WandaVision (Seizoen 1)

Arme, arme Wanda… Na het verliezen van haar ouders, haar broer, en haar geliefde (twee keer zelfs) verwachtten de meeste fans dat haar nieuwe televisieserie op Disney+ voornamelijk op de praatbank bij de therapeut zou plaatsvinden, maar niets is minder waar. Nee, Wanda heeft zich op mysterieuze wijze verplaatst naar het pittoreske dorpje Westview, en heeft nu als huisvrouw samen met haar man Vision (op mysterieuze wijze weer tot leven gewekt) een ogenschijnlijk volmaakt burgerlijk bestaan. Het beeld is zwart wit, het formaat is 4:3. We zijn terug in de jaren 50. Het klinkt als een sitcom, en dat is het ook, want er is zelfs een publiek aanwezig om te lachen om elke grap. Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

“This is our home now. I want us to fit in.”

WandaVision praat veel over goochelen en ook magie, en de beste truc is dan ook de balans die de serie weet te treffen tussen comedy, horror en mysterie. Zowel Wanda als Vision krijgen mooie karaktermomenten waar de drukke Avengers-films nooit echt tijd voor hadden, en Elizabeth Olsen en Paul Bettany leveren dan ook puike acteerprestaties. Zonder te veel te verklappen zijn er ook leuke rollen weggelegd voor oude bekenden uit de Marvel-stal, maar de grootste onthulling van de show is ongetwijfeld Kathryn Hahn als het nieuwsgierige aagje Agnes, de behulpzame buurvrouw die langzamerhand steeds verder wordt gezogen in het mysterie rondom deze nieuwe wereld.

WandaVision is leuk voor Marvel fans vanwege uitstekende karaktermomenten, knipogen naar het bredere Marvel universum, en het typisch degelijke (maar niet uitmuntende) filmwerk. Maar het is ook een liefdesbrief aan de sitcom: we blijven namelijk niet in de jaren 50, en gedurende de afleveringen kunnen we vele hommages bespeuren aan series als I Love Lucy, Bewitched, Full House, Malcolm in the Middle en zelfs Modern Family. Bekendheid met deze series vergroot het kijkplezier maar is geen verplichte kost.

Conclusie:
WandaVision is de eerste serie die ├Ęcht van Marvel Studios komt (voorgaande series als Agent Carter of Agents of S.H.I.E.L.D. hadden andere producenten), dus Disney had iets waar te maken. Het goede nieuws: niet alleen behoort WandaVision tot de betere Marvel producties, maar het durft zelfs enigszins experimenteel te zijn. En natuurlijk eindigt het allemaal weer op een bekende Marvel wijze en valt de nuance uiteindelijk een beetje weg. Maar wat maakt het uit? Het is prima kijkplezier, en belooft veel goeds voor de verdere toekomst van het Marvel universum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*