Uit de oude doos: Seinfeld: het gaat over niets!

Destijds (2004) verscheen de Tv-serie Seinfeld eindelijk op dvd. Voor onze toenmalige website kregen we een uitnodiging om de perspresentatie bij te wonen. Nu hadden we één van onze redactieleden kunnen sturen, maar het leek ons leuk om een echte vakman te sturen. En dus stuurden we Jeroen Pater, comedian en fan. Zie hier hoe zijn dag verliep, en zijn visie op één van de meest kenmerkende sitcoms uit de jaren ’90.

“You have the chicken, the hen, and the rooster. The chicken goes with the hen… So who is having sex with the rooster?”

In eerste instantie sprong ik een gat in de lucht. De beste comedyserie aller tijden verschijnt eind 2004 op dvd. Toen ik vervolgens kreeg te horen dat ik als één van de eerste in Nederland de persvoorstelling mocht bijwonen bracht mij dat in een nog hogere extase. Een korte uitleg is hier op zijn plaats. Ik ben comedian. Dat ben ik al vanaf mijn geboorte. Ik volg mijn hele leven al alles waar ook maar een beetje te lachen valt. Zo ook de sitcoms die jaar in jaar uit op de televisie verschijnen.

Seinfeld is zo’n sitcom. Maar het unieke aan deze serie is: het gaat over niets. De serie beschrijft het alledaagse leven van vier totaal verschillende karakters en wat ze meemaken. Of eigenlijk wat ze niet meemaken. De serie heeft negen seizoenen gedraaid en is op zijn hoogtepunt gestopt. Al vermoed ik dat de serie nog wel een aantal seizoenen een hoogtepunt had kunnen zijn. Nu moeten we het doen met de herhalingen op een grote reeks DVD’s. Maar dit is zeer de moeite waard.

In het comedy café te Amsterdam vond de presentatie plaats. De comedian Todd Rexx alias T-Rexx kreeg de ondankbare taak om midden op de dag de genodigden op te warmen. In de informatie vooraf kregen we te lezen dat hij samengewerkt zou hebben met Jerry Seinfeld. Naar zijn eigen zeggen heeft hij een aantal shows (2) samen met Seinfeld gespeeld en een paar jaar geleden kwam hij hem nog eens tegen in de supermarkt. Tot zover de connectie. Toch mooi. Na veel getrek kreeg hij in zijn 25 minuten durende set het publiek een beetje los. Maar ik moet zeggen dat het bijna ondoenlijk is om dit soort gigs tot een goed einde te brengen. Toch kwam ik in de stemming en werd benieuwd naar de verdere presentatie. Op de DVD’s staan alle afleveringen van de eerste drie series en meer dan 20 uur aan extra’s: interviews, deleted scenes, behind de scenes etc. We kregen als voorproefje een bijna 50 minuten durende “documentaire” te zien. Die voor mijn gevoel meer over Kramer ging dan over de serie Seinfeld zelf.

Kramer (Cosmo) is het karakter dat gespeeld wordt door Michael Richards. Met de vertolking van de totaal geschifte buurman van Jerry Seinfeld heeft hij drie Emmy Awards in de wacht gesleept. Net zoals Jason Alexander (George Costanza) en Jerry Seinfeld komt hij uit het stand-up comedy circuit. De DVD laat een scène zien dat hij bij Jay Leno een fitnessboek komt promoten. Hier kan je al de eerste trekken van het karakter Kramer zien. Korte interviews over het werken als acteur in de serie worden afgewisseld met korte scènes die allemaal stuk voor stuk klassiekers zijn.

Je ziet Seinfeld met zijn eerste optreden in de Late Night show en daar toont zich het unieke aan de hele serie. Het is niet Seinfeld die de serie draagt maar de drie andere karakters. Als derde karakter bedoel ik Julia Louis-Dreyfus (Elain). Ook in de serie zie je geregeld de comedy sets van Seinfeld voorbij komen maar die zijn lang niet zo sterk als bijvoorbeeld Bill Hicks ze heeft gemaakt. Het mooie van de humor van Seinfeld is de verwondering over bijna al het “normale” uit het dagelijks leven. Maar meer dan een glimlach kan hij er bij mij niet uitkrijgen. Het zijn vooral de idiote gedragingen van de andere drie karakters die tot totaal absurde situaties leiden.

Wat de serie Seinfeld creëert mis ik in Nederlandse comedies. Wij hadden in de 90’s eenzaam bovenaan “zeg eens aaa” staan. “De vlaamse pot” was ook een aardige hit en die serie “vrienden voor het leven” deed het ook prima in het karige landschap van Nederlandse sitcoms. Maar daarna een gapend gat met als absoluut dieptepunt de serie met die twee opa’s. Alsof je toneel zit te kijken. Seinfeld is dat niet. De spelers weten je telkens weer te boeien en de situaties zijn herkenbaar, absurd en hilarisch. Het is ook hier wederom niet Seinfeld die het van de beste acteerprestaties moet hebben. Hij is ook de enige die zichzelf speelt. Met dank co writer/ creator Larry David, die het niet tot de serie haalde.

Conclusie:
Seinfeld is het beste wat je kunt krijgen op het gebied van comedyseries. Het uitbrengen van de DVD-serie garandeert vele uren lachplezier en het herleven van de beste afleveringen. Ik noem er maar een paar: Shrinkage, The Soup Nazi, Yada Yada Yada, Junior Mints. Dit is een must have voor comedyliefhebbers en niet alleen comedians!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*