Christopher Plummer op 91 jarige leeftijd overleden

Met het heengaan van Christopher Plummer nemen we ook afscheid van een een stuk Hollywood geschiedenis. Plummer stierf vrijdag na complicaties van een noodlottige val. Hij laat zijn vrouw, Elaine Taylor Plummer en acteur Amanda Plummer, de dochter van Plummer en zijn eerste vrouw, Tammy Grimes, achter.

“Most of my life I have played a lot of famous people but most of them were dead so you have a poetic license.”

Arthur Christopher Orme Plummer werd geboren in Toronto op 13 decmeber 1929. In het begin van zijn carriere trad hij op voor de Royal Shakespeare Company. Naast het toneel trad hij ook op in radio drama’s. Na rollen in films als Stage StruckAcross The Everglades en The Fall Of The Roman Empire kwam zijn grote doorbraak als Georg von Trapp in The Sound Of Music. De film werd een publiekslieveling en won verschillende Oscars waaronder die van beste film. Plummer vond het zelf maar een zoetsappig en sentimenteel prul, en is door de jaren heen weinig subtiel geweest in zijn mening over deze film.

Plummer groeide de daarop volgende decennia uit tot een betrouwbare, charismatische acteur met een breed oeuvre. Op tv werd hij vooral bekend als de sluwe aartsbisschop in The Thorn Birds. En op het witte doek dook hij op in bekende films zoals Star Trek VI, Wolf, 12 Monkeys, Syriana, Up, The Insider, A Beautiful Mind, The Last Station (waarvoor hij genomineerd was voor een Oscar) en Beginners, die hem uiteindelijk dat felbegeerde beeldje zou opleveren. Recentelijk kon je hem nog bewonderen in Knives Out. Ook nam hij in All the Money in the World een rol over van de in ongenade gevallen Kevin Spacey.

Zijn Oscar was dan wel voor de beste mannelijke bijrol; maar Plummer speelde zelfs in zijn kleinste optredens nooit een bijrol. Hij tilde een film naar een hoger niveau.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*