Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

De Eerste POTC film is één van mijn all-time favorieten. Veel filmfreaks zullen wellicht walgen van de commerciële opzet van de Pirates serie, maar voor mij staat de eerste film voor ideaal popcornvermaak. De film is luchtig, entertaining, vlot verteld en gaat er in als koek. De daarop volgende sequels waren helaas van een minder kaliber. Deel twee en drie hadden beide wel wat aardige scènes, maar van het vlotte van de eerste film was weinig meer over.

Geen Orlando en Keira
Waar de Pirates-serie mijn inziens de fout in is gegaan is dat ze af en toe vergaten een lekker ouderwets Piratenverhaal te vertellen. Dead Man’s Chest en At World’s End waren meer fantasy verhalen met veel te veel plotlijnen en vooral een veel te lange speelduur. Wat de eerste film juist zo leuk en fris maakte was ver te zoeken. Voor een vierde film besloten Orlando Bloom en Keira Knightley niet meer terug te keren. Het verhaal rond hun karakters was wel zo’n beetje verteld. Kan Johnny Depp als Jack Sparrow de filmserie alleen verder dragen?

De Bron
Jack Sparrow is in Londen om een oude vriend te redden van de galg. Dit gaat niet helemaal zoals gehoopt, maar Jack’s gevangenneming krijgt een onverwachte wending. De Engelse koning weet dat Jack in het bezit is van een kaart met daarop de locatie van de Bron van de Eeuwige jeugd. Aangezien de Spanjaarden al een expeditie hiernaar op touw hebben gezet willen de Engelsen niet achterblijven. Ze huurden Jack’s oude concurrent Barobossa in om deze expeditie te leiden, maar hebben wel de kaart van Jack nodig. Jack ontsnapt op een voor hem kernmerkende wijze en wil zelf op zoek gaan naar de Bron. Hij loopt in Londen een oude geliefde tegen het lijf, Angelica. Angelica heeft nog wat oud zeer met Jack te vereffenen en blijkt de dochter van niemand minder dan de meest beruchte piraat van de zeven zeeën: Zwartbaard.

Korter en simpeler
Twee dingen heeft men van de vorige films alvast wel geleerd. Ondanks dat de film nog 137 minuten duurt is hij niet zo ridicuul lang als zijn voorgangers. Daarnaast heeft men het verhaal een stukje simpeler geprobeerd te houden. Het hoofdverhaal is simpelweg een schattenjacht, en er zijn nog een stuk of vijf kleine bijverhaaltjes die men zo eenvoudig mogelijk heeft willen houden om niet af te leiden van het hoofdverhaal. Jack Sparrow is bij afwezigheid van Wil Turner definitief de held van het verhaal, en Depp heeft weer zichtbaar lol in het neerzetten van dit geliefde karakter. Helaas heb ik daarmee de meeste positieve dingen wel zo’n beetje genoemd.

Zwartbaard en de plotgaten
Hoe simpel men het verhaaltje ook heeft willen houden, echt vlot wordt het niet verteld. Het stikt van de plotgaten, en je krijgt de indruk dat veel onderdelen van het verhaal zijn gesneuveld tijdens het snijden van de film. Een mooi voorbeeld hiervan is Zwartbaard. Deze legendarische piratenkapitein heeft zijn schip zodanig naar zijn hand gezet dat elk stukje zeil, elk touw en elke plank doet wat hij wil. Spookschepen zijn niet geheel ongewoon in de wereld van POTC, maar iets meer hoe en waarom had wel gemogen. Het verhaal achter The Black Pearl en De Vliegende Hollander is in de andere film tenslotte ook uit de doeken gedaan. Er wordt verder verteld dat Zwartbaard volgens de geruchten dood zou zijn, maar waarom hij toch levend rondloopt is mij een raadsel. Er hangt een zweem van bovennatuurlijkheid rond deze man, maar het hoe en waarom? Joost mag het weten.

Duisternis alom
Daarbij zijn film en verhaal letterlijk en figuurlijk te donker. De humor is vaak te summier en vooral een noodzakelijk kwaad, men heeft duidelijk voornamelijk actiescènes aan elkaar willen rijgen. Daarbij zijn veel scènes zo ongelofelijk donker gefilmd dat je niet goed ziet wat er gebeurt. Aangezien die scènes vaak erg lang duren gaat dat wel eens vervelen. Vergelijk bijvoorbeeld het zwaardgevecht van Will Turner en Jack uit de eerste film eens met het zwaardgevecht van Angelica en Jack in deze film. Een beter voorbeeld waarom de eerste film wel werkt en deze niet kan ik niet bedenken.

Conclusie
Het zal duidelijk zijn: ik ben niet dolenthousiast over deze film. Minus een paar leuke vondsten (zoals de jacht op zeemeerminnen) is deze film niet het geweldige popcornvermaak waarop ik had gehoopt. Ik vind het zelf een van de minste films uit de Pirates serie. Jack heeft betere bijfiguren nodig om goed uit de verf te komen, en Will Turner wordt dan ook gemist. Veel mensen mopperen dat de Piratesformule is uitgewerkt, ik vind dat complete onzin. De formule is gewoon te matig toegepast. Ik adviseer de makers dan ook nog eens naar het eerste deel te kijken en de serie met een vijfde film het einde te geven dat ze verdient. Eentje met een lach. Desnoods moeten ze de bekende Disney attractie nog maar eens bezoeken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*