10 Actie Guilty Pleasures waar ik me niet schuldig over voel

Ik heb de term “Guilty Pleasure” altijd een wat vreemde term gevonden, zeker als het op Tv-programma’s, film of muziek slaat. Waarom zou je je schuldig voelen over iets dat je gewoon tof vindt? Toch heb ik een aantal actiefilms waar ik enorm van kan genieten, ook al weet ik dat anderen deze films zien als goedkope rommel. Dit is een rijtje films waarvan ik inwendig een beetje ga juichen, ook al ga ik ze zeker niet kijken als mijn meer kritische vriendin naast me op de bank zit.

Rocky IV (1985)
De eerste Rocky film is een Oscarwinnaar en één van mijn persoonlijke favorieten. In dat contrast is het triest om te zien hoever de serie met dit vierde deel is afgegleden. Al het realisme, de gevoeligheid en de kwetsbare karakters uit het eerste deel zijn vervangen door larger than life stereotypes. En toch valt er genoeg te genieten als je het gewoon ondergaat. Rocky (Stallone) neemt het op tegen een Terminator-achtige Rus (Lundgren) die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vriend Apollo. Niet alleen is deze film een persiflage op sportfilms door zijn vele trainingsmontages, maar ook een hilarische blik op de koude oorlogsentimenten van die tijd.

Big Trouble in Little China (1986)
Ik zag deze John Carpenter film tijdens een Meimaand Filmmaand van Veronica in het begin van de jaren ’90, en het is voor mij altijd een favoriet gebleven. Dat maakt het niet direct een goede film. Wang chi’s (Dennis Dun) vriendin is ontvoerd omdat ze smaragdgroene ogen heeft en daarom de ideale vrouw is voor tovenaar Lo Pan (een onsterfelijk en naar wezen). Door met haar te trouwen kan Lo Pan nu weer sterfelijk worden. Het is aan Jack Burten (Kurt Russel), Egg Shen (Victor Wong), Wang en zijn vrienden om haar te redden voordat het te laat is. Snapt u er iets van? Maakt niet uit, het is allemaal heerlijke nonsens.

Over the Top (1987)
Terwijl Stallone er destijds diverse Rambo en Rocky films uitgooide had hij ook nog de tijd om iets anders te doen. Hoewel, iets anders? Over the Top is in principe een soort Rocky film, maar dan over de wereld van het… armpje drukken. Hierbij doet men voorkomen alsof Armpje drukken een soort populaire subcultuur is waar Tv-zenders helemaal gek van kunnen worden. Net zo stompzinnig als darts. De film is heerlijk voorspelbaar en recht voor zijn raap, en enkele van de opponenten die Stallone moet verslaan zijn precies ridicuul genoeg.

The Punisher (1989)
The Punisher had al zijn eigen film voordat Marvel überhaupt aan een MCU durfde te denken. Qua rechten lag niet alles helemaal klip-en-klaar vast, vandaar dat we Lundgren niet in het bekende doodshoofd shirt van de Punisher zien rondlopen. Lundgren raakt als Frank Castle verzeilt in een oorlog tussen de Yakuza en de Maffia. De Maffia staat in deze film onder leiding van onze eigen Jeroen Krabbé. Hoewel Marvel de film zelf het liefst zou vergeten heb ik ‘m destijds een keer of vijf gehuurd bij de lokale videotheek. Het feit dat er een Batman grap in een Marvel film zit was voor mij al goed genoeg. De film is verder lomp genoeg voor een leuke avond vermaak.

Demolition Man (1993)
John Spartan (Stallone) speelt hier een agent die de misdadige psychopaat Simon Phoenix (Snipes) probeert te arresteren en daarbij flink wat schade toebrengt aan de stad. Daarom besluit men niet alleen Phoenix te straffen, maar ook Spartan. Beide worden ingevroren voor onbepaalde tijd. In de toekomst is het allemaal een stuk vredelievender. Phoenix weet te ontsnappen, en de huidige geweldloze agenten zijn geen partij. Daarom besluit men John Spartan ook maar los te laten. Een heerlijke actiefilm met misschien wel de meest curieuze seksscène ooit… En natuurlijk een eerste grote rol voor een piepjonge Sandra Bullock.

Gunmen (1993)
Twee bijna vergeten actiehelden die zeker een vermelding in dit rijtje verdienen: Mario van Peebles en Christopher “Highlander” Lambert. In deze film worden deze twee anti helden tegen wil en dank aan elkaar gekoppeld terwijl ze achter gestolen drugsgeld aanzitten. Drugsbaron Loomis (Patrick Steward) wil zijn centen terug en stuurt zijn handlanger Armor (Denis Leary) achter het duo aan. Ons duo probeert niet alleen het vege lijf te redden maar ook elkaar te slim af te zijn. Van Peebles en Lambert zaten ook nog samen in de vrij matige derde Highlander film, en Lambert maakte de heerlijk belachelijke film Beowulf (1999) die van mij ook zo in dit rijtje had gemogen.

Mortal Kombat (1995)
De beste gamesverfilming ooit is nog steeds niet direct een goede film. Toch is er veel te genieten als je in de juiste stemming bent. Destijds zag ik de film als 17 jarige Fanboy in de bioscoop. Vanaf het moment dat de eerste house-beats door de zaal pompten en de bekende MOOORTTAALLL KOMMMBBBAAAATTTT!!! kreet door de zaal vloog was ik verkocht. Bovendien zijn de vechtscenes in deze film nog steeds het aanzien waard, en absoluut meer memorabel dan de knokpartijtjes uit de 2021 film. De soundtracks van de film zijn ook erg genietbaar.

The Quest (1996)
Jean Claude van Damme, de muscles from brussels, hij mocht natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Hij brak destijds door met de film Bloodsport waarin vechters over de hele wereld bijeenkomen om mee te doen aan een geheimzinnig toernooi. The Quest werd een kleine tien jaar later gemaakt. In deze film doen vechters over de hele wereld… Yep, het is in essentie hetzelfde verhaal. Voeg daaraan een zoektocht naar een schat, een vooroorlogse setting en een amusante bijrol van Roger Moore toe, en je hebt een zeer genietbare film.

Alien vs. Predator (2004)
Predator was een zeer genietbare actiefilm met Arnold Schwarzenegger. De Alien franchise begon als één van de betere filmseries ooit, de eerste twee delen zijn geweldig. Er waren al vele comics gewijd aan een cross-over tussen beide Alien rassen. In de tweede Predator film zat zelfs een knipoog naar Alien. Helaas koos men er voor om deze film geschikt te maken voor een jonger publiek waardoor veel van actie en gore moest worden aangepast. Hierdoor is de film niet zo gruwelijk als we van de afzonderlijke series gewend waren. Zet je je daar overheen, dan is de film prima geschikt voor een avondje met bier en vrienden.

Battleship (2012)
Ik moest nogal lachen toen ik hoorde dat de rechten voor het bordspel zeeslagje waren verkocht. Dat de rechten van een computerspel nog interessant kunnen zijn voor filmmakers snap ik. Het leverde zelden een goede film op, maar toch. Maar een bordspel? En nee, Battleship is geen goede film geworden. Rihanna, Taylor Kitsch en Alexander Skarsgård doen gelukkig niet al te hard hun best om een serieuze film af te leveren. Battleship is vooral heerlijke pulp waarbij Aliens weer naar de andere wereld dienen te worden geknald. Knap hoe ze ook nog een poging doen om daadwerkelijk de gameplay van het bordspel in de film  te verwerken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*