10 echte ouderwetse Jongensboeken!

Iedere sportcommentator heeft wel eens lopen schreeuwen dat de wedstrijd is als een jongensboek. Maar wie leest die tegenwoordig nog? Hier 10 jongensboeken die je niet ongelezen mag laten.

1 Zeven Jongens en een ouwe schuit – A.C.C. de Vletter
7 jongens en een volwassen man maken een tocht door Nederland op een ouwe boot. De rijkeluiskindjes beleven diverse avonturen zonder dat het ooit echt gevaarlijk wil worden, maar toch heb je als mannelijke (jongensachtige) lezer het gevoel dat je er best bij had willen zijn. Stukje sociale kritiek hier, onvergetelijke momenten daar, hup klaar.

2 Biggles – W.E. Johns
Absolute klassieker in het jongensboekengenre. Vliegenier Biggles en zijn trouwe vrienden bleven vele avonturen, maken twee wereldoorlogen mee, en zien de hele aarde van Siberië tot Afrika in zo’n vijftig boekjes. Bracht later een vrij matige speelfilm voort, en een redelijke stripreeks. De oude Prismapockets blijven echter heerlijk leesvoer. Hierbij moet wel worden aangetekend dat net als bij Kuifje de tand des tijds wel veroorzaakt dat sommige teksten nu een beetje… racistisch aandoen.

3 Snelle Jelle – Ad van Gils
Geen jongensboekjes zonder voetbal, en in dit rijtje mocht Snelle Jelle niet ontbreken. Als Jelle naar de grote stad verhuisd weet hij aansluiting te vinden door zijn talent voor voetbal. Daarnaast kan hij ook nog erg hard lopen, lost hij meerdere geheimzinnige raadsels op, helpt hij een gehandicapte vriend om weer te lopen, een andere vriend de dood van diens moeder verwerken, haalt hij het Nederlands Elftal en redt hij de plaatselijke kruidenier. En dat in ruim 15 boekjes.

4 De Kameleon – H. de Roos
Als we de films even vergeten, dan is de Kameleon heerlijk oubollig, kneuterig en leuk. De avonturen van Hielke en Sietse zijn ironisch genoeg daardoor tijdloos, en hebben dan ook geen speelfilms nodig om te boeien. Dat het zich allemaal in Friesland afspeelt mag de pret niet drukken.

5 De Kometen – F. Mentink
En nog maar eens een voetbalboekje. Een groepje vrienden knutselt in de zomervakantie zelf een voetbalveldje met clubhuisje en doelpalen in elkaar. Helaas krijgen ze ruzie met de plaatselijke bromnozems: de Kometen. De ruzie laait helemaal op als één van de nozems overloopt naar de voetballers. Uiteindelijk worden ze allemaal vriendjes en gaan ze hard trainen om het sterke team van de Noorderboys te verslaan.

6 Snuf de Hond – Piet Prins
Drie vrienden en een hond beleven een tiental boeken unieke avonturen. Hebben ze een neusje voor onraad en zoeken ze het avontuur bewust op? Feit blijft dat de jongens in de Snuf serie wel erg vaak in de problemen komen. Dat geeft te denken als deze belhamels eenmaal volwassen zullen worden. Gelukkig is Snuf er om ze uit de meeste situaties te redden.

7 Pietje Bell – Chris van Abkoude
Pietje Bell zal voor velen hoger inde lijst moeten staan, maar gelukkig valt over smaak niet te twisten. De jeugdserie werd na de eeuwwisseling nieuw leven in geblazen door twee verfilmingen. De verhalen zijn allemaal geschreven voor de tweede wereldoorlog, en dat is soms te merken. Niet voor niets werden enkele verhalen zelfs bewerkt omdat ze niet meer “in het tijdsbeeld zouden passen”.

8 Dik Trom – C. Joh. Kievit
Nog zo’n brutale schavuit (of rekel zo u wilt) die volgens velen waarschijnlijk een hoger plekje in de lijst had verdiend. De recente verfilming zal de fans veel emotionele schade hebben toegebracht, want de gelijkenis met de boeken was ver te zoeken. Dik Trom is ook nu nog verbazend goed leesbaar. Het blijft een “Bijzondere jongen”.

9 The Red Arrows – Ed Stoete
Niet alleen voetbal leent zich goed voor jongensboekjes. De Red Arrows verhaalt over een Nederlands Formule 1 team dat vijf boekjes lang zich beter staande weet te houden in de F1 dan echte Nederlandse Teams en coureurs. Hoofdrolspeler John Hofland pakt uiteindelijk in een zinderende finale zelfs de wereldtitel!

10 Jennings – Anthony Buckeridge
Hier misschien wat minder bekend, maar de avonturen Engelse kostschooljongen Jennings, daar kon je me vroeger voor wakker maken. Jennings is over het algemeen een brave jongen, maar doordat hij vaak impulsief reageert op situaties komt hij snel in de problemen. Doordat veel avonturen plaatsvinden op een kostschool zijn er nogal wat overeenkomsten met Harry Potter (maar dan zonder de magie en meisjes).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*