Top en Flop 2020

Een lastig jaar om mijn Top en Flop lijst te maken. Mijn bioscoopbezoeken bleven door corona uiterst beperkt. Maar dankzij Disney +, Netflix, Amazon Prime en Pathe Thuis zag ik toch een redelijk rijtje films uit 2020. Desondanks is het dit jaar lastig omdat ik vroeger in de bios door sneak previews en random bezoekjes meer onverwachte films zag, en nu kijk ik wat gerichter. Dat was vooral te zien in het Flop lijstje. Normaal zijn er genoeg titels die daar zo op kunnen, nu bleef dat aantal beperkt. Maar dat is op zichzelf ook wel weer positief natuurlijk. En over smaak mag je van mij altijd twisten, laat laat vooral jouw op en aanmerkingen horen!

Top 2020

Technisch gezien is 1917 natuurlijk een film uit 2019, maar de film kwam in Nederland pas in 2020 uit. En het was op afstand de beste film die ik dit jaar zag. De bioscoopambiance werkte daaraan mee, dit is echt een film die je op het witte doek moet zien om ten volle te waarderen. In een jaar waarin veel films toch maar op streamingdiensten werden gegooid wil ik een lans breken voor de bioscoop. Het is fijn een filmpje thuis te kunnen zien, maar juist films als 1917 maken de bioscoop een unieke en soms overweldigende ervaring. Verder was Little Women van regisseuse Greta Gerwig een heerlijke film met een einde dat weer ouderwets voor napraten zorgde. Queen & Slim was inhoudelijk en stilistisch een film die in tijden van Black Lives Matter gezien moet worden.

1) 1917
2) Little Women
3) Queen & Slim
4) The Light House
5) The Trail of the Chicago 7
6) Soul
7) The Nest
8) Bombshell
9) The Gentlemen
10) Ma Rainey’s Black Bottom

Flop 2020

Ik twijfelde heel lang welke film het slechtste van 2020 ging zijn. Cats was een trainwreck. Het zag er afschuwelijk uit, het verhaal was dramatisch, Rebel Wilson bewijst steeds vaker dat ze maar één trucje kan en waarom had Jennifer Hudson continue zo’n snottebel onder haar neus? Maar deze film was zo vol overtuiging dramatisch slecht dat het me ging fascineren. Je kan zien dat de makers en cast geloofden dat ze met iets goeds bezig waren. Dat is niet het geval met Onze Jongens in Miami. Johan Nijenhuis levert één van de meest dramatische en ongeïnspireerde romcoms in zijn carrière af, en dat wil wat zeggen. Het was sowieso een jaar waarin we vrolijk slechte Nederlandse bagger bleven uitpoepen. Veel dezelfde gezichten, BN’ers en wannabe acteurs (hallo Fajah Lourens) die zonder schaamte elke keer hetzelfde rolletje neerzetten. En zo kwam mijn floplijstje toch nog vol.

1) Onze Jongens in Miami
2) Cats
3) Suriname
4) Alles Is Zoals Het Zou Moeten Zijn
5) Casanova’s
6) Huisvrouwen bestaan niet 2
7) Project Power
8) The Craft: Legacy
9) Spenser Confidential
10) Mulan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*