Streamen: het nieuwe normaal?

Met veel gejuich namen mensen afscheid van 2020. Het was een jaar van corona, lockdowns, wachten op oplossingen en een nieuwe realiteit. Geen restaurants, gesloten winkels en dikwijls een gesloten bioscoop. En 2021… is tot nu toe meer van hetzelfde. Zoals het er nu uitziet gaat dat nog wel even duren. Dit schudde de filmwereld flink op: veel belangrijke filmreleases werden uitgesteld of kwamen op een streamingservice terecht. Is Streamen het nieuwe normaal?

“Netflix was lange tijd natuurlijk de koning van de streaming, maar de concurrentie heeft de aanval ingezet.”

Vorig jaar was het best moeilijk om aan een representatief rijtje films te komen teneinde mijn jaarlijks top en flop filmlijstje te maken. Dat lag deels aan de gesloten bioscopen, maar ook aan een groot probleem dat zich voordoet bij Streaming. Het is namelijk vrij lastig om alles te kunnen zien. Er zijn namelijk nogal wat verschillende services. Eerst is er al het probleem welke je gaat aanschaffen. Door voor Netflix en Amazon te kiezen kan je veel zien, maar mis je bijvoorbeeld weer alles wat HBO en Disney + te bieden hebben. Streaming is uiteraard niet gratis, dus ontstaat er een markt waar de kijker niet alles gaat zien. Als ik een bioscoopbezoekje afleg kan ik gewoon kiezen wat ik wil, ongeacht de producent. Uiteraard ben ik dan wel afhankelijk van wat er op dat moment draait, maar dat vond ik nooit zo’n probleem.

Nu heb ik een redelijk rijtje streamingservices tot mijn beschikking. Ik betaal maandelijks voor Amazon, Netflix, Disney en NPO Start. De ervaringen zijn wisselend. Qua content hebben Amazon en Netflix veel overlap, alleen hun zelf geproduceerde projecten maken ze uniek. Disney + heb ik vooral voor de kinderen, de films en series die speciaal voor dit platform uitkomen zijn te summier, en het overige aanbod heb ik al vaak genoeg gezien. Op NPO Start Plus kijk ik gek genoeg nog het meest. De publieke omroep maakt veel kwaliteits-tv die ik graag op mijn moment wil terugzien. Helaas is de app niet altijd even stabiel. Zelfs voor de geringe bijdrage die ik maandelijks betaal verwacht ik iets meer kwaliteit.

Netflix was lange tijd natuurlijk de koning van de streaming, maar de concurrentie heeft de aanval ingezet. Veel content is daarom niet meer beschikbaar op Netflix, zodra een filmmaatschappij zelf een streamingservice begint stoppen ze met hun content op Netflix. Netflix zet daarom de tegenaanval in met veel eigen geproduceerde series en films. Men kondigde aan dit jaar elke week een nieuwe film toe te voegen aan de content. Voor mijn eindejaarslijstje geweldig, dit zorgt sowieso voor 52 films die ik dit jaar ga zien. En andere maatschappijen zullen hun streamingservice gaan steunen door films ook zo snel mogelijk daarop te plaatsen.

Daarmee gaat er wat mij betreft wat verloren. Vroeger had je het begrip “direct to video“, en dat stond voor snel gemaakte producties die vooral via videoverkoop en verhuur iets moesten opleveren. Het feit dat ze niet in de bioscoop kwamen zei ook iets over de kwaliteit. Ik wil niet zeggen dat alles wat exclusief op Netflix en Amazon komt een soort direct to video is, maar vaak mis ik een beetje urgentie bij die producties. Het is soms net alsof schrijvers, regisseurs en acteurs weten dat weinig mensen hun werk op het witte doek gaan zien, en dat ze daarom niet tot het gaatje gaan. Ik heb teveel Netflix-films gezien waar topacteurs op de automatische piloot hun rolletje afwerken, op naar de volgende productie. Als films niet afhankelijk zijn van succes in de bioscoop, dan gaat er wellicht iets verloren.

Ik hoop enorm dat de ouderwetse bioscoop weer snel terugkeert. Laatst zag ik The Midnight Sky op Netflix. En hoewel ik de film niet meer dan aardig vond wenste ik dat ik de mooie shots van regisseur George Clooney op het grote scherm had kunnen zien. In 2020 zag ik in het Groningse Forum de typische filmhuisfilm The Nest. Deze film had ik net zo goed op TV kunnen zien, geen shots waarvoor je per se naar de bios moet. Maar de ervaring van met mijn vriendin in de zaal zitten, drankje, hapje… ik zou nooit zonder kunnen. Leuk dat Streamen een steeds prominentere plaats in de filmwereld krijgt, maar het kan voor mij nooit tippen aan de ervaring van een bioscoopbezoek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*