gaan, en wordt het duo voor homo’s uitgemaakt. En dan gaat het van kwaad tot erger. Tijdens een autoachtervolging wordt een lijkenwagen gebruikt. De lijken stuiteren op straat, en daar word gewoon overheen gereden. De boeven bezitten een begrafenisonderneming, en gebruiken de lijken en kisten om drugs en drugsgeld te vervoeren. Door in de lijken te graaien weten Marcus en Mike de waarheid aan het ligt te brengen. Verder zien we een overkill aan onnodige en belachelijke ontploffingen, exploderende hoofden en nog exploderende andere lichaamsdelen.”

Verder had ik vooral veel aanmerkingen op het matige verhaal, de simpele manier waarop inwoners van sloppenwijken als criminelen worden neergezet en vooral de xenofobie van Bay voor alles wat niet Amerika genoeg is. En dan was er nog de speelduur, ongeveer twee en een half uur voor een doorsnee actiefilm is toch echt veel te lang. Dit is iets wat me bij latere Bay films ook begon tegen te staan: een lange speelduur voor iets dat prima in negentig minuten gedaan had kunnen worden.

Ik had begrepen dat de regie deze keer in handen zou zijn van Bilall Fallah en Adil El Arbi, dus bye bye Bay. Ik zag op IMDB een trailer en dacht: Kom, laat ik eens kijken of deze derde film me weer een beetje interessant lijkt. Natuurlijk zijn de heren wat ouder geworden, maar dat is vaak ook de charme van dit soort nostalgisch geladen films. Maar my god, het lukte me deze keer niet eens om de trailer van twee minuten uit te kijken. Men doet geen enkele poging om te verbergen dat we hier weer met een generieke buddy-cop movie te maken krijgen. Alle quotes lijken een mix van jatwerk uit de vorige Bad Boys films en Lethal Weapon. Na anderhalve minuut kijken klikte ik weg. Laat staan als ik weer twee uur (of meer) van deze onzin moet gaan kijken… Pass.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*