De 11 Sean Connery films die je gezien moet hebben

Er was een tijd dat ik voor het zien van films afhankelijk was van mond tot mond reclame en het hoesje van de Videotheek. Er was dan voor mij altijd één fijne zekerheid: als Sean Connery in de film zat kon het niet slecht zijn. De schotse filmlegende overleed onlangs in zijn slaap na een succesvolle carrière die hem bijna vijf decennia tot de A-list van Hollywood deed behoren. Uit deze carrière elf van de beste films kiezen is dan ook geen kleinigheid.

From Russia with Love – 1963
Connery was de eerste acteur die in de filmserie James Bond speelde (Barry Nelson speelde al eens Bond in een televisiefilm). Om deze lijst niet vol Bond films te proppen koos ik er eentje. Veel anderen zouden voor de eerste film zijn gegaan, omdat Bond daar voor het eerst zichzelf op Iconische wijze voorstelde. Of Goldfinger, omdat die film door veel mensen als één van de beste Bond Films ooit gezien wordt. Of Never Say Never Again, waarin Connery mid jaren ’80 de rol nog één keer op zich nam voor een concurrerende filmmaatschappij. Maar ik koos voor de tweede Bond film omdat hier alle elementen die de serie later zouden kenmerken voor het eerst echt tot wasdom komen.

The Man Who Would Be King – 1975
Een soort avonturen/schelmenfilm met niet alleen Sean Connery, maar ook nog eens Michael Caine? Count me in! Connery en Michael Caine zijn avonturiers die de verre provincie Kafiristan overnemen in John Hustons epische verfilming van het gelijknamige boek door Rudyard Kipling. Je hoort er tegenwoordig weinig mensen meer over, maar het is een film die de fans van deze twee iconische acteurs zeker gezien moeten hebben.

Robin and Marian – 1976
Ouder worden is niet altijd een pretje, ook niet voor Robin Hood. Robin (Connery) keert geestelijk en lichamelijk uitgeput terug van de kruistochten om Maagd (echt, na al die tijd?) Marian voor de laatste keer voor zich proberen te winnen. De vermaledijde sheriff avn Nottingham en King John zijn echter ook nog steeds vol snode plannen, en dat maakt het er voor Robin niet makkelijker op. Het einde kwam voor mij, toen ik de film in de jaren ’80 voor het eerst zag, als een volslagen verrassing, en is me altijd bij gebleven.

A Bridge too Far – 1977
Oorlogsfilms met een grote cast waren in de jaren 50, 60 en 70 een beetje wat Marvelfilms nu zijn. Je struikelde over de bekende gezichten, en het kan soms best pittig zijn om dan als acteur op te vallen. Dat bleek voor Sean Connery in deze film over Operatie Market Garden echter geen enkel probleem. Als Maj. Gen. Urquhart is hij een heldhaftige aanwezigheid tussen grote namen als Michael Caine, Dirk Bogarde, James Caan, Elliott Gould, Gene Hackman, Robert Redford en Anthony Hopkins om maar een paar te noemen.

The Name of the Rose – 1986
The Name of the Rose is een ietwat vreemde film, een soort Agatha Christie-mysterie met monniken in plaats van detectives. Connery speelt William von Baskerville, een non-conformistische en geleerde monnik die onderzoek doet naar een reeks verdachte sterfgevallen in een afgelegen abdij. Hoewel het verhaal hier en daar meer dan een beetje gezocht aanvoelt slaagt regisseur Jean-Jacques Annaud er goed in om een ??onheilspellende sfeer te creëren in het klooster, en Connery is zoals altijd boeiend. Het leverde hem een BAFTA voor beste acteur op.

The Untouchables – 1987
Sick Boy uit Trainspotting noemde de door Sean gewonnen Oscar voor beste mannelijke bijrol “a sympathy vote“. Wij kijken heel wat positiever terug op deze misdaadfilm van Brian dePalma. Sean’s speelt de rechtlijnige politieagent Jim Malone, die Eliot Ness (Kevin Costner) helpt bij het ten val brengen van de beruchte maffiabaas Al Capone. Sean stapte op dit punt van zijn carrière steeds vaker in de rol van mentor voor de hoofdpersoon, en doet dat hier op onnavolgbare wijze.

Indiana Jones and the Last Crusade – 1989
Is er ooit een geliefder vader-zoon duo in een grote avonturenfilm geweest? Connery casten als de vader van de legendarische Indiana Jones bleek een gouden greep. En hoeveel derde films uit een franchise zijn bijna net zo goed als het origineel? Indiana Jones and the Last Crusade komt heel erg in de buurt. De avontuurlijke archeoloog Indiana Jones(Harrison Ford) ziet zich gedwongen samen te werken met zijn vervreemde vader (Connery) om te voorkomen dat de nazi’s de Heilige Graal in handen krijgen.

The Hunt for Red October – 1990
Stomtoevallig keek ik deze Tom Clancy verfilming een week voor het overlijden van Connery. Hier geeft hij gestalte aan Russische kapitein Ramius, die van plan is om over te lopen en met een prototype nucleaire onderzeeër naar Amerika te varen. Terwijl de russen hem tegen willen houden blijken ook de Amerikanen niet heel enthousiast over dit plan. Dit klinkt als het begin van een voorspelbare actiefilm, maar niets is minder waar. The Hunt for Red October is een strak gemaakte en intelligente thriller. Een spannend kat en muis spel waarbij Connery een heerlijke onderkoelde rol aflevert. De film won een Oscar voor Best Sound Effects Editing, terwijl Connery de BAFTA voor Beste Acteur deelnam.

Rising Sun – 1993
Nog een film waarin Connery de mentorrol op zich neemt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Crichton, speelt Connery politie-kapitein John Connor (Geen relatie met de jongen in de Terminator films) die in Los Angeles onderzoek doet naar de dood van een prostituee op het hoofdkantoor van een Japanse keiretsu. Connor is een expert op het gebied van Japanse aangelegenheden, en moet de jongere agent Web Smith (Snipes) bijstaan. Deze mist namelijk de fijnegevoeligheden die nodig zijn om contact te maken met de Japanse cultuur.

The Rock – 1996
Was Connery na al die jaren nog steeds in staat om geloofwaardig te zijn een een actiefilm? John Mason (Connery), is de enige persoon die ooit uit de beruchte Alcatraz gevangenis is ontsnapt. Deze kennis komt van pas als hij FBI biochemicus Goodspeed (Nicholas Cage) en een SEAL-team de gevangenis binnen moet loodsen zonder ontdekt te worden. Dit alles om een ??team van gedeserteerde mariniers te stoppen die het eiland hebben ingenomen na het stelen van dodelijk VX-gas. Dit is zonder twijfel de beste film uit het oeuvre van regisseur Michael Bay. Niet op de laatste plaats door Sean Connery die niet alleen nog steeds een prima actieheld bleek, maar ook nog een vette knipoog naar zijn verleden als 007 gaf.

Finding Forrester -2000
Veel mensen doen deze Gus van Sant film af als een herhalingsoefening van Good Will Hunting. Een oudere teruggetrokken man helpt een jong talent zijn potentieel waar te maken. Toch heeft de film een paar juweeltjes van momenten. Als Connery zijn jonge protegé in een soort straattaal toeblaft: “You’re the man now, dog!” kan ik een grinnik niet onderdrukken, maar het werkt wel voor deze film. En als de oude meester een lezing geeft op een prestigieuze school en zichzelf voorstelt met de worden: “My name is William Forrester, I’m that one“. Vervolgens wijst hij casual naar schilderij achterin de zaal waarin we een jongere versie van Forrester herkennen. Baas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*