Back to the 80’s: Top Gun

Het was alweer even een tijdje geleden dat ik een film uit de jaren 80 had besproken, dus keek ik weer eens in mijn DVD kast. En daar stond hij, de DVD van Top Gun! Deze film is voor mij echt jeugdsentiment, en heb ik menig Veronica Meimaand Filmmaand bekeken. I Feel the need… the need for speed! (En blote basten volleybal) We zijn inmiddels alweer heel wat jaren verder, de F14 straaljager vliegt al sinds 2006 niet meer voor het Amerikaanse leger. Is deze film nog steeds het kijken waard?

“I gotta give you your dream shot! I’m gonna send you up against the best. You two characters are going to Top Gun!”

Pete”Maverick” Mitchell (Tom Cruise) en Nicholas “Goose”Bradshaw (Anthony Edwards), een onstuimige straaljagerpiloot en zijn waarnemer, krijgen een kans om zich te meten met de besten tijdens een trainingsprogramma genaamd “Top Gun“. Daar nemen ze het onder andere op tegen Tom “Iceman” Kazansky (Val Kilmer), een toppiloot die niet onder de indruk is van Maverick’s meer instinctieve manier van vliegen. Maverick raakt danig onder de indruk van Charlotte Blackwood (Kelly McGillis), een instructrice die al snel voor hem valt. Maverick leert al snel dat hij, als hij Top Gun wil winnen, zijn temperament onder controle zal moeten krijgen.

Tom Cruise was nog een jong aanstormend talent. Met Risky Business, All the Right Moves en Legend had hij al de status van tieneridool gekregen, maar Top Gun zou hem definitief A-list status bezorgen. De film heeft door de jaren heen voor diverse mensen een andere status gekregen. De film is voor sommigen een bromance met homo-erotische tintjes, mede door de volleybalscene en de spanning tussen Maverick en Iceman. Voor anderen is gewoon een vette actiefilm, en anderen vinden het weer vreselijk patriottistische oorlogspropaganda. Het blijkt ook een film waar veel filmpuristen graag over zeuren. Ik kwam hem zelfs tegen op lijstjes van slechtste vliegtuigfilms ooit. Is dat terecht? Ik denk dat dit meer zegt over de samenstellers van die lijstjes, en dat hoge bomen nou eenmaal veel wind vangen.

Want laten we even wel wezen: Top Gun is gewoon heerlijk lomp actievermaak. Regisseur Tony Scott koppelt flitsende actie aan mooie shots, pompende muziek en spannende momenten. Een beetje een Michael Bay film van de jaren ’80, maar dan wel onderhoudend. De film heeft zeker diverse plotgaten. Na de opleiding worden Maverick en zijn collega’s naar een vliegdekschip gestuurd om het op te nemen tegen Mig straaljagers. Tegen wie vechten ze hier? De russen? En waarom? Het plot blijft expres vaag en laat deze vragen onbeantwoord. Er zijn gewoon tegenstanders nodig voor een eindstrijd op leven en dood. Tussendoor is er het nodige drama, een romance en de spanningen tussen Goose en Maverick. Goose is gek op zijn vriend, maar wil ook de opleiding succesvol afronden. Hij smeekt Maverick zich een beetje aan te passen. Maar of dit lukt?

Conclusie
Is Top Gun een geweldige film? Nee, daarvoor mist het elke vorm van diepgang, een verrassend plot en logica. Maar toch is de film meer dan dertig jaar later nog steeds prima kijkvermaak. Tom Cruise was de juiste man op de juiste plaats voor deze rol. Val Kilmer is de tegenstander you love to hate en Tony Scott lepelt dit alles op met een heerlijk campy sausje. En ja, het zorgde ervoor dat ik een tijd lang niks liever dan vliegtuigspelletjes speelde op mijn spelcomputer. Top Gun was destijds een lekkere blockbuster en is als puur vermaak nog steeds prima te genieten. popcornvermaak in optima forma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*